follow us on google news

Στρατηγικό πλάνο για την καταπολέμηση των αλλεπάλληλων κρουσμάτων δάγκειου πυρετού

Η μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς και υποχρεώνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να καταστρώσει στρατηγικό σχέδιο ετοιμότητας και απόκρισης για την αντιμετώπιση του. Το πλάνο αφορά τόσο τον ίδιο τον δάγκειο πυρετό, όσο και άλλα λοιμώδη νοσήματα, που προκαλούνται από αρμποϊούς οι οποίοι μεταδίδονται με διαβιβαστές έντομα. Σε αυτά περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι εξωτικές νόσοι από τον ιό Zika και τον ιό chikungunya.

της Αλεξίας Σβώλου

Το πλάνο του ΠΟΥ προβάλλει τις δράσεις προτεραιότητας για τον έλεγχο της μετάδοσης, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα που διεθνώς καταγράφουν ανησυχητική έξαρση. Επιπλέον προσφέρει συστάσεις στις πληγείσες περιοχές-εκεί όπου καταγράφονται οι επιδημικές εξάρσεις- για την επιτήρηση της νόσου, τον εργαστηριακό έλεγχο του πληθυσμού, την κλινική αντιμετώπιση, την έρευνα και την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών εργαλείων και θεραπευτικών μέσων, καθώς και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας για τον κίνδυνο των νοσημάτων που μεταδίδονται μέσω τσιμπημάτων εντόμων.

Στα 4 δισεκατομμύρια άτομα η «δεξαμενή» των υποψήφιων ασθενών

Κατ’ εκτίμηση 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο να μολυνθούν από αρμποϊούς διεθνώς και ο πληθυσμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει στα 5 δισεκατομμύρια, το 2050. Από μόνος του, ο δάγκειος πυρετός, καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση των κρουσμάτων με τα στατιστικά να αποκαλύπτουν διπλασιασμό των περιστατικών κάθε χρόνο από το 2021 έως και σήμερα. Έτσι ενώ το 2023 καταγράφηκαν 6,5 εκατ. περιστατικά, μέσα στο 2024, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο καταγράφηκαν περισσότερα από 12.3 εκατ. περιστατικά. 

Κατάσταση συναγερμού 3 κήρυξε ο ΠΟΥ πέρσι

Ο δάγκειος πυρετός είναι ενδημική νόσος σε χώρες με τροπικό και υποτροπικό κλίμα που βρίσκονται στην νοτιοανατολική Ασία, τον Δυτικό Ειρηνικό, τις ΗΠΑ και την Λατινική Αμερική.

Η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική στην Αφρική, όπου οι χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν εξάρσεις πολλών λοιμωδών νοσημάτων σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ την ίδια ώρα έχουν εύθραυστα συστήματα υγείας τα οποία αποδυναμώνονται ακόμα περισσότερο. Μπροστά σε αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις ο ΠΟΥ κήρυξε την αύξηση του δάγκειου πυρετού κατά το έτος 2023 συναγερμό δημόσιας υγείας επιπέδου 3, υποχρεώνοντας τις χώρες που αντιμετώπισαν την μεγαλύτερη διασπορά να αυξήσουν τα προγράμματα επιτήρησης.

Η ταχύτατη αύξηση της διασποράς του δάγκειου πυρετού και άλλων λοιμωδών νοσημάτων που προκαλούνται από αρμποϊούς συνιστούν μια ανησυχητική τάση που απαιτεί συντονισμένη απάντηση πέρα από σύνορα και όρια, όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. Το πλάνο που συντάσσει ο ΠΟΥ αποτελεί έναν οδικό χάρτη για την ανάσχεση αυτής της τάσης με στόχο να προστατευτούν οι ευάλωτοι πληθυσμοί, που κινδυνεύουν περισσότερο. Παράγοντες όπως η άναρχη αστικοποίηση, η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού, η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής, η κλιματική αλλαγή, η παγκοσμιοποίηση, οι εμπόλεμες συρράξεις, και οι διεθνείς μετακινήσεις διευκολύνουν την γεωγραφική διασπορά του δάγκειου πυρετού, καθώς πολλά κρούσματα καταγράφονται «εισαγόμενα» στην Ευρώπη και αλλού. Εισαγόμενα είναι τα κρούσματα που κόλλησαν τον ιό σε χώρα ενδημική και ταξίδεψαν φέρνοντας τον ιό σε άλλη χώρα. Ο δάγκειος πυρετός είναι ήδη ενδημικός σε περισσότερες από 130 χώρες ενώ παρόμοια τάση ενδημικότητας καταδεικνύουν και άλλα λοιμώδη νοσήματα, που οφείλονται στους αρμποϊούς όπως οι νόσοι από τους ιούς Zika, chikungunya και πιο πρόσφατα τον ιό Oropouche, που έκανε επανεμφάνιση το καλοκαίρι, ορμώμενος από την Κούβα. Αυτή η παγκόσμια κλιμάκωση υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο κα πως πρέπει να δημιουργηθεί μια αδιάρρηκτη στρατηγική που θα προσφέρει ασφάλεια στις τοπικές κοινωνίες.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η φυματίωση επιστρέφει σαν παγκόσμια επιδημία, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ νέων διαγνώσεων

Κάποτε ο όρος φυματίωση έφερνε στο νου συνειρμούς από το έργο του Αλέξανδρου Δουμά «Η κυρία με τις Καμέλιες» και εικόνες από παλιά εγκαταλειμμένα σανατόρια,

Skip to content