follow us on google news

Περιμένουν να σφίξουν τα κρύα, για να εμβολιαστούν για την γρίπη

Όσο  κάνουν μπάνιο στη θάλασσα οι συμπολίτες μας ούτε που σκέφτονται να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, παρότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, αναβάλλοντας τον εμβολιασμό για όταν σφίξουν τα κρύα.

γράφει η Αλεξία Σβώλου

Την ίδια ώρα ελλείψεις σε αντιβιοτικά αναπνευστικά σκευάσματα και κολλύρια συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την αγορά που πρέπει να ομαλοποιηθεί ενώ καθυστερεί και η δημιουργία της πλατφόρμας για την καταγραφή των ελλείψεων σε αληθινό χρόνο αλλά και το application για τα κινητά που έχει υποσχεθεί το υπουργείο και που μάλλον θα τα έχουμε στη διάθεσή μας από τη νέα χρονιά

Φθίνουσα τροχιά ακολουθεί ο αντιγριπικός εμβολιασμός μετά το ρεκόρ του 2020 που ο κόσμος φοβισμένος από τον κορονοϊό έφτασε να εμβολιαστεί σε αριθμό που άγγιξε τα 4,3 εκατομμύρια στην Ελλάδα! Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η καλοκαίρια με τους πολίτες να λένε πως όσο κάνουν μπάνιο στη θάλασσα και μέχρι να σφίξουν τα κρύα δεν έχουν λόγο να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο το οποίο μέχρι στιγμής έχει γίνει σε 1,5 εκατ ανθρώπους  εκ των οποίων οι 1.250.000  έχουν εμβολιαστεί στα φαρμακεία, την πιο προσιτή δομή υγείας στη γειτονιά.

Πιο εύκολα χωρίς συνταγογράφηση 

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη που σταμάτησε να απαιτείται συνταγογράφηση του αντιγριπικό εμβολίου,  423.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν στα φαρμακεία.  Αν το μέτρο της απαραίτητης  συνταγογράφησης δεν υπήρχε,  ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης θα είχε προχωρήσει πιο γρήγορα, κατά την εκτίμηση του κυρίου Βαλτά.

Επιπλέον από τους ανθρώπους που ήρθαν να εμβολιαστούν  στα φαρμακεία 300.000 ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών και χάρη στην συνεργασία των φαρμακείων με την ΗΔΙΚΑ φέτος αναγράφονται όλα τα εμβόλια στο  εμβολιαστικό μητρώο οπότε για πρώτη φορά το υπουργείο υγείας έχει και απολύτως καθαρή εικόνα του ποιοι άνθρωποι εμβολιάζονται τι ηλικία έχουν και ποια υποκείμενα νοσήματα.

Στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα έξι αντιγριπικά εμβόλια και οι έλληνες γιατροί μαζί με  τους πολίτες δείχνουν ωριμότητα καθώς μέχρι στιγμής τα ανοσοενισχυμένα εμβόλια, τα οποία έχουμε παραλάβει σε συγκεκριμένη ποσότητα δεν σπαταλώνται σε ανθρώπους που δεν τα χρειάζονται.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μετά τον εμβολιασμό χρειάζεται και ένα διάστημα 15 ημερών για να επιτευχθεί η ανοσοποίηση και αν συνεχίσουμε να καθυστερούμε τον αντιγριπικό εμβολιασμό, όταν τα κρούσματα θα κορυφωθούν κατά τον Ιανουάριο θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε….

Τώρα σε ό,τι αφορά το μεγάλο ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αντιβιοτικά και αναπνευστικά σκευάσματα καθώς και σε κολλύρια που έχουν εξαφανιστεί από την αγορά με τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους απλούς πολίτες να καταδεικνύουν την άμεση ανάγκη της ομαλοποίησης της αγοράς και τον πρόεδρο του ΠΦΣ  Αποστόλη Βαλτά να θυμίζει ότι όταν τα σκευάσματα είναι σε έλλειψη τότε και οι πολίτες στοκ άρουν όταν τα βρίσκουν διαθέσιμα, εντείνοντας το πρόβλημα γιατί φοβούνται την περαιτέρω ταλαιπωρία. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου πάντως εξέφρασε την ελπίδα του ότι ίσως με τις προσλήψεις που θα γίνουν στον Εθνικό  Οργανισμό Φαρμάκων να μπορέσει πλέον ο ΕΟΦ και τμήμα του ΙΦΕΤ να εργαστούν πιο εντατικά για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Αργεί η πλατφόρμα και το app για τις ελλείψεις

Για την μείωση της ταλαιπωρίας έχει δρομολογηθεί η δημιουργία μίας πλατφόρμας που θα παρακολουθεί τις ελλείψεις στην αγορά σε αληθινό χρόνο και μετά θα λειτουργήσει κι ένα application για τα κινητά τηλέφωνα. Πρόκειται για δύο εφαρμογές που το υπουργείο Υγείας είχε εξαγγείλει  ότι θα λειτουργήσουν εντός του  Νοεμβρίου ή μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου ωστόσο φαίνεται ότι θα τα έχουμε διαθέσιμα λίγο αργότερα καθώς η πλατφόρμα πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί με μερικά φαρμακεία που θα λειτουργήσει πιλοτικά για να ανοίξει αργότερα για τα φαρμακεία της επικράτειας. Και όταν αυτό λειτουργήσει  σε επίπεδο πλατφόρμας μετά θα γίνει application για τον καθένα μας, ώστε στο κινητό μας τηλέφωνο να μπορούμε να βλέπουμε αν το φάρμακο που αναζητούμε που είναι σε έλλειψη ή υπάρχει σε κάποιο φαρμακείο κοντά μας. 

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content