follow us on google news

Σε ποιους δημιουργεί δυσφορία η αποπνικτική ατμόσφαιρα των ημερών

Η ζέστη, σε συνδυασμό με την υγρασία, την άπνοια και την αφρικανική σκόνη που αιωρείται στην ατμόσφαιρα συνθέτουν ένα αποπνικτικό κοκτέιλ, που προκαλεί δυσφορία και αναπνευστικά συμπτώματα στους ανθρώπους με χρόνιες πνευμονοπάθειες.

της Αλεξίας Σβώλου

Η παρατεταμένη ζέστη του Οκτώβρη, που φαίνεται να συνεχίζεται και τον επόμενο μήνα μάς έχει απορρυθμίσει! Έχει φανεί εξαιρετικά ωφέλιμη στον τουρισμό, καθώς η Αθήνα είναι πλημμυρισμένη από τουρίστες, ενώ νοτιότερα, την Καλαμάτα και στην Κρήτη οι εικόνες από τις παραλίες, όπου ο κόσμος συνωστίζεται για μια βουτιά θυμίζουν Δεκαπενταύγουστο. Ωστόσο υπάρχουν ημέρες που η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα αποπνικτική λόγω της υψηλής υγρασίας, σε συνδυασμό με την ζέστη, την άπνοια και την αφρικανική σκόνη που έχει μεταφερθεί τις τελευταίες ημέρες προς την πατρίδα μας. Ορατότης μηδέν (όπως στην ομώνυμη ταινία του 1970),  πρωϊνές ομίχλες, νέφος πάνω από το λεκανοπέδιο και γκρι ορίζοντας, συνθέτουν ένα σουρεαλιστικό σκηνικό που δεν συμβαδίζει τουλάχιστον με όσα λέει το ημερολόγιο.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, τα σωματίδια σκόνης που έχουν μεταφερθεί από την Αφρική έως εδώ είναι τα μικρότερα σε διάμετρο, καθώς τα βαρύτερα δεν μπορούν να διανύσουν τόσο μεγάλες αποστάσεις. Το πρόβλημα που δημιουργούν τα αιωρούμενα  σωματίδια είναι διπλό:

  • Αφενός λόγω του μικροσκοπικού τους μεγέθους διεισδύουν πιο βαθιά στο κροσσωτό επιθήλιο των πνευμόνων και προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά.
  • Αφετέρου, έχοντας ταξιδέψει σε μεγάλη απόσταση, έχουν απορροφήσει ατμοσφαιρικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, οπότε όταν διεισδύουν στους πνεύμονες, έχουν και προσμίξεις πάνω τους-γεγονός που τα καθιστά πιο επικίνδυνα, πιο ερεθιστικά. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι άνθρωποι με υποκείμενα αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να νιώσουν δυσφορία, να εκδηλώσουν συριγμό της αναπνοής και δύσπνοια, ακόμα και ρινικές διαταραχές.

Πιο επιρρεπείς σε τέτοιου είδους προβλήματα είναι οι ασθενείς με άσθμα, που πέραν της δυσφορίας και της δύσπνοιας την οποία νιώθουν, μπορεί να τους πυροδοτηθεί ακόμα και μια  παρόξυνση. Επίσης τα άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια μπορεί να επηρεαστούν από τέτοιου είδους συνθήκες, ακόμα και οι ασθενείς με καρδιοπάθειες-καθότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καρδιά και οι πνεύμονες είναι αυτό που λέμε «συγκοινωνούντα δοχεία» στον οργανισμό. 

Διαβάστε επίσης: Γιατί όλοι μας έχουμε ψηφιακή κόπωση στα μάτια -και πώς την αντιμετωπίζουμε

«Τώρα, σε ότι αφορά στα παιδιά και τους εφήβους, οι ανήλικοι που εκτίθενται επανειλημμένα σε ατμοσφαιρικούς ρύπους (καυσαέρια, αιωρούμενα σωματίδια αιθάλης, σκόνης κτλ) έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άσθμα μεγαλώνοντας», εξηγεί ο καθηγητής πνευμονολογίας. Γι αυτό άλλωστε βλέπουμε τα παιδιά στα μεγάλα αστικά κέντρα με αυξημένη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση να έχουν σε μεγαλύτερα ποσοστά άσθμα από ό,τι ισχύει για τα παιδιά της περιφέρειας. 

Η άπνοια των τελευταίων ημερών βοηθά να αυξηθεί η απογευματινή και βραδινή υγρασία και κρατά στην ατμόσφαιρα τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια σκόνης μεγαλώνοντας την δυσφορία στους  ασθενείς με παθήσεις του αναπνευστικού. Επίσης συμβάλλει στο να δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα με τα κουνούπια, που οι πληθυσμοί τους έχουν αγγίξει αριθμούς ρεκόρ, λόγω των θερμών κλιματολογικών συνθηκών. Από την άλλη, όταν φυσάει τα μικροσωματίδια διαχέονται μακρύτερα, οπότε μπορούν να  φτάσουν και σε άλλες περιοχές, ενώ το πρόβλημα με τα έντομα και τα τσιμπήματά τους γίνεται λιγότερο έντονο.  Η βροχή είναι αυτή που «ξεπλένει»  τα αιωρούμενα σωματίδια και καθαρίζει την ατμόσφαιρα, ρίχνοντας την σκόνη στο έδαφος,  αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας δεν έχει βρέξει εδώ και καιρό, με εξαίρεση κάποιες ήπιες βροχοπτώσεις. 

Για να προστατευτούμε  από τα τσιμπήματα των εντόμων (που μεταδίδουν ασθένειες και προκαλούν και τοπικά δερματολογικά προβλήματα) καλό είναι να φοράμε ρούχα που καλύπτουν τα πόδια μας και να χρησιμοποιούμε patch σιτρονέλας ή εντομοαπωθητικό. Επίσης βοηθούν οι σίτες στα παράθυρα στο σπίτι και τα καλύμματα-κουνουπιέρα, για τα τρόφιμα που μένουν έξω εκτεθειμένα  όπως είναι τα βουτήματα του καφέ, γιατί εκτός από κουνούπια και σκνίπες, πετούν και πολλές μύγες και καραδοκεί ο κίνδυνος γαστρεντερίτιδας από τροφική δηλητηρίαση, όπως επισημαίνει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Σοφία Ελευθερίου.   

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content