follow us on google news

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα δεν χωράει άλλη αναβολή 

Κορίνα Πατέλη-Bell, ιδρύτρια και πρόεδρος της Οργάνωσης Fair Life LCC Συνέντευξη στην Αλεξία Σβώλου

Το Πιλοτικό πρόγραμμα  προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα, με την συμμετοχή 10 νοσοκομείων είναι έτοιμο αλλά ακόμα το Υπουργείο υγείας δεν έχει δώσει το πράσινο φως για την υλοποίησή του.  

Την ίδια ώρα ο καρκίνος του πνεύμονα  αποτελεί πρώτη αιτία θανάτου στους άνδρες, στην πατρίδα μας αλλά και στις γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω, οπότε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την περαιτέρω καθυστέρηση του, όπως  υπογραμμίζει η Κορίνα Πατέλη-Bell, ιδρύτρια και πρόεδρος της Οργάνωσης Fair Life LCC, που συνέβαλε να δημιουργηθεί το σχετικό πλάνο, με την συμμετοχή 55 επιστημόνων και των οργανώσεων των ασθενών. 

Ακολουθεί η Συνέντευξη

Ήρθε η ώρα να μπει ο καρκίνος του πνεύμονα σε «πρώτο πλάνο», όπως ήταν και ο τίτλος του 3ου ετήσιου Συνεδρίου της Οργάνωσης Fair Life LCC. Για να γίνει αυτό ποιες δράσεις απαιτούνται και  έχει ευήκοα ώτα η Πολιτεία;

Δεδομένου των στατιστικών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ο καρκίνος του πνεύμονα θα έπρεπε να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο εδώ και χρόνια. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την 1η αιτία θανάτου μεταξύ των διαφόρων μορφών καρκίνου στην χώρα μας και στους άνδρες και στις γυναίκες άνω των 40 ετών.

Για να αντιστρέψουμε την εικόνα και να βελτιώσουμε τα στατιστικά, χρειάζεται ο συντονισμός δράσεων, με κύρια την εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα μέσω της αξονικής τομογραφίαςχαμηλής δόσης ακτινοβολίας (LDCT)σε άτομα υψηλού κινδύνου που έχουν ιστορικό καπνίσματος. 

Η ένταξη της εξέτασης στο Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης σε συνδυασμό με δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης για τη νόσο, διακοπής καπνίσματος, και στήριξης των ανθρώπων που νοσούν είναι οι ενέργειες που θα δώσουν στον καρκίνο του πνεύμονα την προσοχή που του αναλογεί.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια, είναι σημαντικό η Πολιτεία να λάβει τα μέτρα και να υλοποιήσει τις πολιτικές και στρατηγικές επιλογές που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί συνολικά και ολιστικά ο καρκίνος.

Από τον Ιούνιο του 2023 έχει κατατεθείστο Υπουργείο Υγείας, στην Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας,  μελέτη με κατευθυντήριες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα και σχέδιο προτυποποιημένης διαδικασίας εφαρμογής του στην Ελλάδα με σαφή κριτήρια. Αυτό το σχέδιο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας  55 επαγγελματιών υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, ειδικών στον καρκίνο πνεύμονα, οι οποίοι δούλεψαν για 2 χρόνια με φορείς ασθενών για τη θέσπιση του. Πρόκειται για μια διαδικασία, την οποία στήριξε και η Οργάνωση FairLife L.C.C., στην οποία  για πρώτη φορά εμπλέκονται ενεργά 3 επιστημονικές εταιρείες και οι ασθενείς.  Ευελπιστούμε να έχουμε σύντομα θετική εξέλιξη πάνω στο ζήτημα και μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με τη στήριξη της Πολιτείας να καταφέρουμε μια σπουδαία αλλαγή προς όφελος των ασθενών.

Άλλωστε αυτό δεν ήταν και το μήνυμα του 3ου ετήσιου Συνεδρίου της Fair Life;

Ακριβώς! Το 3ο ετήσιο Συνέδριο της Fair Life LCC για το καρκίνο του πνεύμονα το παρακολούθησαν περισσότερα από 3000 άτομα και το μήνυμα του ήταν σαφές: Επιβάλλεται να περάσουμε στην δράση, να υλοποιηθεί το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, να αποζημιώνονται οι βιοδείκτες που δεν αποζημιώνονται και κοστίζουν ενδεικτικά ακόμα και 900 ευρώ. Χωρίς τους βιοδείκτες οι Έλληνες ασθενείς δεν θα μπορούν να πάρουν τα καινοτόμα φάρμακα. Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες και ήδη στην χώρα μας γίνονται πολλές αξονικές τομογραφίες, οπότε τι φοβούνται;  Ότι θα συρρέουν όλοι για αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης; Αφού θα γίνει συντονισμένα.  

Ποια χώρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πρότυπο ώστε να την αντιγράψουμε;

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα που έχει κάνει σημαντικά βήματα για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα.

