follow us on google news

PS Lifestyle tool: Εργαλείο για θετικό, βιώσιμο και πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Ένα εργαλείο που έχει στόχο να βοηθήσει τους απλούς πολίτες να ενημερωθούν σχετικά με τον αντίκτυπο της καθημερινότητάς τους στο περιβάλλον, να τους εμπνεύσει να σκεφτούν τις συνήθειές τους και να αναπτύξουν το προσωπικό τους πλάνο αλλάζοντας συνήθειες με στόχο έναν αειφόρο και υγιεινό τρόπο ζωής αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος PS Lifestyle με τη συμμετοχή της Ελλάδας και άλλων 7 χωρών.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Πρόκειται για το Lifestyle Test που δημιουργήθηκε από κοινού με τους πολίτες, σε μια σειρά εργαστηρίων Living Labsτα οποία φιλοξενήθηκαν σε: Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Τουρκία. Την Ελλάδα εκπροσώπησε σε αυτή τη συνεργασία η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. Όπως αναφέρει στο CSR Index η Άννα Μιχαλοπούλου, επικοινωνιολόγος της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, το εργαλείο που είναι διαθέσιμο πλέον στο κοινό, ξεκίνησε από μια πρακτική της Φινλανδίας που υιοθετήθηκε εν έτη 2016-17. Εξελίχθηκε και δίνει πλέον δυνατότητα για δράσεις σε πολλά επίπεδα από την αλλαγή αυτοκινήτου σε ένα μοντέλο λιγότερο ρυπογόνο μέχρι επιλογές που οδηγούν σε εξοικονόμηση χρημάτων.

Περιλαμβάνει συνολικά 100 δράσεις και υπόσχεται να αλλάξει καταναλωτικές συνήθειες.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 4 εκατ. ευρώ με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2025. Σε πρώτη φάση στόχος είναι να ενημερωθεί το κοινό και να κάνει χρήση του εργαλείου “Lifestyle Test”Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να μπουν στην πλατφόρμα 525.000 χρήστες ενώ το αποτέλεσμα της δράσης θα κριθεί όταν θα υπολογιστεί πόσοι από αυτούς τους χρήστες υιοθέτησαν πιο “πράσινες” πρακτικές. Εκεί ο πήχης μπαίνει στους 52.500 πολίτες μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Μάρτιο του 2025.

Σημειώνεται ότι η  Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ και το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά σε συνεργασία με την Ένωση Καταναλωτών Περιφέρειας Κρήτης διοργάνωσαν εκδήλωση με τίτλο “Βρες τον περιβαλλοντικό σου αντίκτυπο και Δράσε” για την επίσημη παρουσίαση της διαδικτυακής εφαρμογής “Lifestyle Test”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Ντορέ, στο Ηράκλειο Κρήτης την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου και έλαβε χώρα στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος PS Lifestyle που έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει και να εμπνεύσει τους καταναλωτές σε έναν πιο θετικό, αειφόρο και υγειϊνό τρόπο ζωής, βοηθώντας τους να μειώσουν τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι εδώ η καινοτόμα διαδικτυακή εφαρμογή “Lifestyle Test”, η οποία μπορεί να βρει το ατομικό αποτύπωμα άνθρακα του καθένα και της καθεμίας από εμάς και να προτείνει εξατομικευμένες δράσεις για την μείωσή του.  

Το έργο PSLifestyle στοχεύει:

  • Να μας εμπνεύσει και να μας εξοπλίσει να υιοθετήσουμε βιώσιμες και υγιεινές συνήθειες για μια καλή ζωή
  • Να οργανώσει συμμετοχικά εργαστήρια για την ανάπτυξη του εργαλείου του PSLifestyle
  • Να αναπτύξουμε από κοινού ένα online εργαλείο που θα μας δώσει την δυνατότητα να υιοθετήσουμε ένα θετικό, βιώσιμο και πιο υγιεινό τρόπο ζωής και
  • Να ενεργοποιήσει περαιτέρω έρευνα και δράσεις για το κλίμα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content