follow us on google news

Ποια είναι η σύγχρονη αντιμετώπιση στο διαβητικό πόδι;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια συχνή μεταβολική πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να διατηρήσει τη γλυκόζη του αίματος στα φυσιολογικά όρια λόγω έλλειψης ή μειωμένης δράσης της ινσουλίνης.  

Οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν διάφορα προβλήματα στα πόδια τους τα οποία μπορεί να ξεκινήσουν ως μια απλή δερματική βλάβη (ξηρότητα, αποφολίδωση) και να εξελιχθούν σε σοβαρό πρόβλημα υγείας, με κίνδυνο ακόμα και την απώλεια του ποδιού. 

Ο αγγειοχειρουργός, κ. Νικόλαος Τσεκούρας μας ενημερώνει αναλυτικά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, για το διαβητικό πόδι και το πώς η σύγχρονη ενδαγγειακή τεχνολογία έρχεται σήμερα ως σημαντική εναλλακτική της κλασσικής, ανοιχτής χειρουργικής.

Πώς επηρεάζει ο διαβήτης το αγγειακό σύστημα;

Ο διαβήτης αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες για την εμφάνιση στενώσεων και αποφράξεων στο αρτηριακό δίκτυο, μια σοβαρή αγγειακή κατάσταση που είναι γνωστή με το όνομα: περιφερική αγγειοπάθεια. Η περιφερική αγγειοπάθεια προκαλείται από πολλούς άλλους παράγοντες όπως, για παράδειγμα, το κάπνισμα, την υπέρταση, την υπερλιπιδαιμία και την κακή διατροφή. Σε περίπτωση, όμως, που συνυπάρχει διαβήτης, η νόσος αυτή παίρνει πολύ πιο επιθετικό χαρακτήρα και οδηγεί συχνότερα σε σοβαρές επιπλοκές όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, η γάγγραινα και οι ακρωτηριασμοί στα κάτω άκρα. Πάνω από 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διαβήτη και πάνω από 200 εκατομμύρια υποφέρουν από περιφερική αγγειοπάθεια.

Τι αλλοιώσεις προκαλεί το διαβητικό πόδι στο δέρμα;

Όταν μιλάμε για διαβητικό πόδι μιλάμε για μια κατάσταση που προκαλεί ο διαβήτης όχι μόνο λόγω της χαμηλής παροχής αίματος στο πόδι μέσω των αρτηριών που έχουν στενέψει ή έχουν κλείσει, αλλά και λόγω της δυσλειτουργίας των νεύρων που νευρώνουν ένα μεγάλο αριθμό μυών της περιοχής. Το αποτέλεσμα είναι, αρχικά, η εμφάνιση επώδυνων κάλων και στη συνέχεια ανοιχτών πληγών ή και νεκρώσεων, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα όλου του κάτω άκρου. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να μοιραστείτε με το κοινό αναφορικά με την πρόληψη των επιπλοκών του διαβητικού ποδιού;

Υπάρχουν διάφορα μηνύματα που πρέπει να περάσουν στον κόσμο, όσον αφορά στην πρόληψη των αγγειακών επιπλοκών του διαβήτη. Τα βασικότερα είναι:

  • Προσπάθεια για όσο το δυνατότερο καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη. Δεν αμελούμε την επίσκεψη μας στον διαβητολόγο μας και ακολουθούμε ευλαβικά τις συμβουλές του. Όσο καλύτερη η ρύθμιση του σακχάρου, τόσο λιγότερες οι βλάβες στα αγγεία μας.
  • Κάπνισμα και διαβήτης είναι ένας εκρηκτικά άσχημος συνδυασμός. Το κάπνισμα πρέπει να διακόπτεται άμεσα.
  • Έγκαιρη εκτίμηση από ειδικό αγγειοχειρουργό που θα προσδιορίσει με ακρίβεια την κατάσταση των αγγείων και θα προλάβει άσχημες εξελίξεις πριν αυτές γίνουν μη αναστρέψιμες. 

