Η πνευμονία από μυκόπλασμα που έχει ήδη καταγράψει αυξημένα περιστατικά σε παιδιά στην Κίνα- καθώς είναι ο πρώτος χειμώνας που τα σχολεία λειτουργούν κανονικά χωρίς περιοριστικά μέτρα- αφορά έναν παλιό γνώριμο εχθρό, που προκαλεί νοσήσεις κυρίως στις μικρές ηλικίες.
της Αλεξίας Σβώλου
Εδώ και αρκετές ημέρες γίνεται μεγάλος ντόρος στα ΜΜΕ για μία νέα απειλή που έρχεται από την Κίνα-Γεγονός που αμέσως προκαλεί δυσάρεστους συνειρμούς. Η όλη ιστορία αφορά την αυξημένη καταγραφή κρουσμάτων σε παιδιά της πνευμονίας από μυκόπλασμα που εμφανίστηκε λανθασμένα σαν μία νέα υγειονομική απειλή. Όπως εξηγεί ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, Νίκος Τζανάκης κάθε πέντε χρόνια η πνευμονία από μυκόπλασμα «δίνει» επιδημικές εξάρσεις και φέτος αυτό συνέπεσε με την πρόσφατη κατάργηση των περιοριστικών μέτρων στην Ασία, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευάλωτα τα παιδιά που έχουν «τεμπέλικο»ανοσοποιητικό σύστημα και χαμηλή ανοσία αφού δεν εκτέθηκαν σε κοινές λοιμώξεις. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στην Ευρώπη και είναι φυσική απόρροια των καραντινών.
Η πνευμονία αυτή που λέγεται και μυκοπλασματική πλήττει κυρίως παιδιά τριών έως δέκα ετών και εφήβους, καθώς οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας συνήθως έχουν ανοσία.
Μεταδίδεται με σταγονίδια, όπως ισχύει και για τις άλλες πνευμονίες (π.χ. από πνευμονιόκοκκο) και απαιτεί στενή επαφή, γι αυτό άλλωστε είναι πολύ πιο εύκολα μεταδιδόμενη στα παιδιά που έχουν υψηλό συγχρωτισμό στους παιδικούς σταθμούς, το σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Η νόσος εντάσσεται κυρίως στις άτυπες πνευμονίες, δεν δίνει δηλαδή την κλασική κλινική εικόνα. Όπως εξηγεί η πνευμονολόγος Νικολέττα Ροβίνα, ειδική γραμματέας της ΕΠΕ και υπεύθυνη Εκπαίδευσης μπορεί να εμφανιστεί πυρετός αλλά ο ασθενής είναι περιπατητικός, όχι στο κρεβάτι και το καμπανάκι κινδύνου για τους γονείς είναι αν το παιδί παρουσιάσει δύσπνοια.
Ούτε ο ιατρικός όρος «λευκή πνευμονία» ή«λευκός πνεύμονας» είναι κάτι πρέπει να μας προβληματίζει.
Πρόκειται για μια συνηθισμένη φρασεολογία μεταξύ γιατρών όπως λέει ο καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ ΣτέλιοςΛουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας καθώς όταν ο πνεύμονας φλεγμαίνει στις απεικονιστικές εξετάσεις δείχνει λευκός επειδή είναι γεμάτος υγρό. Με τον όρο «λευκό πνεύμονα», οι γιατροί χαρακτηρίζουν συχνά στις κλινικές τους την οξεία αναπνευστική δυσχέρεια, που παρουσιάζουν σε αυτό το στάδιο οι ασθενείς, και χρειάζονται διασωλήνωση.
Η πνευμονία από μυκόπλασμα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, χορηγούνται κυρίως μακρολίδες, κλαριθρομυκίνη, κινολόνες, ωστόσο σύμφωνα με μελέτες στην Ασία, το μυκόπλασμα παρουσιάζει ανθεκτικότητα στις μακρολίδες, που αποτελούν τα κλασικά αντιβιοτικά για την αντιμετώπισή του. Τα συνήθη αντιβιοτικά που χορηγούνται σε άλλα βακτηρίδια δεν είναι δραστικά έναντι του μυκοπλάσματος, γιατί το συγκεκριμένο παθογόνο δεν διαθέτει κυτταρικό τοίχωμα, και όπως εξηγεί ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, τα αντιβιοτικά αυτά δρουν διαλύοντας το κυτταρικό τοίχωμα.
Αυξημένα περιστατικά αυτής της πνευμονίας έχουν καταγραφεί στην Κίνα στον πρώτο της χειμώνα χωρίς περιοριστικά μέτρα στα σχολεία, αλλά και στην γηραιά ήπειρο, στην Ολλανδία, την Δανία και αναμένεται να υπάρξουν κρούσματα και στην πατρίδα μας καθώς θα ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία η Ελλάδα να μην έχει τέτοια περιστατικά.