follow us on google news

ΠΟΥ: Έξαρση στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Το φορτίο νοσηρότητας και θνητότητας από τις ηπατίτιδες, τον HIV και των άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων εξακολουθεί να αυξάνεται ανησυχητικά, προκαλώντας 2.5 εκατ. θανάτους ετησίως σύμφωνα με νέα έκθεση του ΠΟΥ.

Το φορτίο νοσηρότητας και θνητότητας από τις ηπατίτιδες, τον HIV και των άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων εξακολουθεί να αυξάνεται ανησυχητικά, προκαλώντας 2.5 εκατ. θανάτους ετησίως σύμφωνα με νέα έκθεση του ΠΟΥ.

Τα καινούρια στοιχεία φανερώνουν ότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εξακολουθούν να αυξάνουν και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση «ξεχασμένες» ασθένειες, όπως (θα θέλαμε να) πιστεύουμε, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το καλοκαίρι, τις καλοκαιρινές διακοπές και τις…εφήμερες σχέσεις του Αυγούστου.

Το 2022 όλα τα κράτη μέλη του ΠΟΥ έθεσαν στόχο να μειώσουν κατά 10 φορές τις μολύνσεις του ενήλικου πληθυσμού με σύφιλη έως το 2023, ώστε από 7,1 εκατ. νέα κρούσματα να «πέσουμε» στα 0,71 εκατ. νέα κρούσματα, σε ορίζοντα 8ετίας. Ωστόσο, τα νέα περιστατικά σύφιλης μεταξύ εφήβων και ενηλίκων ηλικίας από 15-49 ετών ακολούθησαν ανοδική πορεία κατά 1 εκατ. μέσα στο 2022 κι έφτασαν τα 8 εκατ. διεθνώς. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις ΗΠΑ, την Λατινική Αμερική και την Αφρική. Συνεπώς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η δέσμευση των κρατών ξεκίνησε να υλοποιείται με το δεξί!

Τα ευρήματα αυτά σε συνδυασμό με την ανεπαρκή μείωση στα νέα περιστατικά ιογενούς ηπατίτιδας και HIV/AIDS θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων που έχει ορίσει ο ΠΟΥ μέχρι το 2030.

«Η αύξηση των περιστατικών σύφιλης μάς προβληματίζει. Ευτυχώς σε άλλα μέτωπα έχει καταγραφεί πρόοδος αλλά τώρα που έχουμε και τα διαγνωστικά και τα θεραπευτικά «όπλα», για να διαγνώσουμε και θεραπεύσουμε τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ώρα να τελειώνουμε με αυτές τις επιδημίες, μέχρι το 2030» επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Σε παγκόσμιο επίπεδο 4 θεραπεύσιμα ΣΜΝ (σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα), η σύφιλη (που προκαλείται από το βακτήριο ωχρά σπειροχαίτη- Treponema pallidum), η γονόρροια (που προκαλείται από το βακτήριο γονόκοκκος- Neisseria gonorrhoeae), τα χλαμύδια (που προκαλούνται από το βακτήριο χλαμύδια τραχώματος- Chlamydia trachomatis) και η κολπική τριχομονάδωση (που προκαλείται από το παράσιτο τριχομονάδα-Trichomonas vaginalis) ευθύνονται για περισσότερο από 1 εκατ. μολύνσεις την ημέρα!

