follow us on google news

Ποδηλασία: Συμβουλές για να μην σας εμποδίζει το κρύο

Μην αφήσετε το κρύο και το χιόνι να σας εμποδίσουν να αποκομίσετε τα οφέλη της ποδηλασίας όλο τον χειμώνα. Είτε αποφασίσετε να διανύσετε μερικά χιλιόμετρα πηγαίνοντας προς τη δουλειά είτε κάνοντας μία βόλτα, είναι ένας φανταστικός τρόπος για να ασκήσετε το σώμα, το μυαλό και την ψυχή σας.

Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε και να παραμείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια μιας χειμερινής βόλτας με ποδήλατο.

1. Φορέστε τα κατάλληλα παπούτσια

Τους χειμερινούς μήνες είναι πολύ πιο εύκολο να καταλήξετε με βρεγμένα πόδια ή κρύα δάχτυλα όταν κάνετε ποδήλατο. Φροντίστε να επενδύσετε σε ένα καλό ζευγάρι χοντρές κάλτσες και μερικά αντιολισθητικά παπούτσια. Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τα πόδια σας ζεστά και στεγνά, αλλά και να τα αποτρέψετε από το να γλιστρήσουν στα πεντάλ του ποδηλάτου.

Τα παπούτσια ποδηλασίας πρέπει να ληφθούν υπόψη ειδικά για όσους αναζητούν μια πιο άμεση σύνδεση μεταξύ του ποδιού τους και του πεντάλ. Έχουν πιο άκαμπτη σόλα που βελτιώνει τη μεταφορά ισχύος. Η χρήση ελαφριών και υλικών που «αναπνέουν» είναι επίσης εξαιρετικά ωφέλιμη όταν πρόκειται για απόδοση σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών.

2. Μην φοβάστε τα layers

Το κλειδί για να κάνετε ποδηλασία τον χειμώνα είναι να φοράτε πολλά στρώματα ρούχων στο επάνω μισό του σώματός σας. Πολλά στρώματα λεπτού, τεχνικού υφάσματος είναι πολύ καλύτερα και πιο αποτελεσματικά στο να παγιδεύουν τη θερμότητα από ότι ένα χοντρό ένδυμα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι εάν ζεσταθείτε πολύ, τότε μπορείτε να αφαιρείτε ένα στρώμα ρούχων κάθε φορά και να προσαρμόζεστε στην θερμοκρασία.

Ένα στρώμα βάσης που φοριέται σφιχτά στο δέρμα τραβάει την υγρασία, ένα μεσαίο στρώμα – όπως ένα μακρυμάνικο ζέρσεϊ – παγιδεύει τον ζεστό αέρα και, τέλος, ένα εξωτερικό μπουφάν λειτουργεί ως η κύρια άμυνά σας ενάντια στα στοιχεία, είτε είναι αυτό το εμπόδιο στον άνεμο , βροχή ή και τα δύο. Αν και τα αντιανεμικά και αδιάβροχα μπουφάν βοηθούν στη διατήρηση της θερμότητας του σώματος, η χρήση ενός τζάκετ με επένδυση fleece ή συνθετικής μόνωσης θα προσθέσει ακόμα περισσότερη ζεστασιά όταν οδηγείτε σε ψυχρό καιρό.

3. Φοράτε γάντια

Κανείς δεν θέλει να έχει κρύα χέρια κατά την ποδηλασία, γι’ αυτό επενδύστε σε μερικά γάντια αξιοπρεπούς ποιότητας για να προστατεύσετε τα χέρια σας στον πιο ψυχρό καιρό. Καθώς υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα υγρασίας το χειμώνα, είναι καλή ιδέα να αγοράσετε ένα ζευγάρι ποδηλατικά γάντια που είναι αδιάβροχα καθώς και ζεστά για να προστατεύουν πλήρως τα χέρια σας από τα στοιχεία.

4. Χρησιμοποιήστε φώτα

Το γεγονός ότι οι ημέρες είναι πιο μικρές τον χειμώνα δεν πρέπει να σας αποτρέψει από το να βγείτε έξω με το ποδήλατό σας. Ένα καλό σύνολο φώτων ποδηλάτου μπορεί να φωτίσει τον δρόμο και να διασφαλίσει ότι η τροχιά σας είναι καθαρή από λακκούβες και άλλα εμπόδια και να σας κάνει πιο ορατούς σε άλλους ποδηλάτες και χρήστες του δρόμου, επομένως βεβαιωθείτε ότι έχετε μερικά στο ποδήλατό σας.

5. Πίνετε πολλά υγρά

Παρά το ότι ο καιρός είναι πιο κρύος, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης όταν κάνετε ποδήλατο τους χειμερινούς μήνες. Πίνετε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας και αναπληρώστε τυχόν υγρά που χάθηκαν μετά από μια προπόνηση με το ποδήλατο. Ως ένας πρόχειρος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι είστε ενυδατωμένοι, ζυγιστείτε πριν και μετά τη συνεδρία και για κάθε χαμένο μισό κιλό κοιτάξτε να προσλαμβάνετε 500 ml υγρών.

6. Διατηρήστε το ποδήλατό σας σε καλή κατάσταση

Πριν βγάλετε το ποδήλατό σας έξω αξίζει να του κάνετε έναν γρήγορο έλεγχο για τυχόν προβλήματα. Βεβαιωθείτε ότι οι ζάντες των τροχών, τα φρένα, τα γρανάζια και η αλυσίδα είναι όλα σε λειτουργική κατάσταση και καθαρίστε τυχόν σκόνες πριν το χρησιμοποιήσετε. Κλείστε επίσης ένα ραντεβού με τον μηχανικό του τοπικού σας καταστήματος ποδηλάτων για να προετοιμαστείτε για το χειμώνα για να βεβαιωθείτε ότι το ποδήλατό σας είναι σε κατάλληλη κατάσταση.

Πηγή: basetraining.org

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content