follow us on google news

Συμβουλές για την προστασία από τους καπνούς στην Αττική

Η φωτιά που μαίνεται  στον Βαρνάβα έχει γεμίσει με πυκνούς γκρίζους καπνούς  το λεκανοπέδιο Αττικής  και  οι επιστήμονες συμβουλεύουν ειδικά τους ευπαθείς πώς να προστατευτούν από την εισπνοή τοξικών ουσιών.

της Αλεξίας Σβώλου

Γκρίζοι καπνοί από τη φωτιά που μαίνεται  στον Βαρνάβα έχουν καλύψει την Αττική κυρίως τα βόρεια προάστια και τα ανατολικά προάστια. Οι δυνατοί άνεμοι μεταφέρουν μακριά την κάπνα και οι  ειδική υπενθυμίζουν στους ανθρώπους που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, υποκείμενα καρδιολογικά νοσήματα, τους ηλικιωμένους, τις έγκυες, τις γυναίκες που έχουν γεννήσει, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά πως πρέπει να προστατευτούν από την εισπνοή των τοξικών ουσιών που περιέχονται στην κάπνα όπως είναι τα μικροσωματίδια αιθάλης το μονοξείδιο του άνθρακα και άλλες επικίνδυνες ουσίες.

Ο καπνός της φωτιάς καθιστά αποπνικτική την ατμόσφαιρα και μπορεί να προκαλέσει έλλειψη οξυγόνου στον οργανισμό γι’ αυτό κλείνουμε τις πόρτες, τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες ώστε να κρατήσουμε όσο το δυνατόν πιο μονωμένο το σπίτι μας από την εξωγενή ατμοσφαιρική ρύπανση.

Επιπλέον περιορίζουμε  δραστικά τις μετακινήσεις μας. Οι άνθρωποι με ευαλωτότητα όπως είναι τα άτομα με καρδιοπάθεια, οι άνθρωποι με άσθμα, με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, όσοι είναι  επιρρεπείς στις  αναπνευστικές λοιμώξεις όπως όλοι οι καπνιστές δεν πρέπει να κυκλοφορήσουν καθόλου σε ατμόσφαιρα επιβαρυμένη με καπνό.

Μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα πρέπει να μείνουμε σε ένα κλειστό χώρο με λειτουργία του κλιματιστικού μηχανήματος και ανακύκλωση του αέρα ώστε να μην μπαίνει μέσα καθόλου εξωτερικός καπνός και αν χρειαστεί να μετακινηθούμε θα πρέπει να προστατέψουμε την μύτη και το στόμα μας με φαρμακευτική μάσκα ή υφασμάτινο μαντήλι -ότι έχουμε πρόχειρο- και να υγράνουμε τα μάτια μας με τεχνητά δάκρυα (κολλύριο)  για να ελαττώσουμε την κοκκινίλα και το τσούξιμο και να πιούμε πολύ νερό μετά την μετακίνηση μας.

Διαβάστε επίσης: Οδηγίες προστασίας από την έκθεση στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια

Οι ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, υπέρταση, αναπνευστικές παθήσεις θα πρέπει να είναι σε επαφή με το γιατρό τους και να παίρνουν την συστηματική τους αγωγή. Οι ασθματικοί να έχουν πρόχειρα τα κατ επίκληση εισπνεόμενα φάρμακα και να επικοινωνήσουν με τον πνευμονολόγο τους εάν αισθανθούν δυσφορία.

Γενικά τα άτομα με ευαλωτότητα δεν πρέπει να περπατήσουν σε ατμόσφαιρα με  καπνούς  ούτε να καταβάλουν μεγάλο σωματικό κόπο όπως είναι το να τρέξουν ή να μεταφέρουν αντικείμενα. Οτιδήποτε αυξάνει το φορτίο της καρδιάς και επηρεάζει και τους πνεύμονες σαν συγκοινωνούντα  δοχεία πρέπει να αποφευχθεί.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content