follow us on google news

Οι κίνδυνοι από την εμβολιαστική κόπωση και ποια είναι τα απαραίτητα εμβόλια στην εγκυμοσύνη

Μετά την covid πανδημία, έχει επέλθει εμβολιαστική κόπωση στην κοινωνία η οποία λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις λόγω και της αναζωπύρωσης των αντιεμβολιαστικών κινημάτων και το φαινόμενο αυτό των καιρών κρύβει σοβαρούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία. Ήδη καταγράφηκαν θάνατοι από ιλαρά στις ΗΠΑ, ενώ και στην πατρίδα μας χάσαμε δύο βρέφη από κοκκύτη, ένα γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη ενημέρωσης των εγκύων, αναφορικά με τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν για να προστατέψουν το έμβρυο.

της Αλεξίας Σβώλου

Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, δύο επιτεύγματα στον κόσμο συνέβαλαν να αυξηθεί ο μέσος όρος ζωής από τα 40 χρόνια (του μεσαίωνα) σε ηλικίες άνω των 80 ετών και αυτά αφορούν στα εμβόλια και το καθαρό νερό. Ειδικά στο ζήτημα του εμβολιασμού, οι ειδικοί ανησυχούν γιατί εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα το φαινόμενο της εμβολιαστικής κόπωσης στην κοινωνία και μάλιστα ακόμα και σε γονείς πολύ μικρών παιδιών, που μέχρι πρότινος δεν το βλέπαμε! Οι γονείς γίνονταν πιο αμελείς με τα εμβόλια όταν τα παιδιά τους περνούσαν στην εφηβεία, που θεωρούνται πιο ανθεκτικά όχι όσο ήταν μωρά! Όπως επισημαίνει η Μαρία Χίνη, Μέλος Δ.Σ. της  Ε.Ε.Λ., Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Επ. Υπεύθυνη Διευθύντρια Γ’ Παθολογικού Τμήματος και Μονάδας Λοιμώξεων Γ.Ν.Α «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ, τα παιδιά εμβολιάζονται περισσότερο από τους ενήλικες επειδή έχουν παιδίατρο και αυτός ο θεσμός λειτουργεί καλά στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του παιδίατρου και εν γένει του γιατρού και είναι πολύ σημαντικό να εμβολιάζονται πρωτίστως οι επαγγελματίες υγείας, ώστε να δίνουν το καλό παράδειγμα.

Με αφορμή την διενέργεια του 24ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων, ο Αριστοτέλης, Τσιάκαλος, Μέλος Δ.Σ. της  Ε.Ε.Λ., MD, PhD, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μαιευτικών & Γυναικολογικών Λοιμώξεων, Πρόεδρος Επιτροπής Λοιμώξεων Νοσοκομείου «Λητώ», επισημαίνει ότι υπάρχουν 4 εμβόλια που πρέπει να γίνονται στην εγκυμοσύνη εκ των οποίων τα δύο προστατεύουν την έγκυο και τα άλλα δύο το έμβρυο και κατ’ επέκταση το νεογνό. Το εμβόλιο για τον κοκκύτη πρέπει να γίνεται σε κάθε εγκυμοσύνη στο 3ο τρίμηνο για την προστασία του εμβρύου και δυστυχώς χάσαμε δύο βρέφη από κοκκύτη, ενώ άλλα τρία νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Ο κοκκύτης μπορεί να αποβεί θανατηφόρος για τα βρέφη, ειδικά τα πρόωρα και η νόσηση δεν κάνει ανοσία διαρκείας, άρα αν μια γυναίκα κολλήσει και νοσήσει, αυτό δεν προστατεύει το έμβρυο σε επόμενη εγκυμοσύνη.

Η αναζωπύρωση του κοκκύτη λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις στην χώρα μας καθώς ενώ στην 16ετία 2000-2016 είχαμε συνολικά 500 κρούσματα, στην τελευταία 2ετία είχαμε άλλα τόσο, και συγκεκριμένα 438! Πρόκειται για αύξηση 4.800%!!!! με το 15% να αφορά βρέφη κάτω των 2 μηνών και από μελέτες που έγιναν σε 2 νοσοκομεία της Αθήνας, μόλις το 38% των ασθενών που βρίσκονταν στο νοσοκομείο είχαν εμβολιαστεί έναντι του κοκκύτη, όπως προσθέτουν ο Αριστοτέλης, Τσιάκαλος, Μέλος Δ.Σ. της  Ε.Ε.Λ., MD, PhD, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μαιευτικών & Γυναικολογικών Λοιμώξεων, Πρόεδρος Επιτροπής Λοιμώξεων Νοσοκομείου «Λητώ» και ο Στυλιανός Ασημακόπουλος, Ταμίας του Δ.Σ. της Ε.Ε.Λ, Αν. Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, Υπεύθυνος Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων Π.Γ.Ν.Π

