follow us on google news

Πόσο Καλά Τρως

Κάνε το παρακάτω τεστ και θα καταλάβεις αν το δικό σου διαιτολόγιο είναι στον σωστό δρόμο.

1/ Πόσο συχνά τρως τυποποιημένο φαγητό;

Α. Δεν έχω βάλει ποτέ στο στόμα μου κάτι που έχει έρθει σε επαφή με πλαστικό.
Β. Αν πεινάω και είμαι στη μέση του δρόμου, τρώω από περίπτερο.
Γ. Πάντα υπάρχουν στο ντουλάπι μου πατατάκια και λοιπά σνακ.
Δ. Συνεχώς, εκτός κι αν τα αναψυκτικά δεν μετράνε.

Φαντάσου την προγιαγιά σου να βρίσκεται σε ένα σύγχρονο σούπερ μάρκετ προσπαθώντας να διαλέξει υλικά για το μεσημεριανό γεύμα. Είναι σίγουρο ότι θα υπήρχαν προϊόντα τροφίμων στα ράφια, για τα οποία δεν θα είχε ιδέα το τι περιέχουν. Υπάρχουν χιλιάδες προϊόντα, τα οποία οι πρόγονοί μας δεν θα αναγνώριζαν, αλλά μην είσαι σίγουρος ότι τα γνωρίζεις κι εσύ. Τα περισσότερα τυποποιημένα γεύματα περιέχουν μεγάλο αριθμό περιττών θερμίδων, χημικά πρόσθετα και βρίσκονται σε πλαστικές συσκευασίες, οι οποίες μπορεί να απελευθερώσουν έξτρα επικίνδυνα χημικά. «Ο κανόνας είναι απλός: μην τρως ποτέ κάτι, το οποίο δεν θα αναγνώριζε η γιαγιά σου» λέει ο Michael Pollan, συγγραφέας του βιβλίου An Eater’s Manual.

2/ Πόσα από τα συστατικά που αναγράφονται στις συσκευασίες των γευμάτων σου αναγνωρίζεις;

Α. Ολα, είμαι φρικιό με αυτά.
Β. Τα περισσότερα, δεν είμαι και κινητό λεξικό τροφίμων.
Γ. Τις πιο πολλές φορές αναγνωρίζω μόνο το κυρίως συστατικό.
Δ. Οσα θα αναγνώριζα και στις κινέζικες συσκευασίες.

Ξέρεις τι είναι το Xanthan gum; Είναι μία πηκτική ουσία, η οποία κυρίως χρησιμοποιείται για την παρασκευή διαφόρων ζελέ και είναι πολύ πιθανό να την έχεις βάλει πολλές φορές στο πιάτο σου χωρίς να το καταλάβεις. Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες ουσίες, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στα προμαγειρευμένα γεύματα και για αιώνες δεν τις κατανάλωνε κανένας οργανισμός πάνω στον πλανήτη. Αρα είναι αδύνατον να γνωρίζεις με σιγουριά τι προκαλούν στον οργανισμό και την υγεία σου. «Καλύτερα να αποφεύγεις τα συστατικά των φαγητών, τα οποία δεν θα μπορούσες να διατηρήσεις εσύ στο ψυγείο σου» λέει ο Pollan.

3/ Πόσο συχνά πετάς φαγητά επειδή σάπισαν ή γενικά χάλασαν;

Α. Συνεχώς.
Β. Συχνά, γιατί «σηκώνω» όλη τη λαϊκή συνήθως.
Γ. Σπανίως, λίγα πράγματα έχω που χαλάνε.
Δ. Κάποτε είχα πετάξει κάτι σκουριασμένες κονσέρβες.

Οταν ένα φαγητό χαλάει, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι μύκητες και τα βακτήρια παλεύουν με τα θρεπτικά συστατικά του γεύματός σου και τελικά νικάνε. Οταν, όμως, υπάρχουν συντηρητικά στο φαγητό σου, μπορεί να παραταθεί η ζωή του, αλλά η διαδικασία αυτή μπορεί να ακυρώσει την ισχύ των θρεπτικών  συστατικών του – για παράδειγμα, των ω-3 λιπαρών. Λιγότερα θρεπτικά συστατικά σημαίνει χειρότερο φαγητό. Η συμβουλή του Pollan είναι να διαλέγεις φρέσκες τροφές, που μπορούν να σαπίσουν με φυσικό τρόπο.

4/ Πόσο συχνά τρως κρέας;

Α. Μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
Β. Μέρα παραμέρα, αλλιώς νιώθω αδυναμία.
Γ. Πολύ συχνά.
Δ. Σε κάθε γεύμα μου. Ολα τα άλλα είναι ορεκτικά.

Οι άντρες που τρώνε κρέας μέχρι δύο φορές την εβδομάδα είναι το ίδιο υγιείς με τους χορτοφάγους, λένε οι έρευνες. Αλλά η μεγαλύτερη απόδειξη ότι το πολύ κρέας δεν κάνει καλό στον οργανισμό σου έρχεται από άλλες έρευνες, οι οποίες το έχουν συνδέσει με την εμφάνιση λίπους στο σώμα, πιθανότητα παχυσαρκίας κι αύξηση των πιθανοτήτων να αντιμετωπίσεις κάποια στιγμή καρδιοπάθεια ή κάποια μορφή καρκίνου.

5/ Πόσο συχνά μαγειρεύεις;

Α. Πολλές φορές και δύο φορές την ημέρα.
Β. Προσπαθώ τα περισσότερα γεύματά μου να έχουν γίνει στην κουζίνα μου.
Γ. Σπανίως, αν έχω καλεσμένους.
Δ. Σχεδόν ποτέ, εκτός αν βρω κάποιο καλό microwave γεύμα.

«Δεν είναι τόσο κακό να τρως τηγανητές πατάτες ή γλυκά, αρκεί να τα έχεις μαγειρέψει εσύ» είναι η συμβουλή του Pollan. Ακόμα και το ανθυγιεινό σπιτικό φαγητό είναι πολλές φορές καλύτερο από το υποτιθέμενο υγιεινό βιομηχανοποιημένο, επειδή τα υλικά στο δεύτερο θα είναι σίγουρα πιο φθηνά κι επεξεργασμένα.

Τα αποτελέσματά σου:

– Οι περισσότερες απαντήσεις που έχεις μαζέψει είναι Α και Β.
Το πιάτο σου σφύζει από υγεία.
– Οι περισσότερες απαντήσεις που έχεις μαζέψει είναι Β και Γ.
Τα συστατικά στο πιάτο σου θέλουν τσεκάπ, αλλιώς θα χρειαστείς εσύ σύντομα.
– Οι περισσότερες απαντήσεις που έχεις μαζέψει είναι Γ και Δ. 
Πολλά από τα γεύματά σου θα έπρεπε να έχουν θέση στο σκουπιδοτενεκέ και όχι στο τραπέζι σου.

Πηγή: menshealth.gr

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content