follow us on google news

Πρωτεργάτης της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ο Δ.  Πενταφράγκας

Ο ιδρυτής της ELPEN, βραβεύτηκε για την πολύτιμη συμβολή του στη θεμελίωση και την ανάπτυξη του κλάδου της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας

Για την πολύτιμη συμβολή του στη θεμελίωση και την ανάπτυξη του κλάδου της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας τιμήθηκε ο ιδρυτής της ELPEN, Δημήτρης Πενταφράγκας σε βράβευση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023 στο πλαίσιο της μεγάλης επετειακής εκδήλωσης για τη συμπλήρωση 90 χρόνων δημιουργίας και δράσης της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους πρωτεργάτες της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, ο  φαρμακοποιός Δημήτρης Πενταφράγκας έθεσε τις βάσεις για την παραγωγή επώνυμων Ελληνικών Φαρμάκων.

Γεννημένος στο ακριτικό Φυλάκιο Ορεστιάδας, ίδρυσε το 1965 την ELPEΝ, διαθέτοντας εξαιρετικά περιορισμένους πόρους. Το επιχειρηματικό του δημιούργημα αποτέλεσε έργο ζωής για τον ίδιο, καθώς προέκυψε από την επιθυμία του να προσφέρει στον συνάνθρωπο. Ταυτόχρονα όμως ήταν κι ένα έργο καρδιάς, αφού το όνομά του προήλθε από τη συντομογραφία του ονόματος της συζύγου του, Ελένης Πενταφράγκα.

Εκτός από σπουδαίος φαρμακοποιός, ο Δημήτρης Πενταφράγκας αποτελεί και κορυφαία επιχειρηματική φυσιογνωμία της χώρας μας.

Το πρωτοπόρο πνεύμα και η χαρισματική προσωπικότητά του προσφέρουν εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα σημαντικό έργο στη δημόσια υγεία,  την ιατροφαρμακευτική κοινότητα, την κοινωνία και την εθνική οικονομία. Η συμβολή του να έχει αναγνωριστεί  στην Ελλάδα και το εξωτερικό από κλαδικούς και θεσμικούς φορείς  και έχει διακριθεί για την προσφορά του στο επιχειρείν, την προσήλωσή του στην φαρμακευτική έρευνα και καινοτομία, τη στήριξή του στην ελληνική κοινωνία και τη συμβολή του στην απασχόληση.

Τον κ.Δημήτρη Πενταφράγκα εκπροσώπησαν οι κ.κ:

  • Κωνσταντίνος Πενταφράγκας, Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEN και 
  • Θεόδωρος Τρύφων, Συνδιευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας,

οι οποίοι παρέλαβαν τη σχετική τιμητική πλακέτα. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκαν στο έργο του, τονίζοντας, πως «Ο Δημήτρης Πενταφράγκας έχει αφήσει ένα έντονο αποτύπωμα στην πορεία τόσο της ELPEN, όσο και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Το πάθος του για συνεχή εξέλιξη και βελτίωση, η σταθερή προσήλωσή του στην παραγωγή φαρμάκων υψηλής ποιότητας προς όφελος του Έλληνα ασθενή, αλλά και η βαθιά πίστη του στους νέους ανθρώπους, την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία αποτελούν τις αξίες που χαρακτηρίζουν την προσωπική και επαγγελματική του ζωή, διαμορφώνοντας μια σπουδαία παρακαταθήκη για όλους εμάς στην ELPEN.».

Ακολουθώντας σταθερή πορεία ανάπτυξης επί 58 χρόνια, η ELPEN κατέχει σήμερα εξέχουσα θέση στην ελληνική αγορά, ενώ ενεργή είναι η παρουσία της σε περισσότερες από 90 χώρες. Το φαρμακευτικό της χαρτοφυλάκιό περιλαμβάνει περισσότερα από 150 επώνυμα ιδιοσκευάσματα, τα οποία καλύπτουν σχεδόν όλες τις βασικές θεραπευτικές κατηγορίες. Με έμφαση στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, επενδύει διαχρονικά περισσότερο από το 10% του ετήσιου τζίρου της σε ερευνητικά προγράμματα.

Εκφράζοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη της στις δυνατότητες της χώρας μας, ο όμιλος ELPEN υλοποιεί για το χρονικό διάστημα 2020 – 2025 ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 155 εκατ. ευρώ που αφορά τόσο στον παραγωγικό τομέα, όσο και στον τομέα της έρευνας. Σήμερα η ELPEN απασχολεί 1.350 εργαζόμενους σε επίπεδο ομίλου, ενώ  με τις  επενδύσεις της αναμένεται να δημιουργήσει  800 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων το  30% αφορά σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content