follow us on google news

Ποδηλασία: 10 σωματικά και πνευματικά οφέλη που προσφέρει

Το ποδήλατο μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένα διασκεδαστικό χόμπι ή ένας φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να μετακινήστε. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά οφέλη από το ποδήλατο που μπορεί να σας εμπνεύσουν ώστε να το προσθέσετε στη ρουτίνα προπόνησής σας.

Σωματικά οφέλη της ποδηλασίας

Υπάρχουν πολλά φυσικά οφέλη της ποδηλασίας που μπορούν να την κάνουν μια εξαιρετική επιλογή αν θέλει κάποιος να γυμναστεί.

1. Βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία

Η ποδηλασία είναι μια εξαιρετική μορφή cardio προπόνησης. Μια ανάλυση του 2019 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medicina κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ποδηλασία σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να βελτιώσει την αερόβια ικανότητα ή την ικανότητα του καρδιαγγειακού συστήματος να παρέχει οξυγόνο στους μύες που λειτουργούν και να το χρησιμοποιεί αποτελεσματικά. Και δεν χρειάζεται να κάνετε πετάλι με τις ώρες για να αποκομίσετε οφέλη: Ακόμη και μόλις 10 λεπτά ποδηλασίας την ημέρα μπορούν να ενισχύσουν το επίπεδο φυσικής κατάστασης, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

2. Άσκηση χαμηλής πρόσκρουσης

Η ποδηλασία μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για τις cardio προπονήσεις υψηλής έντασης, όπως το τρέξιμο ή τα μαθήματα HIIT με βάρος σώματος (τα οποία τείνουν να περιλαμβάνουν άλματα), επειδή είναι «απαλή» για τις αρθρώσεις, τους τένοντες και τους συνδέσμους σας. Αυτό θα μπορούσε να το κάνει μια καλή επιλογή για άτομα που θέλουν μια πιο έντονη προπόνηση που να είναι φιλική στο σκελετικό τους σύστημα.

3. Ενδυνάμωση του κάτω μέρους του σώματος

Δεν μας σοκάρει το γεγονός ότι το ποδήλατο είναι μία εξαιρετική γυμναστική για το κάτω μέρος του σώματος. Οι γλουτιαίοι, οι τετρακέφαλοι, οι οπίσθιοι μηριαίοι και οι γάμπες ενεργοποιούνται όταν κάνετε πετάλι και επιλέγοντας την αντίσταση στο ποδήλατό σας, μπορείτε να αυξήσετε την πρόκληση δύναμης σε αυτούς τους μύες.

Σύμφωνα με μια ανάλυση του 2015, η ποδηλασία μπορεί να χτίσει μυς και δύναμη.

4. Ενδυνάμωση του κορμού

Τα πόδια σας δεν είναι οι μόνη κινητήρια δύναμη στην ποδηλασία. «Ο αφανής ήρωας των μαθημάτων ποδηλασίας είναι η πλάτη και ο κορμός», λέει η Qayed, εξηγώντας ότι η σωστή ποδηλατική φόρμα περιλαμβάνει την εμπλοκή των μυών του κορμού σας, ώστε να μην σκύβετε πάνω από το τιμόνι. Κάντε ποδήλατο αρκετά συχνά και πιθανότατα θα νιώσετε ότι αυτοί οι μύες γίνονται πιο δυνατοί.

5. Βελτιωμένη στάση σώματος

Το ποδήλατο «σίγουρα μπορεί να βοηθήσει στη στάση του σώματος», λέει η Qayed—αν έχετε μία σωστή στάση που σημαίνει να κάθεστε ψηλά με ουδέτερη σπονδυλική στήλη (όχι τοξωτή ή στρογγυλεμένη) και να τραβάτε τους ώμους σας προς τα κάτω και προς τα πίσω. Έχοντας σταθερή στάση όταν κάνετε ποδήλατο, μπορείτε να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση της κακής στάσης στην οποία καταλήγουμε πολλοί από εμάς με τις καθιστικές δουλειές.

6. Καλύτερος συντονισμός

Πολλά σύγχρονα μαθήματα ποδηλασίας βασίζονται στον ρυθμό, που σημαίνει ότι κάνετε πετάλι και εκτελείτε χορογραφίες με ρυθμό. Έτσι, «ο συντονισμός είναι τεράστιος», λέει η Qayed, η οποία σημειώνει ότι οι δικές της ικανότητες συντονισμού έχουν βελτιωθεί δραματικά τη δεκαετία περίπου από τότε που άρχισε να κάνει ποδήλατο με βάση το ρυθμό.

7. Μειωμένος κίνδυνος ασθενειών

Όπως και άλλες μορφές άσκησης, η τακτική ποδηλασία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, σύμφωνα με μια μεγάλη ποικιλία ερευνών. Μια μελέτη του 2017, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η ποδηλασία στη δουλειά συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και πρόωρου θανάτου. Και μια μελέτη του 2016 σε Δανούς ενήλικες διαπίστωσε ότι το ποδήλατο για τα ταξίδια και την ψυχαγωγία συσχετίστηκε σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Ψυχικά οφέλη της ποδηλασίας

Τα οφέλη της ποδηλασίας δεν είναι μόνο σωματικά. Μπορούν να δώσουν μια πνευματική ώθηση στην ημέρα και στην ζωή σας.

1. Ενίσχυση της διάθεσης

Πολλά μαθήματα ποδηλασίας —με τη διασκεδαστική μουσική τους, τις σκοτεινές αίθουσες και τις διασκεδαστικές ομιλίες— έχουν σίγουρα ατμόσφαιρα. Και πολύ συχνά, αυτή η ατμόσφαιρα μπορεί να κάνει θαύματα στη διάθεσή σας. Γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, είναι δύσκολο να μην χαμογελάς όταν αθλείσαι σε μια ατμόσφαιρα που μοιάζει με χορευτικό κλαμπ.

2. Αυξημένη ψυχική δύναμη

Η έντονη ποδηλασία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρή ψυχική δύναμη. Διώχνοντας την ταλαιπωρία της δύσπνοιας και της σωματικής κόπωσης, μπορείτε να χτίσετε αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση που διαχέεται σε άλλους τομείς της ζωής σας.

3. Ειρηνική απόδραση

Η επαναλαμβανόμενη ποδηλασία σε συνδυασμό με τη μουσική μπορεί να είναι μια «πολύ διαλογιστική εμπειρία», λέει ο Pebbles. «Πρέπει να γίνεις ένα με το ποδήλατό σου και να συνδεθείς πραγματικά με το σώμα σου». Η είσοδος σε αυτήν την ειρηνική κατάσταση, προσθέτει, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεφύγετε από όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο σήμερα.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το indoor cycling κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στις υπηρεσίες των γυμναστηρίων, καθώς είναι μια εξαιρετικά διασκεδαστική άσκηση αλλά και μια αποτελεσματική μέθοδος για την απώλεια βάρους.

Πηγή: basetraining.org

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content