follow us on google news

Τα εμβόλια αποτρέπουν ετησίως στην Ελλάδα 290.000 λοιμώξεις και 266 θανάτους

Το ανεκτίμητο αποτύπωμα των εμβολιασμών παιδιών και ενηλίκων στην Ελλάδα με τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών καταγράφεται σε νέα μελέτη η οποία παρουσιάστηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας του 2024, το οποίο κλείνει 25 χρόνια ζωής και εστιάζει στο φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. 

Τα εμβόλια είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη της επιστήμης και από τότε που ξεκίνησαν οι προληπτικοί εμβολιασμοί, η παιδική θνησιμότητα έχει μειωθεί κατά 73%, ένα θεαματικό επίτευγμα που τουλάχιστον σε ποσοστό 40% αποδίδεται στα εμβόλια, καθώς ρόλο διαδραματίζουν κι άλλα μέτρα όπως η πρόσβαση σε καθαρό νερό και η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής.

Η πατρίδα μας διαθέτει ένα από τα πλέον πλήρη και αποτελεσματικά προγράμματα εμβολιασμού των ενηλίκων και ένα από τα πιο πλήρη προγράμματα παιδιατρικού εμβολιασμού, με εμβόλια που προστατεύουν έναντι 14 λοιμωδών νοσημάτων.

Σε μελέτη του Ηλία Γκούντα, Μεταδιδακτορικού Ερευνητή, Τμήμα Κοινωνικής & Εκπαιδευτικής πολιτικής, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που παρουσιάστηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Δημόσια Υγεία 2024, καταγράφεται η ανεκτίμητη αξία του εμβολιασμού με αριθμούς στην πατρίδα μας καθώς με δεδομένα του έτους 2022 ετησίως αποφεύχθηκαν χάρη στον εμβολιασμό 288.640 λοιμώξεις και 266 θάνατοι, ενώ 7.470 έτη ζωής.

Τα εμβόλια έχουν βέβαια να αντιμετωπίσουν την ίδια τους την επιτυχία ως εμπόδιο γιατί όσο μειώνονται τα λοιμώδη νοσήματα, τότε το αποτέλεσμα του εμβολιασμού ξεθωριάζει ενώ το κόστος της παρέμβασης παραμένει το ίδιο. Φυσικά οι εμβολιασμοί δεν αποτελούν «δαπάνη» αλλά επένδυση στην υγεία και ως επένδυση έχουν την υψηλότερη ανταποδοτικότητα, καθώς σύμφωνα με την νέα έρευνα, κάθε ευρώ που επενδύεται στον εμβολιασμό εξοικονομεί στο σύστημα υγείας 8,67 ευρώ.

Στην ιλαρά για παράδειγμα μόνο τέσσερις χώρες της Ευρωπαΐκής ένωσης πληρούν τα κριτήρια για ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη και η επιδημία που είχε καταγραφεί στην χώρα μας κατά το διάστημα 2017 – 2018 κατέδειξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζονταν στους έλληνες τσιγγάνους, αφού η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορούσε Ρομά, όπως επισημαίνει η παιδίατρος –λοιμωξιολόγος ΕΟΔΥ, Θεανώ Γεωργακοπούλου.

Διαφορετική είναι η σημερινή εικόνα της επιδημικής έξαρσης της ιλαράς, ενώ ταυτόχρονα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλο πρόβλημα με τον κοκκύτη καθώς οι χώρες της ευρωπαΐκής ένωσης ανέφεραν για το έτος 2023 60.000 κρούσματα κοκκύτη, δηλαδή αριθμό δεκαπλάσιο από το συνηθισμένο. Στην πατρίδα μας η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μέσω της προέδρου της, της καθηγήτριας παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας Μαρίας Θεοδωρίδου και της καθηγήτριας παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας Ιωάννας Παυλοπούλου συστήνει τον εμβολιασμό έναντι του κοκκύτη των εγκύων, των βρεφών, των παιδιών, των ενηλίκων και των επαγγελματιών υγείας. Οι επιστήμονες της Επιτροπής υπογραμμίζουν ότι τα δύο βρέφη που έχασαν τη ζωή τους γεννήθηκαν από ανεμβολίαστες μητέρες και θυμίζουν ότι και οι ενήλικες χρειάζονται επαναληπτικό εμβολιασμό έναντι ου κοκκύτη, όπως ισχύει και για τον τέτανο.

Με αφορμή την άφιξη στη εγχώρια αγορά του νέου εμβολίου έναντι του ιού RSV (αναπνευστικού συγκυτιακού ιού), η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδριάζει για την σύσταση που θα εκδώσει, δηλαδή για το ποιες ηλικιακές ομάδες θα πρέπει να το κάνουν από το φθινόπωρο και μετά. Θυμίζουμε ότι η περσινή χρονιά ονομάστηκε από τον ΠΟΥ χρονιά του ιού RSV που κατέγραψε τεράστια αύξηση, κατά την υποχώρηση της πανδημίας Covid και πως οι ηλικιωμένοι με επιβαρημένο αναπνευστικό σύστημα και ειδικότερα όσοι νοσούν με ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να εισαχθούν σε ΜΕΘ και να πεθάνουν από επιπλοκές από τους υπόλοιπους ασθενείς.

Συνεπώς το σύγχρονο κι εκτενές παιδιατρικό Πρόγραμμα Εθνικών Εμβολιασμών και το αντίστοιχο πρόγραμμα των ενηλίκων αποτελούν μια αποτελεσματική παρέμβαση Δημόσιας Υγείας καθώς συμβάλλει στην μείωση κατά 85% της επίπτωσης των περισσότερων παθογόνων στην κοινότητα και βοηθά στην αποτροπή μιας σημαντικής νοσηρότητας και θνησιμότητας, παρέχοντας παράλληλα πολύτιμη εξοικονόμηση πόρων στην Υγεία. Πάντως στην ερώτηση που θέσαμε στην πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, αν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για την κάλυψη του κόστους του εμβολιασμού έναντι της μηνιγγίτιδας Β σε νεαρά άτομα, μετά τα πρόσφατα κρούσματα σε φοιτητές στην Πάτρα, η καθηγήτρια απάντησε πώς όταν η κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ κατέβηκε στην Αχαϊα για να εμβολιάσει προφυλακτικά φοιτητές, οι φοιτητές δεν εμφανίστηκαν!

Το συνέδριο της δημόσιας υγείας κλείνει 25 χρόνια ζωής και επίτιμη πρόεδρος του είναι η καθηγήτρια Τζένη Κουρέα Κρεμαστινού. Το site Medly.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content