Θα μπορούσαμε να πάρουμε ως πρότυπη λειτουργία και τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος. Τα πιλοτικά προγράμματα συνεχίζουν να εφαρμόζονται σε περισσότερες περιοχές της χώρας με τη συμμετοχή και ευάλωτων ομάδων (χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα) και εξαιρετικά αποτελέσματα. 

Πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι έλληνες για να εξεταστούν  για τον καρκίνο του πνεύμονα; Τους άνδρες τους παρακινεί η γυναίκα τους;

θα σας απαντήσω με τα αποτελέσματα που παρουσίασε η FairLife L.C.C. ,από την έρευνα του GlobalLungCancerCoalitionγια το 2023 αναφορικά με τη στάση του κοινού απέναντι στον καρκίνο του πνεύμονα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για τέταρτη χρονιά σε 29 χώρες, με περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες από την κάθε χώρα.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα, είναι ανησυχητικά χαμηλό το επίπεδο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα. Συγκεκριμένα, το 37,8% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν γνώριζαν κάποιο σύμπτωμα ενδεικτικό της νόσου, με τους άνδρες, τους νέους  (18-24 ετών) και ακολούθως τους άνω των 55 ετών να είναι οι λιγότερο ενημερωμένοι.

Την ίδια στιγμή το 40,5% του κοινού συμφώνησε πως έτρεφε μικρή συμπάθεια για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με τις άλλες μορφές καρκίνου. Βλέπουμε λοιπόν πόσο κυρίαρχο είναι το στίγμα της νόσου λόγω του καπνίσματος, με τα ποσοστά να είναι υψηλότερα στους άνδρες, τους νέους (18-24 ετών) και όσους δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Σχετικά με την ένταξη του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το 91,3% των ερωτηθέντων συμφώνησε για την αναγκαιότητά του, άποψη που φαίνεται να υποστηρίζεται περισσότερο από τις γυναίκες και από όλο και μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι το ποσοστό αυτό είναι ένα από τα υψηλότερα που καταγράφηκε μεταξύ των υπό εξέταση χωρών.

Φαίνεται λοιπόν πως οι γυναίκες δείχνουν να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες γύρω από τη νόσο και την πρόληψη, κάτι που έχουμε διαπιστώσει και μέσα από την καθημερινή μας επικοινωνία, καθώς έχουμε πολλές μαρτυρίες γυναικών, οι οποίες έχουν παρακινήσει τους συζύγους τους να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις.

Τι προσφέρει η γραμμή ενημέρωσης 11157;

Ο κοινωνικός αντίκτυπος του καρκίνου του πνεύμονα με την επιβάρυνση του στίγματος του καπνιστή και τα συναισθήματα ενοχής των ασθενών είναι τεράστιος. Πέρα από την υποστήριξη σε θέματα ενημέρωσης και πρόληψης, οφείλουμε να καθοδηγούμε τους ανθρώπους που βιώνουν την ασθένεια. Να είναι ψυχολογικά ισορροπημένοι, να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές προκλήσεις και συχνά να διαχειρίζονται το πένθος και την απώλεια των αγαπημένων τους.

Η γραμμή στήριξης 11157 είναι η γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της FairLife L.C.C. και των ανθρώπων που ζητούν ενημέρωση, στήριξη και καθοδήγηση. Λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2021 και δρα επικουρικά, ανατροφοδοτώντας και το πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης BREATH με αιτήματα ασθενών και πληροφορίες.

Toν τελευταίο χρόνο, έχουν καταγραφεί περισσότερες  από 750 κλήσεις. Μέσα από την καθημερινή επικοινωνία, οι ασθενείς επιβεβαιώνουν το μεγάλο συναισθηματικό τους φορτίο λόγω της καθυστερημένης διάγνωσης, της έλλειψης οργανωμένου προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου και ψυχολογικής υποστήριξης  από την Πολιτεία. Αυτή η επικοινωνία έχει τεράστια σημασία και για την FairLife, γιατί η φωνή αυτών των ανθρώπων γίνεται οδηγός για τις μελλοντικές μας δράσεις.

Πείτε μας λίγα λόγια για  τις βραβεύσεις που έχει  συγκεντρώσει η FairLife

Φέτος, κλείσαμε τα 3 χρόνια από την ίδρυση της FairLifeL.C.C.Το έργο μας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, δίπλα στους ανθρώπους που τον βιώνουν, είναι γεμάτο εμπόδια και καθημερινές προκλήσεις. Όμως, νιώθουμε χαρά και ελπίδα, διότι οι προσπάθειες μας αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται. Στα πλαίσια των HealthcareBusinessAwards 2023 και 2022, ηFairLife L.C.C. βραβεύτηκε με το αργυρό βραβείο για το Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης BREATH και το  χάλκινο βραβείο στην κατηγορία “Δράσεις με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και πρόληψη”. Στα πλαίσια των Patient Partnership Awards2022, βραβεύτηκε με το χρυσό βραβείο για τη δημιουργία της ενημερωτικής ψηφιακής βιβλιοθήκης για τον καρκίνο του πνεύμονα “Μαθαίνω-Ενεργώ-Ελπίζω”, το χρυσό βραβείο για τη νεανική καμπάνια “Η πρώτη γενιά χωρίς καπνό, χωρίς άτμισμα” και το χάλκινο βραβείο για τις πρωτοβουλίες του φορέα σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη βελτίωση της ζωής των ασθενών και των ευάλωτων πληθυσμών.

