follow us on google news

RADIAL-EBUS: Πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

Σημαντικό βήμα για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα αποτελεί η εφαρμογή της πρωτοποριακής τεχνικής Radial Ebus, της πιο σύγχρονης και ασφαλούς μεθόδου για τον εντοπισμό μονήρων πνευμονικών οζιδίων στους πνεύμονες.

Η μέθοδος εφαρμόζεται κατ αποκλειστικότητα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, με μεγάλη επιτυχία, από την επιστημονική ομάδα του Πνευμονολόγου – Επεμβατικού Πνευμονολόγου, Δρ. Ηρακλή Τιτόπουλου.

Όπως δήλωσε ο διακεκριμένος πνευμονολόγος : «Με τη Radial Ebus έχουμε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε ένα αρχόμενο όγκο, όταν είναι ακόμα μικρός σε διαστάσεις, να πάρουμε κυτταρολογικό και ιστολογικό υλικό ώστε να εξαχθούν πρώιμα διαγνωστικά δεδομένα, πριν είναι πολύ αργά. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν σε ενδοσκοπική αίθουσα, δίχως γενική αναισθησία, δίχως νοσηλεία, δίχως πόνο από μέρους του ασθενούς»

Πως γίνεται η επέμβαση

Κατά την R-EBUS, ένας εύκαμπτος υπερηχο-καθετήρας, διαμέτρου 1.4 mm, μέσω ενός οδηγού (GS) διέρχεται από το κανάλι εργασίας του βρογχοσκοπίου και με ακτινοσκοπική καθοδήγηση (FLU-guided) προωθείται μέχρι τη βλάβη, εκεί που δεν μπορεί να φτάσει το ενδοσκόπιο.

Ο ακτινικός ανιχνευτής EBUS χρησιμοποιεί έναν εύκαμπτο καθετήρα, που περιβάλλει έναν περιστρεφόμενο μορφοτροπέα υπερήχων. Ο μορφοτροπέας μεταφέρεται σε βρογχικά τμήματα, έως ότου αποδειχθεί με την βοήθεια των υπερήχων η θέση της βλάβης, οπότε και διενεργείται η απαραίτητη δειγματοληψία υλικού από τον βρόγχο. Μέσα από το GS λαμβάνεται ψήκτρα και διενεργείται ταυτόχρονα ταχεία κυτταρολογική εξέταση (ROSE) από ειδικό κυτταρολόγο και βιοψίες λαβίδας ή/και κρυοβιοψίες για ιστολογική εξέταση.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου

Τα πλεονεκτήματα της RADIAL- EBUS είναι πολλαπλά:

  • Δεν απαιτείται νοσηλεία
  • Η εξέταση γίνεται σε ενδοσκοπική αίθουσα με ήπια μέθη
  • Το διαγνωστικό αποτέλεσμα είναι άμεσο με τη μέθοδο ROSE
  • Η ακρίβεια της εξέτασης δεν επηρεάζεται από τις αναπνευστικές κινήσεις
  • Ελαχιστοποίηση των επιπλοκών, όπως πνευμοθώρακας και αιμορραγία, σε σύγκριση με άλλες τεχνικές (διαθωρακική λήψη υπό αξονικό τομογράφο)
  • Η επέμβαση είναι ανώδυνη
  • Υψηλό διαγνωστικό αποτέλεσμα (>80%)

H RADIAL-EBUS θεωρείται σήμερα μέθοδος εκλογής για την πρώιμη διάγνωση του μονήρους πνευμονικού οζιδίου. Προσφέρει ασφάλεια, υψηλά διαγνωστικά αποτελέσματα και ριζική αντιμετώπιση.

Για περισσότερες ιατρικές πληροφορίες στο τηλ. 2310 400000 (εσωτ. 4515)

Το Γραφείο Τύπου

Πηγή: iatriko.gr

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Πρωταθλητές οι έφηβοι μας στην παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης και την ανθυγιεινή διατροφή, όπως δείχνει νέα έρευνα

Κακά μαντάτα φέρνει η νέα έρευνα του ΠΟΥ, σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ για την υγεία των εφήβων, με την Ελλάδα να είναι 2η στην παχυσαρκία των 15χρονων εφήβων, 40η στις 44 χώρες στην έλλειψη άσκησης και στην 4η χαμηλότερη θέση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Σχετικά Άρθρα

Επικαιρότητα Υγείας
Medly Newsroom

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Ιατρική «υιοθεσία» και των 3.000 κατοίκων της Σαμοθράκης

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 – Το πρόγραμμα ιατρικών «υιοθεσιών» στους ακρίτες της Ελλάδας επεκτείνει ο Όμιλος του Ιατρικού Αθηνών, στο βορειότερο νησί του Αιγαίου, που από αρχαιοτάτων χρόνων «φυλάττει Θερμοπύλες», τη Σαμοθράκη.

Top 15
Medly Newsroom

«Πιτ Στοπ» στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών για τους Πιλότους της «Nazionale Piloti», οδηγούς της «Φόρμουλα 1»

Υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας στο Μονακό Αθήνα, 23 Μαΐου 2019 – Ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο σετ προληπτικών και διαγνωστικών εξετάσεων θα προσφέρει ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών στους

Skip to content