Σχεδόν 3 δεκαετίες μετά την ίδρυση του, ο οργανισμός «Make a Wish» Ελλάδος, εκπληρώνει μια ευχή την ημέρα, δηλαδή περισσότερες από 350 ευχές τον χρόνο για παιδιά που νοσούν από σοβαρές ασθένειες. Το «Make a Wish» όμως επιτυγχάνει μέσω της εκπλήρωσης της ευχής να συμβάλλει με μια ακόμα παρέμβαση, χαράς, ενδυνάμωσης και ευεξίας στην θεραπευτική αντιμετώπιση των λιλιπούτειων που δίνουν σκληρή μάχη για την ζωή τους.
της Αλεξίας Σβώλου
Στην πατρίδα μας 17.307 παιδιά ηλικίας 3-18 ετών πάσχουν από σοβαρά νοσήματα όχι μόνο ογκολογικές ασθένειες, αλλά και χρόνια μεταβολικά, ρευματολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά και άλλης μορφής νοσήματα που είναι ισόβια. Ο αριθμός αυτός δεν αποτελεί και ούτε πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ψιλά γράμματα. Ο ελληνικός Οργανισμός «Make a Wish»κατατάσσεται δεύτερος παγκοσμίως σε εκπλήρωση ευχών, μετά τον πρωταθλητή Καναδά και στα 28χρόνια λειτουργίας του στην πατρίδα μας έχει εκπληρώσει 3.700 ευχές παιδιών, χάρη στην ασταμάτητη βοήθεια 600 εθελοντών.
Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς και ένα οργανωμένο σύστημα υγείας με παιδιατρικά νοσοκομεία που δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τα οποία εμφανίζονται κατά κανόνα στα νοσοκομεία των ενηλίκων. Όπως υπογραμμίζει ο Μάριος Θεμιστοκλέους το ΕΣΥ στην πατρίδα μας αλλάζει. Ενισχύεται με ένα νέο νοσοκομείο που χτίζεται αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την καλύτερη υγειονομική θωράκιση της βορείου Ελλάδας. Ακολουθούν η ολοκλήρωση του ψηφιακού φακέλου ασθενούς έως το τέλος του 2025 και η ψηφιακή ενοποίηση των νοσοκομείων, ένα έργο που χρηματοδοτείται με 130 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα αναδιαμορφώσουν το Σύστημα Υγείας και θα αλλάξουν ολόκληρο το πλαίσιο παροχής τωνυγειονομικών υπηρεσιών.
Παγκοσμίως, ο επιλέξιμος πληθυσμός παιδιών για εκπλήρωση ευχής είναι 1,25 εκατ. παιδιά που νοσούν από σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Στην Ελλάδα καταγράφονται ετησίως 856 νέες διαγνώσεις σοβαρών ασθενειών σε παιδιά και εφήβους – αριθμός που αντιστοιχεί σε μια ανακοίνωση τέτοιας διάγνωσης σε μια ελληνική οικογένεια ανά 10 ώρες, τον χρόνο. Σαν ανάμνηση, η χαρά της εκπλήρωσης της ευχής δεν είναι στιγμιαία αλλά κρατά 4 χρόνια. Η εμπειρία της ευχής δένει την οικογένεια, χαρίζει ευτυχία και χαρά, αποσπά την προσοχή του παιδιού από την ασθένεια και βελτιώνει την ευεξία του. Αυτή η θετικότητα είναι κάτι παραπάνω από ένα δώρο στα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Δημιουργεί μια αίσθηση κανονικότητας και δένει καλύτερα την οικογένεια και το παιδί, με τους γονείς, τους γιατρούς και την τήρηση της θεραπείας. Κάθε ευχή στην εκπλήρωσή της μπορεί να είναι μια υπερπαραγωγή σε οργάνωση ή απόδοση κι αποτελεί μείζονα προσπάθεια για τους εθελοντές της Make a Wish Ελλάδας. Όπως επισημαίνει ο Βασίλης Παπαδάκης, Αντιπρόεδρος και Επιστημονικός Σύμβουλος του International Makea Wish αυτή η θετική στάση, μετά το βίωμα της εκπλήρωσης της ευχής που διαρκεί με βάση έρευνα για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της ασθένειας είναι δηλαδή μία συμπληρωματική θετική θεραπευτική παρέμβαση σε μια ήδη δύσκολη κατάσταση. Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Παιδιατρικής Αιματολογίας και Ογκολογίας Σοφία Πολυχρονοπούλου εξηγεί πως κάτω από το βάρος μιας βαριάς διάγνωσης το ζευγάρι είτε έρχεται πιο κοντά είτε χωρίζει. Σε περιπτώσεις όπου ο ένας γονιός φεύγει τα παιδιά έχουν συγκινητικά αιτήματα όπως το αίτημα ενός λιλιπούτειου ασθενή να του φτιάξουν ένα κάστρο που όμως θα έχει και ένα δωμάτιο φυλακή. Μετά τις ερωτήσεις των εθελοντών, τι να την κάνεις την φυλακή ο μικρός απάντησε: «Να βάλω εκεί τη μαμά μου, να μην φύγει, όπως έφυγε ο μπαμπάς», απαντούν η Ελένη Κωνσταντινίδη Πρόεδρος και η Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού «Make a Wish» Ελλάδας.