Όταν οι λέξεις «Κίνα», «πνευμονία» και «αναπνευστικές λοιμώξεις» βρίσκονται στην ίδια πρόταση, οι παγκόσμιες υγειονομικές Αρχές χτυπούν συναγερμό, ειδικά μετά τα όσα περάσαμε με την πανδημία του κορονοϊού. Η νέα πηγή ανησυχίας σε αυτό το μέτωπο αφορά στην αύξηση περιστατικών πνευμονίας σε παιδιά σε περιοχές του Ασιατικού γίγαντα.
Αλεξία Σβώλου
Όποιος καεί με τον χυλό φυσά και το γιαούρτι λέει ο θυμόσοφος λαός! Δεν είναι λοιπόν άξιο απορίας που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αναφορά ανησυχητικής αύξησης περιστατικών πνευμονίας σε παιδιά στην Κίνα. Ο Ασιατικός γίγαντας από τον οποίο ξεκίνησε και η πανδημία του κορονοϊού έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο της δημοσιότητας για αναδυόμενες ή νέες υγειονομικές απειλές και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα στην μετα Covid εποχή έχει τόσο οξυμένα αντανακλαστικά που δεν θα μπορούσε να υποτιμήσει την σημασία ενός τέτοιου γεγονότος. Είδαμε και πάθαμε να περάσουμε στην ενδημική συμβίωση με τον κορονοϊό, μετρώντας παγκοσμίως 7 εκατ. θανάτους, οπότε τώρα περιθώρια για υποεκτίμηση κινδύνου δεν υπάρχουν.
Ο ΠΟΥ ζήτησε αναλυτικές λεπτομέρειες από τις υγειονομικές Αρχές της Κίνας για την ανησυχητική αύξηση που καταγράφει η πνευμονία σε παιδιά σε βόρειες περιφέρειες της αχανούς χώρας, που δεν μάς έχει συνηθίσει με την διαφάνεια των ιατρικών της δεδομένων κι αυτό αποτελεί μία επιπλέον αιτία ανησυχίας. Άλλωστε δεν είναι δυνατόν να ξεχάσουμε τα όσα είδαμε κατά την διάρκεια της εξάπλωσης των υποπαραλλαγών Όμικρον του κορονοϊού στις τεράστιες μεγαλουπόλεις της Κίνας, με την εμμονή της Κινεζικής κυβέρνησης στην παράλογη zero covid στρατηγική και τους άνδρες των υγειονομικών Αρχών ντυμένοι …αστροναύτες με τις σουρεαλιστικές λευκές στολές να πιάνουν με….δαγκάνες τους πολίτες, να τους χτυπούν και να τους εκφοβίζουν. Πώς να ξεχαστούν αυτά…
Αναφορικά με τον νέο υγειονομικό συναγερμό, όλα ξεκίνησαν σε μια συνέντευξη τύπου της 13ηςΝοεμβρίου, όπου οι Κινέζικες Αρχές ανακοίνωσαν αύξηση της συχνότητας εμφάνισης αναπνευστικών λοιμώξεων στην χώρα. Οι Αρχές απέδωσαν το φαινόμενη στην αυξημένη διάδοση κοινών παθογόνων μετά τις άρσεις των covid περιορισμών, που ήταν ασφυκτικοί.
Στα κυκλοφορούντα παθογόνα περιλαμβάνονται ο ιός της γρίπης (influenza), το μυκόπλασμα (mycoplasma pneumonia) μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που πλήττει παιδιά, ο ιός RSV δηλαδή ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός για τον οποίο αναμένουμε εμβόλιο το νέο έτος, πρώτα όμως για τους άνω των 65 ετών και θα ακολουθήσουν εμβόλια για έγκυες και μωρά και ο κορονοϊός, που προκάλεσε την γνωστή μας πανδημία COVID-19. Εξ αυτών, το μυκόπλασμα (Mycoplasma pneumonia) και ο ιός RSVπλήττουν περισσότερο τα παιδιά παρά τους ενήλικες-με εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα να αποτελούν οι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα και ειδικότερα όσοι πάσχουν με ΧΑΠ-χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Τα αυξημένα περιστατικά παιδιατρικής πνευμονίας καταγράφηκαν στα νοσοκομεία του Πεκίνου, της πόλης Liaoning και σε άλλες πόλεις China. Μέσα από τον μηχανισμό του Διεθνούς Κανονισμού Υγείας, ο ΠΟΥ ζήτησε από την Κίνα να παράσχει περισσότερες κλινικές και επιδημιολογικές πληροφορίες ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην κοινότητα ή αν οφείλεται σε μεμονωμένα περιστατικά σε ορισμένα νοσοκομεία. Μέσω της τηλεδιάσκεψης που έγινε με την συμμετοχή του ΠΟΥ, του Κινεζικού CDC, του νοσοκομείου Παίδων του Πεκίνου και της Κινεζικής Επιτροπής Υγείας, διαφαίνεται μια αύξηση στις εισαγωγές των νοσοκομείων παίδων αλλά και αυξημένη προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία παιδιών που νοσούν με μυκόπλασμα ή και αδενοϊό. Τα ποσοστά των λοιμώξεων ήταν αρκετά αυξημένα σε σύγκριση με την εποχικότητα της εκδήλωσής τους, με τους ιούς της γρίπης A(H3N2) and B/Victoria να πρωταγωνιστούν στην πλειονότητα των περιστατικών γρίπης.
Σύμφωνα με τις Υγειονομικές Αρχές της Κίνας δεν ανιχνεύτηκαν νέα παθογόνα, και η αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων στον παιδικό πληθυσμό δεν προκάλεσε ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία.
Μετά από αυτή την εξέλιξη οι Κινεζικές Αρχές συμπεριέλαβαν για πρώτη φορά στους μηχανισμούς επιτήρησης των λοιμώξεων το My coplasma pneumoniae. Η αχανής ασιατική χώρα διαθέτει ήδη συστήματα για την καταγραφή των τάσεων στην γρίπη, τα αναπνευστικά νοσήματα που μοιάζουν με τη γρίπη, τις λοιμώξεις SARI (οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις), τον ιό RSV και τον κορονοϊό που προκάλεσε την πανδημία.
Μέχρι στιγμής οι μικροί ασθενείς με παιδιατρική πνευμονία αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά.
Λόγω της έλευσης του χειμώνα, ο ΠΟΥ συνιστά τον προφυλακτικό εμβολιασμό, την αποφυγή συγχρωτισμού με ασθενείς, την παραμονή στο σπίτι όσων νοσούν μέχρι να αναρρώσουν τελείως, τον καλό αερισμό των εσωτερικών χώρων, την λήψη των φαρμάκων που συνιστά ο γιατρός και την καλή υγιεινή των χεριών και του βήχα (δηλαδή να βήχουμε στον αγκώνα μας και όχι πάνω στους άλλους).