Σχεδόν 4 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, ο κορονοϊός δείχνει πλέον ξεκάθαρα την μορφή της χρόνιας νόσου, αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε long lasting Covid.
της Αλεξίας Σβώλου
Έχοντας αποκρυσταλλώσει μεγάλη εμπειρία στα χρόνια της Covid πανδημίας, οι γιατροί της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας μπορούν πλέον να περιγράψουν με όλες τις λεπτομέρειες την πιο χρόνια μορφή της νόσου την… long lasting covid 19, που ταλαιπωρεί μία πολύ συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών. Όπως εξηγεί ο καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της ΕΠΕ, οι ασθενείς αυτοί εξακολουθούν να δίνουν θετικά ευρήματα όχι μόνο στα τεστ αλλά και στην βρογχοσκόπηση έξι μήνες μετά την έναρξη της λοίμωξης, Στο νοσοκομείο Αττικόν ο καθηγητής έχει νοσηλεύσει έξι τέτοιους ασθενείς και επισημαίνει ότι πρόκειται για άτομα με πολύ εύθραυστη υγεία, δύσκολα διαχειρίσιμαπεριστατικά, με βαριά ανοσοκαταστολή. Κυρίως είναι ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες που λαμβάνουν συγκεκριμένα ανοσοκατασταλτικάφάρμακα. Οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν προσωρινά εικόνα βελτίωσης και να υποτροπιάσουν μετά, μπαίνουν και βγαίνουν από τα νοσοκομεία, έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου και σε αυτά τα περιστατικά χορηγείται με ειδικό πρωτόκολλο θεραπεία που περιλαμβάνει αντιικά χάπια, ρεμδεσιβίρη και γ-σφαιρίνη.
Στη συγκεκριμένη συγκυρία πέραν του ότι ξέρουμε ποιοι ασθενείς έχουν πραγματικάχρόνια λοίμωξη κορονοϊού, που δεν λέει να μπει σε αποδρομή, είμαστε επίσης σε θέση να αποτιμήσουμε και τα σωτήρια αποτελέσματα των αντιικών θεραπειών μέσα από δύο ελληνικές μελέτες.
Σε δύο περιπτώσεις και αφού έχουν χορηγηθεί σχεδόν 172.000 τέτοιες αντιικές θεραπείες εντός συνόρων, βλέπουμε από τα ευρήματα ότι τόσο η νοσηρότητα όσο και η θνητότητα μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 70% έως και 90%. Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία δηλαδή ότι οιαντιικές θεραπείες συνέβαλαν στο να σωθούν πάρα πολλές ζωές ευπαθών ασθενών.