follow us on google news

Οι επιπτώσεις μιας gluten-free δίαιτας

Η αντικατάσταση της γλουτένης στην διατροφή σας μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες;

Μπορεί η αποφυγή της γλουτένης είναι σίγουρα μια αναγκαιότητα για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ωστόσο πολύ περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που αποχαιρετούν οποιεσδήποτε τροφές την περιέχουν με την πεποίθηση ότι θα οδηγήσει σε οφέλη για την υγεία.

Είναι αυτή μία σωστή πρακτική ή μία διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για τον οργανισμό σας;

Η γλουτένη είναι μια γενική ονομασία για τις πρωτεΐνες που βρίσκονται σε τρόφιμα της οικογένειας σιταριού.

Μια έρευνα στο Journal of the American College of Nutrition μελέτησε 23 γυναίκες που ακολούθησαν δίαιτα χωρίς γλουτένη για 6 εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είχαν αύξηση στην πρόσληψη λίπους και νατρίου και μείωση στην κατανάλωση φυτικών ινών και ορισμένων βασικών μικροθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β. Αυτό συγκρίνεται με όταν ακολούθησαν μια δίαιτα για 6 εβδομάδες που δεν απέφευγε τη γλουτένη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η δίαιτα χωρίς γλουτένη αύξησε τον διατροφικό δείκτη φλεγμονών, που σημαίνει ότι είχε υψηλότερο φλεγμονώδες δυναμικό.

Το αποτέλεσμα της έρευνας πιθανότατα οφείλεται στο τι τρώνε οι άνθρωποι σε αντικατάσταση των τροφίμων που περιέχουν γλουτένη, τα οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες εκδοχές ψωμιού, δημητριακών και ζυμαρικών που δεν είναι εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τη σωστή διατροφική εκπαίδευση, ωστόσο, όσοι ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορούν να οδηγηθούν σε πιο θρεπτικές επιλογές.

Άλλη μια νίκη για τη γλουτένη

Άτομα χωρίς διαταραχή που σχετίζεται με τη γλουτένη (για παράδειγμα, κοιλιοκάκη ή μη κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη) δεν παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως φούσκωμα μετά την κατανάλωση αλεύρου γλουτένης δύο φορές την ημέρα για 2 εβδομάδες, σύμφωνα με μια διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη στο περιοδικό Gastroenterology.

Αυτό το στοιχείο απαντάει στην πεποίθηση ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι πάντα ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής.

Έχει σημασία κάθε διατροφή να προσωποποιείται στον εκάστοτε άνθρωπο προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του κάθε οργανισμού, στις απαιτήσεις της εκάστοτε καθημερινότητας έτσι ώστε στο τέλος να αποκτήσουμε έναν πραγματικά υγιεινό τρόπο διατροφής.

Φυσικά η διατροφή από μόνη της δεν αρκεί αλλά πάει «χέρι χέρι» με την άσκηση που βοηθάει τον οργανισμό να μένει δυνατός και υγιής. Αν θέλεις να κάνεις βήματα προς αυτή την κατεύθυνση τότε η καλύτερη επιλογή είναι να απευθυνθείς σε επαγγελματίες διατροφής αλλά και Professional Personal Trainers προκειμένου να έρθεις πιο κοντά στον τρόπο ζωής που επιθυμείς.

Πηγή: basetraining.org

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content