follow us on google news

PHARMApoint 2023: 3.000 συμμετοχές & 82 εταιρείες

Με εντυπωσιακή συμμετοχή 3.000 συνέδρων και 82 εταιρειών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του PHARMA point 2023, της μεγαλύτερης φαρμακευτικής διοργάνωσης στη Βόρεια Ελλάδα, που συμπλήρωσε φέτος 23 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης και προσφοράς στη φαρμακευτική αγορά

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2023, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», υπό την αιγίδα

  • του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ,
  • του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ,
  • του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών και
  • του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. 

Το PHARMA point αποτέλεσε για ακόμα μία φορά σημείο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις με έμφαση στη χρήση τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης στο ελληνικό φαρμακείο. 

Το «παρών» έδωσαν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και επιστήμονες από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, στελέχη φαρμακευτικών επιχειρήσεων, εκπρόσωποι φορέων της φαρμακευτικής αγοράς, φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακείου και φοιτητές Φαρμακευτικής.

Στις εργασίες του συμμετείχαν 32 ομιλητές, ενώ διεξήχθησαν 2 στρογγυλά τραπέζια με θέματα «Φαρμακευτική επιστήμη και ελληνικό φαρμακείο: Χθες, σήμερα, αύριο» και «Σύγχρονη λειτουργία φαρμακείων και καινοτόμες υπηρεσίες φαρμακευτικής φροντίδας».

Κατά την επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι φαρμακοποιοί στη δημόσια υγεία, γεγονός που φάνηκε στην περίοδο της πανδημίας. Τόνισε ότι η στήριξη των φαρμακοποιών και της φαρμακοβιομηχανίας γενικότερα είναι στόχος αδιαπραγμάτευτος για το υπουργείο Υγείας και κατέστησε σαφές ότι η διακίνηση των φαρμάκων πρέπει να απρόσκοπτη, καθώς είναι ανεπίτρεπτο κάποιος πολίτης να αναζητά ένα φάρμακο, να πηγαίνει σε ένα φαρμακείο και να μην το βρίσκει. Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων αντιμετωπίζεται πλέον αποτελεσματικότερα και γεννά αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς εξήρε τον ρόλο των φαρμακοποιών, ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας και τόνισε ότι ο κλάδος πρέπει να υποστηριχτεί δυναμικά από την πολιτεία, ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων.

Στο επίσημο καλωσόρισμά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδηςαναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα των ελλείψεων τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι «ως Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αιτηθήκαμε εδώ και χρόνια την απαγόρευση των εξαγωγών αυτών των φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια την υιοθέτησε ο ΠΦΣ και τελευταία το Υπουργείο ώστε να αρχίσουμε σιγά-σιγά να βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι το μέτρο αποδίδει και πρέπει να συνεχιστεί. Εννοείται ότι εμείς, ως Σύλλογος, συντασσόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή, μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος».

Στον ειδικό ρόλο που διαδραματίζουν οι φαρμακοποιοί και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στην κοινωνία, τη δημόσια υγεία, την οικονομία και την απασχόληση αναφέρθηκαν στους σύντομους χαιρετισμούς τους οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας και Δήμητρης Κούβελας.

Την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα από όλους ώστε να μην λείπει κανένα φάρμακο από καμία οικογένεια επισήμανε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς  υποστήριξε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις για τον περιορισμό των εξαγωγών των φαρμάκων σίγουρα κινούνται σε θετική τροχιά, επισημαίνοντας ότι το μέτρο αυτό ήταν ένα από τα αιτήματα τόσο του ΠΦΣ, όσο και του ΦΣΘ. Ευτυχώς εισακούστηκαν από τη νυν, αλλά και την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τα αποτελέσματα φαίνονται από τη διαθεσιμότητα στα ράφια των φαρμακείων. 

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), Δέσποινα Μακριδάκη μίλησε για τον καθημερινό αγώνα των φαρμακοποιών να υπηρετήσουν την καλή λειτουργία των νοσοκομείων σχετικά με το φάρμακο. 

Προσωπική έκκληση στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να στηρίξει τον φαρμακευτικό κλάδο ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, αφού κρίνεται από όλους αναγκαίο απηύθυνε ο επίτιμος πρόεδρος του ΠΦΣ, Δημήτρης Βαγιωνάς.

Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,  Κωνσταντίνος Κούγιας  αναφέρθηκε στη διαχρονική αγαστή συνεργασία με τον ΦΣΘ.

Στον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που επιτελεί διαχρονικά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και διευθύνων σύμβουλος της ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων, προλογίζοντας βίντεο με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων της ΠΕΦ. Όπως τόνισε, το 10% των φαρμακοβιομηχανιών της Ευρώπης λειτουργούν κι αναπτύσσονται συνεχώς στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 450 εργοστάσια που λειτουργούν στην Ευρώπη, τα 45 βρίσκονται στην Ελλάδα, συμβάλλοντας με πόσο περίπου 2,5 δις. στην ελληνική οικονομία.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), αντιπρόεδρος ΒΙΑΝΕΞ και γενικός διευθυντής ΒΙΑΝ, Κωνσταντίνος Παναγούλιας επισήμανε ότι είναι αδιανόητο ο κλάδος του φαρμάκου να παραμένει, ίσως ο μοναδικός στην Ελλάδα, εντός των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Δ.,) Κυριάκος Καζάκος αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των φαρμακοποιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την αγαστή συνεργασία της Εταιρείας με τον ΦΣΘ. 

Οι βραβεύσεις

Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής έναρξης του PHARMA point 2023 απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στον κ. Θεόδωρο Τρύφων, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και διευθύνοντα σύμβουλο της ELPEN από τον πρόεδρο του ΦΣΘ  Διονύσιο Ευγενίδη.

Επίσης βραβεύτηκαν οι δύο φοιτητές  που εισήχθησαν με την καλύτερη βαθμολογία στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ το 2023, από το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ, τιμήθηκαν οι συνταξιούχοι φαρμακοποιοί του ΦΣΘ για το 2022 και απονεμήθηκαν υποτροφίες από τον ΦΣΘ σε παιδιά φαρμακοποιών που εισήχθησαν σε ΑΕΙ.

Πόλο έλξης αποτέλεσε και η παράλληλη έκθεση στην οποία συμμετείχαν φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής και γενικότερα εταιρείες που απευθύνονται στα φαρμακεία.

Μεγάλοι χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι εταιρείες ΒΙΑΝΕΞ και ΒΙΑΝ

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content