Θα ήθελα επίσης να αναφέρω την βράβευση από την Ελληνική Πνευμονολογική  Εταιρεία στο 31ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο και την τιμητική διάκριση για το έργο της FairLife L.C.C. στο 10ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας. Η πιο πρόσφατη διάκριση αφορά το βραβείο για την δράση με τίτλο “Νεανικές Πρωτοβουλίες Αφύπνισης και Ενημέρωσης για τον περιβάλλον και την υγεία «Η πρώτη γενιά χωρίς καπνό, χωρίς καρκίνο του πνεύμονα” στα πλαίσια του θεσμού των BravoSustainabilityDialogue&Awards 2023. Οι διακρίσεις αυτές είναι πραγματική τιμή και ηθική επιβράβευση αλλά και ευθύνη να μείνουμε πιστοί στο όραμά μας. 

Με τα σημερινά δεδομένα το 75% των καρκίνων του πνεύμονα διαγιγνώσκονται καθυστερημένα. Πόσο ελπίζετε να μειωθεί αυτό το ποσοστό;

Όπως είπαμε και παραπάνω, ο προ-συμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα με τη χρήση χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (LDCT) είναι πλέον αποδεδειγμένα η πρακτική που θα κάνει τη διαφορά.  

Η πρόληψη όμως πρέπει να γίνεται οργανωμένα και σε επίπεδα. Να γνωρίζουμε και να αποφεύγουμε παράγοντες κινδύνου, ακολουθώντας υγιεινό τρόπο ζωής, να κάνουμε προληπτικό έλεγχο για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα και ναπρολαμβάνουμε την επανεμφάνιση της νόσου μέσα από συνεχή παρακολούθηση. Στην Ελλάδα, ο κόσμος γνωρίζει ελάχιστα για τον καρκίνο του πνεύμονα καιη ανάγκη για συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι πολύ μεγάλη. Με καθοδήγηση και υποστήριξη για τα κατάλληλα βήματα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό των καθυστερημένων διαγνώσεων καρκίνων του πνεύμονα μπορεί να μειωθεί αισθητά. Καινοτόμες θεραπείες και τεχνικές εφαρμόζονται σήμερα στα πεδία της μοριακής βιολογίας, της ανοσοθεραπείας, της παθολογοανατομίας, της ακτινολογίας/ακτινοθεραπείας, της θωρακοχειρουργικής με την τεχνητή νοημοσύνη να είναι σημαντικός σύμμαχος. Επίσης, νέες ελπιδοφόρες θεραπείες θα λάβουν σύντομα έγκριση ή βρίσκονται ακόμα σε στάδιο κλινικών μελετών. Δεν είναι λοιπόν ουτοπικό να πούμε ότι όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου θα κάνουν τον καρκίνο του πνεύμονα μια ιάσιμη νόσο.

Προφανώς θα θέλαμε να μηδενιστεί το ποσοστό των καθυστερημένων διαγνώσεων αλλά με δεδομένη την διάδοση του καπνίσματος στην Ελλάδα και το στίγμα του καπνιστή, τι θα θεωρούσατε πρόοδο;

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση είναι οι λέξεις κλειδιά για την πρόοδο. Ένα πρώτο καλό βήμα πρέπει να είναι η ενημέρωση και κινητοποίηση όλων των ανθρώπων και κυρίως όσων ανήκουν στις ομάδες κινδύνου και η παρότρυνση & υποστήριξη για την διακοπή καπνίσματος από τους επαγγελματίες υγείας.Το κάπνισμα πρέπει πλέον να αντιμετωπιστεί σαν εθισμός και όχι σαν επιλογή συμπεριφοράς. Βλέπουμε τους εφήβους να έχουν στραφεί σε εναλλακτικές μορφές καπνίσματος, ενώ βλέπουμε και κενά στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Μπορούμε να οργανώνουμε καμπάνιες για διακοπή του καπνίσματος, να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα για πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να στηρίζουμε τους καπνιστές στη διαδικασία διακοπής καπνίσματος.

Τέλος, αναφορικά με το στίγμα, θα πρέπει επειγόντως να αλλάξουμε τη συζήτηση για τον καρκίνο του πνεύμονα από την ενοχοποίηση και τη ντροπή, σε μια συζήτηση που προσφέρει φροντίδα και συμπαράσταση, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την ασθένεια και να σώσουμε ζωές.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Επικαιρότητα Υγείας
Medly Newsroom

Η FairLife L.C.C. παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας του Global Lung Cancer Coalition

Η FairLife L.C.C. ως μέλος του Global Lung Cancer Coalition (GLCC), συνεργάζεται σε σταθερή βάση και υποστηρίζει δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα.  Στο

Skip to content