follow us on google news

Tετραπλασιασμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δημόσιων Νοσοκομείων την τελευταία πενταετία

Επί ξυρού ακμής οι προμήθειες Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (Ι/Π)

Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται: Για μία ακόμα φορά, για έναν ακόμα μη ενάρετο κύκλο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δημόσιων Νοσοκομείων προς όλους τους προμηθευτές έχουν πάρει την ανιούσα τα τελευταία πέντε χρόνια.  

Συγκεκριμένα και, βάσει των Δελτίων Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης που βρίσκονται αναρτημένα στο site του Υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δημόσιων Νοσοκομείων έχουν ανέλθει στα 1,4 δις € (Σεπτέμβριος 2023) από τα 0,3 δις € (Δεκέμβριος 2018). 

Πρέπει να τονιστεί ότι από αυτές τις οφειλές, ένα μεγάλο μέρος αντιστοιχεί στα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα (Ι/Π).  O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) – που απαρτίζεται από 175 επιχειρήσεις του κλάδου – επιβεβαιώνει τη δραματική χειροτέρευση όσον αφορά στην εξόφληση οφειλών στα Ι/Π. 

Σημειώνει δε, πως μεσοσταθμικά, οι εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου, εξοφλούνται σε 274 ημέρες (9 μήνες περίπου), από την τιμολόγηση των παρεχόμενων υλικών και με αυξητική τάση! Ως αποτέλεσμα οι ανεξόφλητες οφειλές για Ι/Π υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Και τούτα, παρά την προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στην κοινοτική οδηγία 2011/7/ΕΕ για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές που προβλέπεται  στον Νόμο 4152, ΦΕΚ Α’ 107/9.5.2013. 

Εκτός όμως από το φανερό και κοινώς αποδεκτό χρέος, ένα «κρυφό χρέος», εκείνο των ατιμολόγητων υλικών δείχνει να εκτοξεύεται τα τελευταία 2 χρόνια. Πρόκειται για την αξία υλικών που παραδίδονται με τη διαδικασία του  επείγοντος (κυρίως για έκτακτες χειρουργικές πράξεις) χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αντίστοιχη πίστωση, όπως αυτό προβλέπεται στο ΠΔ 80/2016, με αποτέλεσμα, οι εταιρείες του κλάδου να επιβαρύνονται με 1 έως και 2 έτη αναμονής για την έκδοση παραγγελιών για τα υλικά αυτά που έχουν ήδη παραδοθεί και χρησιμοποιηθεί.

Οι εταιρείες του κλάδου, παρά τις χωρίς ορατό τέλος καθυστερήσεις, συνεχίζουν να στηρίζουν το  σύστημα υγεία της χώρας προς όφελος των ασθενών, προμηθεύοντας τα δημόσια νοσοκομεία με τα αναγκαία ιατροτεχνολογικά υλικά. Κρούουν όμως τον κώδωνα κινδύνου, καθώς η μη επίλυση του προβλήματος απειλεί τη ρευστότητα και εν τέλει τη βιωσιμότητα τους. 

Ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ κ. Δημήτρης Νίκας καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επιλύσει όλα τα ανωτέρω προβλήματα, το ταχύτερο δυνατόν, για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς και των Νοσοκομείων δηλώνοντας πως

«Ο κλάδος των Ι/Π, με ετήσιο κύκλο εργασιών 2,3 δις €  σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με 11.000 εργαζομένους, κατά κανόνα υψηλής επιστημονικής ειδίκευσης, με αισθητή συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά και με ιδιαίτερη σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, εμφανίζει σήμερα συμπτώματα πιστωτικής ασφυξίας που οφείλονται στη δραματική αύξηση των οφειλών των Δημόσιων Νοσοκομείων τα τελευταία 5 έτη. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρέπει να δράσει άμεσα ώστε να αντιστραφεί η τάση αυτή προς όφελος των Νοσοκομείων, των Προμηθευτών και, κυρίως, των Ασθενών».     

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Επικαιρότητα Υγείας
Medly Newsroom

ΣΕΙΒ: Σταθερή προσήλωση στην τήρηση της νομιμότητας και της διαφάνειας 

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ),  με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα για «απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ» προέβη εκτάκτως, σε Διοικητικό Συμβούλιο, στις 16

Skip to content