Τι πρέπει να προσέξει ένας ασθενής με διαβητικό πόδι;

Ένα χαρακτηριστικό των διαβητικών ποδιών είναι η απουσία φυσιολογικής αίσθησης της περιοχής.  Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρξει τραυματισμός από ένα στενό παπούτσι, χωρίς να γίνει άμεσα αντιληπτός, αφού θα απουσιάζει το αίσθημα του πόνου. Άρα: 

  • Ελέγχουμε καθημερινά τα πόδια μας για τυχών εκδορές ή μικρές πληγές ή και για παρουσία κάλων. Ο έλεγχος αυτός για την περιοχή του πέλματος, καλό είναι να γίνεται με την βοήθεια ενός καθρέφτη.
  • Επιπλέον, χρησιμοποιούμε κατάλληλα, άνετα παπούτσια, ώστε να μην πιέζεται το δέρμα του διαβητικού ποδιού. 
  • Δεν πλησιάζουμε πηγές θερμότητας, όπως θερμάστρες ή τζάκια, αφού, για τον ίδιο λόγο, μπορεί να προκαλέσουμε έγκαυμα στο πόδι μας, χωρίς να το καταλάβουμε! 
  • Χρησιμοποιούμε κατάλληλες ενυδατικές κρέμες από την κνήμη και κάτω, λόγω του ότι τα διαβητικά πόδια ξεραίνονται ευκολότερα. Προσοχή: η ενυδατική κρέμα δεν πρέπει να μπαίνει ανάμεσα από τα δάκτυλα.
  • Το κόψιμο των νυχιών πρέπει να γίνεται με προσοχή, ώστε να μην τραυματιστεί το δέρμα, ιδανικά αυτή η απλή διαδικασία πρέπει να γίνεται από ειδικό.
  • Δεν πειράζουμε εμείς τους κάλους. Η περιποίησή τους θα πρέπει να γίνεται πάντα με τις οδηγίες και επίβλεψη ειδικού.
  • Σε ξαφνική αλλαγή χρώματος του δακτύλου ή μιας πληγής, όσο μικρή και αν είναι, απαιτείται άμεση εξέταση από ειδικό αγγειοχειρουργό. 

Ποια είναι η απάντηση της σύγχρονης ενδαγγειακής χειρουργικής στην αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία εντυπωσιακή εξέλιξη στις ενδαγγειακές τεχνικές για την αντιμετώπιση της διαβητικής περιφερικής νόσου. Οι ενδαγγειακές τεχνικές είναι αυτές που μας επιτρέπουν να ανοίξουμε μία κλειστή αρτηρία μέσα από το αγγείο, μέσω διαδερμικής παρακέντησης, αποφεύγοντας τις χειρουργικές τομές. Τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης ενδαγγειακής χειρουργικής είναι πολλά και κυρίως το ότι η εκτέλεση αυτών των επεμβάσεων γίνεται υπό τοπική αναισθησία, ειδικά όταν συνυπάρχουν άλλα σοβαρά ιατρικά προβλήματα σε άλλες περιοχές του σώματος, κάτι που είναι συχνό στους διαβητικούς ασθενείς. 

Μερικά παραδείγματα αυτής της εξέλιξης είναι: τα ειδικά μπαλόνια που φουσκώνουν στην περιοχή της απόφραξης για να ανοίξουν την βλάβη, τα ειδικά στεντς, δηλαδή οι μεταλλικοί νάρθηκες που ανοίγουν και κρατάνε τα τοιχώματα της αρτηρίας ανοιχτά, οι συσκευές αθηρεκτομής που “ξυρίζουν” το υλικό που αποφράσσει το αγγείο και, έτσι, το αφαιρούν από την περιοχή, οι συσκευές που “σπάνε” το ασβέστιο το οποίο συσσωρεύεται στο τοίχωμα του διαβητικού και τα συνεχώς βελτιούμενα σύρματα που μας επιτρέπουν να περνάμε ευκολότερα μέσα από τις βλάβες.

Άρθρο του Τσεκούρα Νικόλαου, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content