Τα παιδιά είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε και στην πατρίδα μας υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια ανήλικοι, παιδιά και έφηβοι. Ο κόσμος μας όμως-αν και θα το θέλαμε-μόνο αγγελικά και παιδικά πλασμένος δεν είναι. Είναι γεμάτος από κινδύνους και σοβαρά νοσήματα, που απειλούν την υγεία και την ευημερία τους. Για τους λιλιπούτειους και τους εφήβους γίνονται σημαντικές δράσεις στην χώρα μας και πρωτεργάτες μαζί με το υπουργείο Υγείας είναι τα δύο νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαία Κυριακού στο Γουδί και το Χαμόγελο του παιδιού που κλείνει 29 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στα παιδιά. Στο 6ο συνέδριο
Olympia Forum, η υγεία και η ευημερία των παιδιών αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης που έγινε σε επίπεδο θεσμικών φορέων, της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας Φωφώ Καλύβα, του κοινού Διοικητή των νοσοκομείων Παίδων Α. Σοφία και Α. Κυριακού, Εμμανουήλ Παπασάββα και του προέδρου του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστα Γιαννόπουλου με συντονίστρια την δημοσιογράφο υγείας του Medly.gr, Αλεξία Σβώλου.
της Αλεξίας Σβώλου
Σε έναν κόσμο όπου οι «παγίδες» και οι απειλές είναι αναρίθμητες, η παιδική ασθένεια, ανάμεσά της και ο παιδικός καρκίνος αντιπροσωπεύουν μια τεράστια δοκιμασία για το παιδί-ασθενή και την οικογένειά του. Στα νοσοκομεία παίδων Αγία Σοφία και ΑγλαίαΚυριακού στο Γουδί, στην Ογκολογική τους Μονάδα γίνονται μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών σε μικρούς ογκολογικούς ασθενείς που κερδίζουν τη μάχη με τον καρκίνο σε ποσοστό 80-85%. Εδώ και 3 χρόνια που είναι διαθέσιμες οι γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες, χορηγούνται και αυτές, όταν δεν επιτυγχάνεται θεραπεία με τη μεταμόσχευση μυελού και οι πρωτοποριακές θεραπείες «φτιάχνονται» στο 1ο εργαστήριο παρασκευής τους που λειτουργεί εντός της ογκολογικής μονάδας, όπως επισημαίνει ο κοινός Διοικητής των δύο νοσοκομείων Παίδων Εμμανουήλ Παπασάββας. Επιπλέον στο Νοσοκομείο Α. Κυριακού λειτουργεί από το 2006 Μονάδα Εφηβικής Υγείας, η οποία έχει δεχτεί περισσότερα από 10.000 παιδιά. Μια από τις βασικές αιτίες που προσέρχονται οι λιλιπούτειοι και οι έφηβοι στην ΜΕΥ είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο, με το 80% των παιδιών που έχουν επισκεφθεί τη συγκεκριμένη Μονάδα να παρουσιάζει σοβαρό βαθμό εξάρτησης. Για την Υγεία και την ευημερία των παιδιών τα νοσοκομεία παίδων θα υλοποιήσουν με αποκλειστική χορηγία και συνεργασία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ένα πανελλαδικό πρόγραμμα με στόχο την δημιουργία ενός δικτύου για την ψυχική υγεία των ανήλικων. Τα δύο νοσοκομεία στο Γουδί θα αποτελέσουν κέντρα αναφορά στην Αττική γι αυτό το πρόγραμμα που βάζει στο επίκεντρο την ψυχική υγεία των παιδιών η οποία βάλλεται από μια καταιγίδα φαινομένων όπως ο εκφοβισμός ο διαδικτυακός εθισμός, οι συμμορίες ανηλίκων και η παραβατικότητα στα παιδιά. Το πρόγραμμα του ΙΣΝ υλοποιείται και σε συνεργασία με την παιδοψυχιατρική κλινική της Νέας Υόρκης.
Στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαία Κυριακού βρίσκεται η Μονάδα για τις Αναπτυξιακές Δυσκολίες, που αντιμετωπίζει διεθνώς 1 στα 6 παιδιά. Πρόκειται για το 1ο θεσμοθετημένο κέντρο στην Ελλάδα και ασχολείται και με διαταραχές ανάπτυξης, μαθησιακές αλλά και συμπεριφοράς, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το ζήτημα της παραβατικότητας μεταξύ των ανηλίκων. Για τους μικρούς ασθενείς που δίνουν την μάχη με μια σοβαρή ασθένεια είναι πολύ σημαντικό να έχουν δίπλα τους, τους γονείς τους και για τα παιδιά της Περιφέρειας απαιτείται φιλοξενία της οικογένειας στην Αθήνα. Στους ογκολογικούς ασθενείς, βοηθούν οι ξενώνες των Συλλόγων «Φλόγα» και «Ελπίδα», ενώ για τα μη ογκολογικά περιστατικά δημιουργήθηκαν μέσα στο «Αγία Σοφία» 3 διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν 3 οικογένειες ασθενών που νοσηλεύονται.
Δράσεις από το Χαμόγελο
Μέσα στα νοσοκομεία Παίδων υλοποιούνται προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά που νοσηλεύονται από το Χαμόγελο του Παιδιού, τον οργανισμό φύλακα –άγγελο όλων των παιδιών, που εδώ και 29 χρόνια υλοποιεί το όραμα του μικρού Ανδρέα Γιαννόπουλου, χαρίζοντας χαμόγελα σε περισσότερα από 2 εκατ. παιδιά. Επίσης με τα ασθενοφόρα του Χαμόγελου που είναι ενταγμένα στο ΕΣΥ και συνδράμουν το ΕΚΑΒ καθημερινά, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο 30.000 παιδιά, μια ολόκληρη κωμόπολη όπως επισημαίνει ο πρόεδρος και «ψυχή» του Χαμόγελου, Κώστας Γιαννόπουλος. Τεράστιο έργο προσφέρουν οι κινητές Μονάδες νεογνών, αλλά και τα κινητά πολυϊατρεία του Χαμόγελου που έχουν εξετάσει μέχρι τώρα 175.000 παιδιά. Τα κινητά πολυϊατρεία είναι τα πλέον εξοπλισμένα την Ελλάδα, έχουν την μορφή ενός πολύ μεγάλου φορτηγού και περιέχουν όλα τα διαγνωστικά μηχανήματα που χρειάζονται για όλες τις εξετάσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σε αυτά οι λιλιπούτειοι κάνουν επίσης οδοντιατρικό, οφθαλμολογικό έλεγχο και έλεγχο ΩΡΥΛΑ, καθώς και τις καρδιολογικές εξετάσεις που απαιτούνται για την έκδοση της κάρτας αθλητή, η οποία είναι απαραίτητη για την συμμετοχή σε αθλήματα. Το Χαμόγελο του παιδιού έχει θεσμικό ρόλο στην μάχη για την καταπολέμηση του εκφοβισμού καθώς έχει την προεδρία του ευρωπαϊκού δικτύου κατά του μπούλινγκ. Για να διασφαλίσουμε τα παιδιά μας δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνο με ένα panic button όπως λέει ο πρόεδρος του Χαμόγελου Κώστας Γιαννόπουλος. Απαιτείται η δημιουργία ενός δικτύου. Ένα στα 3 παιδιά έχει υποστεί εκφοβισμό και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή τους. Στην καινούρια chat πλατφόρμα του 1056 κάθε 4 ημέρες καλούν 3 παιδιά που έχουν αυτοκτονικό ιδεασμό. Χρειάζονται παρεμβάσεις σε όλα τα σχολεία και έχουν γίνει δράσεις από το Χαμόγελο με αποδέκτες δεκάδες χιλιάδες μαθητές, σε όλη την Ελλάδα.
Υπουργείο Υγείας
Στο υπουργείο Υγείας εντείνονται τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που κάνουν πράξη την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ανάμεσά τους ξεχωρίζει το πρόγραμμα και η πανελλαδική εκστρατεία για την παιδική και την εφηβική παχυσαρκία, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Unicef, όπως επισημαίνει η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα. Καθοριστικό ρόλο στη θωράκιση της υγείας των παιδιών διαδραματίζουν και οι προληπτικοί εμβολιασμοί, όπως είναι ο εμβολιασμός έναντι του HPV, ενώ για πρώτη φορά 530.000 παιδιά θα ενταχθούν στον προσωπικό παιδίατρο. Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού και του προσωπικού παιδίατρου αποτελεί έναν πλοηγό για τους πολίτες στο σύστημα υγείας, ώστε να απολαμβάνουν τα οφέλη της τακτικής παρακολούθησης.