Επίσης, πρόσφατα στην φαρέτρα ενσωματώθηκαν δύο νέα εμβόλια κατά του ιού RSV (αναπνευστικού συγκυτιακού) για τους ηλικιωμένους και τις εγκύους. Το ένα εμβόλιο που είναι για τους ηλικιωμένους περιέχει ανοσοενισχυτικό ενώ το άλλο που προορίζεται για τις εγκύους, δεν έχει. Ο ιός RSV είναι πολύ επικίνδυνος για τα βρέφη και δυστυχώς το μονοκλωνικό αντίσωμα που χρησιμοποιείται για την θωράκιση άπαξ των βρεφών αν νοσήσουν, δεν κυκλοφορεί στην πατρίδα μας. Είναι διαθέσιμο στο εξωτερικό όχι όμως στην Ελλάδα, άρα ο εμβολιασμός των εγκύων είναι ακόμα πιο επιβεβλημένος. Οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη πρέπει να κάνουν και το αντιγριπικό εμβόλιο και το covid εμβόλιο, τα οποία προστατεύουν τις ίδιες, με τον Νίκο Σύψα, Πρόεδρο του Δ.Σ της Ε.Ε.Λ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας- Λοιμωξιολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων Επιστημονικός/Διοικητικός Υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων – COVID, ΓΝΑ «Λαϊκό», να υπογραμμίζει πως δυστυχώς κατά την πανδημία χάσαμε εγκύους από τον κορονοϊό. Οι ειδικοί μας δίνουν μια ακόμα σημαντική πληροφορία: Οι γυναίκες πρέπει να έχουν κάνει το εμβόλιο της ερυθράς πριν μείνουν έγκυες γιατί η νόσηση με ερυθρά μπορεί να αποβεί μοιραία για το έμβρυο. Αν όμως δεν το έχουν κάνει, τότε δεν γίνεται ο εμβολιασμός κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όμως αφού γεννήσουν πρέπει να το κάνουν πριν βγουν από το μαιευτήριο γιατί σε επόμενη εγκυμοσύνη μπορεί να κινδυνέψει το έμβρυο αν μείνουν ανεμβολίαστες.

Επίσης οι ειδικοί προβληματίζονται για την συρροή κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στην περιοχή της Αχαϊας, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν. Όταν καταγράφονται 10 κρούσματα μηνιγγίτιδας ανά 100.000 κατοίκους, πρέπει να γίνει μαζικός εμβολιασμός, με το εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα Β ενώ αν τα κρούσματα είναι λιγότερα, τότε γίνεται μαζική χημειοπροφύλαξη. Στο 20-30% των περιστατικών μηνιγγίτιδας προκαλείται η επικίνδυνη βακτηριαιμία και κάποια περιστατικά ενέχουν τον κίνδυνο να εξελιχθούν με κεραυνοβόλο μορφή όπως συνέβη στην περίπτωση του άτυχου φοιτητή που έχασε τη μάχη. Όπως τονίζουν η Μαρία Χίνη και ο Νίκος Σύψας, το εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα Β πλέον αποζημιώνεται για όλα τα βρέφη και νήπια έως 18 μηνών και όχι μόνο γι αυτά με ανοσοκαταστολή και υποκείμενα προβλήματα υγείας. Όλα λοιπόν τα μωρά μέχρι 18 μηνών μπορούν να το κάνουν δωρεάν. Η μηνιγγίτιδα είναι κυρίως απειλητική για τις μικρές ηλικίες (0-4 ετών) ενώ νέα κορύφωση στα κρούσματα κάνει στις φοιτητικές ηλικίες. Γι αυτό αν οι μαθητές δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο, καλό είναι να το κάνουν στην ηλικία των 18 ετών που ξεκινά το Πανεπιστήμιο.

Τέλος, ούτε τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μας έχουν ξεχάσει. Όπως αναφέρουν οι Άγγελος Πεφάνης, Μέλος Δ.Σ. της  Ε.Ε.Λ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, MD, PhD, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεως Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, ΕΟΦ, Αναπλ. Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Αντιβιογράμματος και Βασίλης Παπασταμόπουλος, Μέλος Δ.Σ. της  Ε.Ε.Λ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διοικητικά και Επιστημονικά Υπεύθυνος Ε’ Παθολογικού Τμήματος και Μονάδας Λοιμώξεων, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου, Πρόεδρος Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων,  Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός», στον τομέα του AIDS/HIV στην Ελλάδα, καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων 20% στους χρήστες ναρκωτικών και 25% στις καθυστερημένες διαγνώσεις παλιών λοιμώξεων, που οι νοσούντες τις μετέδιδαν επί μακρόν. Επίσης έχουμε αύξηση περιστατικών της mpox (ευλογιά των πιθήκων) και υπάρχει εμβόλιο, με τον εμβολιασμό να γίνεται στην Αττική στο νοσοκομείο Αττικόν και το Ανδρέας Συγγρός. Έχουμε αυξήσεις κατά 26% στην γονόρροια, κατά σχεδόν 6% στη σύφιλη και κατά 47% στα χλαμύδια (που μπορεί να είναι και τελείως ασυμπτωματικά), τα οποία προκαλούν υπογονιμότητα στις γυναίκες.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Συμβουλές Ειδικών
Medly Newsroom

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη λοίμωξη από Παρβοϊό Β19

Τι αναφέρει η Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων. Το κείμενο που ακολουθεί επιμελήθηκε ο Στυλιανός Φ. Ασημακόπουλος, Αν. Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, Υπεύθυνος

Skip to content