Η έκθεση του ΠΟΥ καταγράφει μια «έκρηξη» στη σύφιλη των ενήλικων γυναικών (1,1 εκατ. νέα περιστατικά), με συνέπεια να γεννιούνται περισσότερα παιδιά με σύφιλη (523 περιστατικά ανά 100.000 γεννήσεις τον χρόνο) κατά την COVID-19 πανδημία. Το 2022 καταγράφηκαν 230.000 θάνατοι εξαιτίας της σύφιλης.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα ευρήματα του ΠΟΥ δείχνουν αύξηση στην πολυανθεκτική γονόρροια. Το 2023, από 87 χώρες όπου έγινε η μελέτη επιτήρησης για τη μικροβιακή αντοχή στη γονόρροια, 9 χώρες ανέφεραν αυξημένα ποσοστά από 5% έως 40% στην ανθεκτικότητα που καταγράφηκε στη θεραπεία (πρώτης γραμμής) με ceftriaxone. Παράλληλα, το 2022 καταγράφηκαν 1.2 εκατ. νέα περιστατικά ηπατίτιδας B και σχεδόν 1 εκατ. νέα περιστατικά ηπατίτιδας C. Ο εκτιμώμενος αριθμός θανάτων από ιογενείς ηπατίτιδες ανήλθαν από 1.1 εκατ. το 2019 σε 1.3 εκατ. το 2022. Κι όλα αυτά συνέβησαν παρά το ότι πλέον υπάρχουν αποτελεσματικά μέσα διάγνωσης και οριστικής θεραπείας-εκρίζωσης του ιού.

Μόνο στο μέτωπο του HIV/AIDS καταγράφηκε βελτίωση. Οι νέες μολύνσεις με τον ιό HIV μειώθηκαν από 1.5 εκατ. το 2020 σε 1.3 εκατ. το 2022.

Σε πέντε κρίσιμες ομάδες υψηλού κινδύνου- τους ομοφυλόφιλους άνδρες, τους εξαρτημένους ανθρώπους που χρησιμοποιούν ενέσιμα ναρκωτικά, τους εργαζόμενους στο σεξ, τους κρατούμενους στις φυλακές και όσους διαβιούν σε άλλα κλειστού τύπου ιδρύματα, καθώς και στα διεμφυλικά άτομα-εξακολουθούν να καταγράφονται αυξημένα ποσοστά HIV λοίμωξης σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Ένα εκτιμώμενο 55% των νέων HIV μολύνσεων καταγράφεται μεταξύ αυτών των πληθυσμιακών ομάδων και στους σεξουαλικούς τους συντρόφους. Παρά τη μείωση των περιστατικών συνολικά, οι θάνατοι από τον HIV εξακολουθούν να κυμαίνονται σε υψηλά ποσοστά. Το 2022 καταγράφηκαν 630.000 θάνατοι εξαιτίας του HIV με το 13% να αφορά παιδιά και εφήβους ηλικίας κάτω των 15 ετών.

Διεθνώς η θεραπευτική κάλυψη για τον HIV έφτασε το 76%, με το 93% των οροθετικών ατόμων που έλαβαν θεραπεία να επιτυγχάνουν τη μείωση του ιικού φορτίου. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες να αυξηθούν τα ποσοστά του HPV εμβολιασμού στις γυναίκες που βρίσκονται θετικές στον HIV. Επίσης μικρή βελτίωση καταγράφηκε στην διάγνωση και την θεραπευτική κάλυψη για τις ηπατίτιδες B και C σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει ο ΠΟΥ μέχρι το 2030, πέρα από την φαρμακευτική πρόοδο και την ανάπτυξη πιο εύκολων και οικονομικά προσιτών διαγνωστικών μέσων απαιτούνται πρόσθετοι πόροι και πολιτική βούληση, προκειμένου να χαραχθούν εκείνες οι πολιτικές υγείας που θα δώσουν πιο γρήγορα αποτελέσματα.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Πολιτική Υγείας
Medly Newsroom

Σειρά εκδηλώσεων του ΠΟΥ/Ευρώπης, με την υποστήριξη του Υπ. Υγείας, για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Στις εν λόγω εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, και ο Επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα και του Γραφείου του ΠΟΥ/Ευρώπης για την

Επικαιρότητα Υγείας
Medly Newsroom

Κρούσματα της γρίπης των πτηνών: Τι να προσέχουμε

Η γρίπη των πτηνών δηλαδή η ασθένεια που μεταδίδεται με τα στελέχη του ιού Α (Η5) προσβάλει ανθρώπους και επιπλέον έχει μεταφερθεί από τα πτηνά και στις αγελάδες. Δεν χρειάζεται πανικός, λένε οι ειδικοί, αλλά απαιτείται η παστερίωση του γάλακτος πριν την κατανάλωσή του, ώστε να είναι ασφαλές.

Skip to content