follow us on google news

Προσοχή σε 5 λεπτεπίλεπτα σημάδια επικείμενου εμφράγματος

Πιθανότατα έχετε δει πολλές καρδιακές προσβολές σε ταινίες και στην τηλεόραση: Συνήθως το θύμα πιάνει το στήθος του, τρεκλίζει προς τα πίσω και πέφτει δραματικά, προτού μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Αλλά στην πραγματική ζωή, ένα έμφραγμα είναι συχνά πολύ λιγότερο δραματικό στην όψη. Μάλιστα, πολλοί δεν γνωρίζουν καν ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή.

Το 2016, το περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας ανέφερε ότι σχεδόν οι μισές καρδιακές προσβολές (45%) είναι αυτό που οι γιατροί αποκαλούν “σιωπηλές”. Αυτό σημαίνει ότι δεν προκαλούν τα κλασικά συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος, ή στο αριστερό χέρι. Και σύμφωνα με άλλη σχετική έρευνα, ο αριθμός αυτός είναι ακόμη υψηλότερος: εκτιμάται ότι το 50% έως 80% όλων των καρδιακών προσβολών μπορεί να είναι σιωπηλές.

Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα σιωπηλό έμφραγμα μπορεί να μην προκαλέσει καθόλου συμπτώματα, συνήθως υπάρχει κάποιο είδος ένδειξης ότι κάτι δεν πάει καλά. Απλώς μπορεί να είναι τόσο ασήμαντο που το άτομο που παθαίνει το έμφραγμα δεν συνειδητοποιεί τι πραγματικά συμβαίνει.

Αυτό μπορεί στη συνέχεια να καθυστερήσει την αναζήτηση ιατρικής περίθαλψης και, στη χειρότερη περίπτωση, αυτές οι πολύτιμες στιγμές μπορεί να οδηγήσουν σε τραγική έκβαση.

5 “αθώα” συμπτώματα ότι εσείς (ή κάποιος που αγαπάτε) μπορεί να παθαίνει έμφραγμα

Δυσκολία στην αναπνοή

Όλοι μας δυσκολευόμαστε μερικές φορές. Ανεβαίνοντας απότομα σκάλες, ή μια κρίση πανικού, μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε σαν να μας κόβεται η ανάσα. Αλλά είναι επίσης ένα από τα πιο διακριτικά σημάδια καρδιακής προσβολής, που πρέπει να προσέχετε, ειδικά στις γυναίκες. Η αναπνοή σας και η καρδιά σας που αντλεί αίμα αποτελεσματικά συνδέονται πολύ στενά. Εάν δυσκολεύεστε να πάρετε ανάσα χωρίς προφανή λόγο πηγαίνετε αμέσως σε έναν γιατρό για έλεγχο της καρδιάς σας.

Δυσπεψία, ή καούρα

Μόλις φάγατε ένα πικάντικο γεύμα, ή fast food; Το στομάχι και η καούρα σας είναι πιθανώς απολύτως φυσιολογικά. Ωστόσο, η δυσπεψία μπορεί επίσης να προκληθεί από μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά. Εάν έχετε επίμονο πόνο στο στήθος και δεν είστε σίγουροι, ότι πρόκειται για καούρα, καλέστε το 166, ή άλλη επείγουσα ιατρική βοήθεια. Εάν πάτε στα Επείγοντα με δυσπεψία, οι γιατροί θα σας κάνουν αμέσως εξετάσεις, επειδή ακόμη και οι έμπειροι επαγγελματίες υγείας δεν μπορούν πάντα να ξεχωρίσουν το έμφραγμα από την καούρα.

Πόνος στη γνάθο ή/και στον λαιμό

Ο πόνος στο στήθος που “αντανακλά” στο αριστερό σας χέρι είναι ένα σύμπτωμα καρδιακής προσβολής, που πιθανότατα έχετε ξανακούσει. Αλλά ο πόνος από ένα έμφραγμα μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη. Το σαγόνι και ο λαιμός σας είναι συχνά δύο από αυτά. Είναι κάτι που μπορεί να το νιώσετε σαν “έντονο πονόδοντο”. Εντούτοις ο πόνος στον λαιμό και το σαγόνι από μόνοι τους συνήθως δεν σηματοδοτούν καρδιακή ανησυχία. Αν έχετε πόνο, ή πίεση στο κέντρο του θώρακα, που εξαπλώνεται προς τον λαιμό ή το σαγόνι, θα μπορούσε να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής.

Ξαφνική εφίδρωση

Μια ζεστή μέρα είναι βέβαιο ότι θα σας κάνει να ιδρώσετε πιο εύκολα, ενώ χάρη στις νυχτερινές εφιδρώσεις οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση έχουν συνηθίσει να ξυπνούν με μουσκεμένα σεντόνια. Αλλά αν ιδρώσετε ξαφνικά, ενώ αισθάνεστε δυσφορία στο στήθος, το χέρι, τον λαιμό, ή το σαγόνι σας, πηγαίνετε στο νοσοκομείο. Μια μελέτη του 2005 από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο διαπίστωσε, ότι η εφίδρωση, σε συνδυασμό με οποιοδήποτε είδος πόνου σε αυτές τις περιοχές, θα μπορούσε να είναι ένας αξιόπιστος προγνωστικός παράγοντας καρδιακής προσβολής.

Γενικευμένο αίσθημα δυσφορίας

Δεν αισθάνεστε καλά, αλλά δεν μπορείτε να προσδιορίσετε ακριβώς το γιατί; Τότε είναι καλή ιδέα να ελέγξετε την καρδιά σας, ακόμα κι αν δεν πιστεύετε ότι εμφανίζετε κλασικά σημάδια καρδιακής προσβολής. Μια γενική κατάσταση δυσφορίας και ένα γενικό αίσθημα ανησυχίας μπορεί να υποδηλώνουν σιωπηλό έμφραγμα. Μην μείνετε άπραγοι να αναρωτιέστε τι είναι αυτή η αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά. Η καρδιά είναι ένας μυς και η μειωμένη ροή αίματος λόγω καρδιακής προσβολής δεν είναι καλό προφανώς. Γι’ αυτό μην αγνοείτε κανένα σημάδι ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά. Όσο περισσότερο περιμένει κανείς να αξιολογηθεί από γιατρό, τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρξει μη αναστρέψιμη ζημιά.

Πηγή : iatropedia.gr

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content