follow us on google news

Τέλος στη χρόνια προστατίτιδα ανώδυνα και αποτελεσματικά!

Η φλεγμονή του προστάτη αδένα, η οποία ονομάζεται προστατίτιδα μπορεί να είναι οξεία (αιφνίδια έναρξη) ή χρόνια (επίμονη).

Μπορεί επίσης να είναι μολυσματική (που προκαλείται από λοίμωξη) ή μη μολυσματική.

Γεγονός είναι πως η ακριβής αιτία της μορφής της χρόνιας προστατίτιδας δεν είναι γνωστή και υπάρχει μια μεταβλητή απόκριση στα αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη παυσίπονα. Γι΄ αυτό και οι γιατροί προτιμούν να χρησιμοποιούν τον όρο «σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους».

«Ειδικότερα, το Χρόνιο Πυελικό Άλγος μπορεί να έχει χαρακτήρες δυνατού και σταθερού πόνου, πόνου που έρχεται και φεύγει, οξέος πόνου (σαν μαχαιριά), βαθέως πόνου, ή σαν αίσθημα πίεσης και βάρους βαθιά στην πύελο.

Σημειώνεται πως η λεκάνη αποτελεί «σταυροδρόμι» πολλών οργανικών συστημάτων του ανθρώπου.

Ο ασθενής με χρόνιο πυελικό άλγος μπορεί να εμφανίζει πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, κατά τη διάρκεια της εκκένωσης του εντέρου, ή ακόμα και όταν απλά κάθεται», επισημαίνει ο κ. Στυλιανός ΚοντόςMD, PhD, FEBU, Χειρουργός Ουρολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής, μέλος Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου και προσθέτει: 

«Συχνά, όταν ο ασθενής στέκεται για αρκετή ώρα, ο πόνος μπορεί να γίνει έντονος αλλά ηρεμεί όταν αυτός ξαπλώσει. Πάντως ο πόνος του συνδρόμου του χρόνιου πυελικού άλγους μπορεί να είναι από ήπιος μέχρι αβάσταχτος και από απλώς ενοχλητικός, τόσο έντονος που να καθιστά τον/την ασθενή πρακτικά ανάπηρο. Κάποιες φορές ο έντονος πόνος έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να χάνει τον ύπνο του, την ικανότητα να ασκηθεί, ή ακόμα και τη δουλειά του. Κυρίως οι νέοι άνθρωποι νιώθουν ότι η ασθένεια τους έχει καταστήσει «ανάπηρους», με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού της κατάθλιψης. Σήμερα υπάρχει σύγχρονη θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα, χωρίς τη χρήση φαρμάκων και χωρίς την ύπαρξη παρενεργειών. Πλέον έχουμε τη δυνατότητα να θεραπεύσουμε τα συμπτώματα με τη χρήση κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης. Πρόκειται για μέθοδο επιστημονικά τεκμηριωμένη η οποία ενεργοποιεί μηχανισμούς νεοαγγείωσης στα σημεία που επενεργεί, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ροής του αίματος στη λεκάνη. Τα κρουστικά κύματα οδηγούν στη δημιουργία νέων αγγειακών κλάδων στην περιοχή.

Σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι το ότι δεν απαιτεί αναισθησία, αφού είναι εντελώς ανώδυνη, ενώ δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες μέχρι σήμερα.

Κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που υποβλήθηκαν σε κρουστικό υπέρηχο, απαλλάχθηκαν από τα συμπτώματά τους, βελτιώθηκε η στύση τους και διέκοψαν τη χρόνια φαρμακευτική αγωγή τους, ήδη από τις πρώτες συνεδρίες

Η εφαρμογή γίνεται εξωτερικά μέσω μιας ειδικής κεφαλής σε επαφή, που μεταφέρει την ενέργεια των κρουστικών κυμάτων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο ασθενής αισθάνεται μόνο πολύ ελαφρά «τσιμπήματα». Η θεραπεία εφαρμόζεται στο ιατρείο, δεν απαιτεί αναισθησία είναι απλή, ανώδυνη και χωρίς παρενέργειες. Δίνονται 3.500 κρούσεις σε κάθε συνεδρία σε συγκεκριμένα σημεία στη λεκάνη και απαιτούνται συνολικά 6-8 συνεδρίες, 2-3 φορές την εβδομάδα. 

Η καθημερινή αναζήτηση για τις σύγχρονες τάσεις της επιστήμης και η επένδυση στην υγεία από πλευράς ιατρικού εξοπλισμού αιχμής του σύγχρονου ουρολόγου, επιτρέπει την αναίμακτη, ανώδυνη και ταχεία αντιμετώπιση οιουδήποτε περιστατικού χρόνιας προστατίτιδας, ανεξαρτήτως πολυπλοκότητας. Πάντως σε κάθε περίπτωση «ο γιατρός θα αποφασίσει αν ένας ασθενής είναι κατάλληλος για τη θεραπεία», καταλήγει ο κ. Κοντός.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content