follow us on google news

Τι γίνεται φέτος με την γρίπη; 

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός, αφού πρώτα τα φαρμακεία εφοδιαστούν με τις απαιτούμενες ποσότητες εμβολίων.

Φέτος το ιατρικό «οπλοστάσιο» περιλαμβάνει  δύο τύπους εμβολίων για τον αντιγριπικό εμβολιασμό,

  • τα συμβατικά εμβόλια που χρησιμοποιούμε επί χρόνια και 
  • δύο νέου τύπου εμβόλια τα οποία έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα ηλικίας άνω των 60 και των 65 ετών,

με τους  επιστήμονες να θυμίζουν στους ανθρώπους που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού να μην καθυστερήσουν  τον αντιγριπικό τους εμβολιασμό.  

της Δημοσιογράφου Αλεξίας Σβώλους

Από την δική του μεριά ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υπόσχεται ότι από την 15ηΝοεμβρίου θα λειτουργεί η νέα δωρεάν εφαρμογή στα κινητά μας τηλέφωνα που θα μας ενημερώνει αν το φάρμακο που αναζητούμε υπάρχει, αν είναι σε έλλειψη, πού υπάρχει και με ποιο μπορούμε να το αντικαταστήσουμε!  

Μετά την πανδημία, τα χρονικά όρια εμφάνισης των εποχικών ιώσεων μεταβλήθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα να καταγράφεται τόσο πρώιμη όσο και όψιμη εκδήλωσή τους. Ήδη υπάρχει στην κοινότητα αύξηση κρουσμάτων από  αναπνευστικές ιώσεις που μπορεί να οφείλονται

  • στον κορονοϊό,
  • τον ιό RSV(αναπνευστικό συγκυτιακό ιό) ή
  • τον ιό της γρίπης. 

Προκειμένου να προστατέψουμε κυρίως τους ευπαθείς πληθυσμούς ήδη τα φαρμακεία εφοδιάζονται με τα επικαιροποιημένα εμβόλια της γρίπης, αρχής γενομένης από τη βόρειο Ελλάδα, με τους επιστήμονες να προτρέπουν τους ηλικιωμένους και όσους νοσούν από υποκείμενες ασθένειες και συνεπώς έχουν πιο εύθραυστη  υγεία, να μην αμελήσουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό.    

Διαβάστε επίσης: Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις εξάρσεις λοιμωδών νοσημάτων

Το αντιγριπικό εμβόλιο χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι Φαρμακευτικοί και οι Ιατρικοί Σύλλογοι προγραμματίζουν  εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών  για τον αντιγριπικό εμβολιασμό μέσω ραδιοφώνων, τηλεοράσεων και social media. 

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία (άλλο μπράτσο), όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Κάθε αντιγριπικός εμβολιασμός καταχωρείται υποχρεωτικά από τον επαγγελματία υγείας στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών. Φέτος, το ιατρικό «οπλοστάσιο» περιλαμβάνει  δύο τύπους εμβολίων για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, τα συμβατικά εμβόλια που χρησιμοποιούμε επί χρόνια και δύο νέου τύπου εμβόλια τα οποία έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα ηλικίας άνω των 60 και των 65 ετών. Από τις αρχές Νοεμβρίου τα συμβατικά εμβόλια θα χορηγούνται δωρεάν και χωρίς ιατρική συνταγή μέσω ειδικής πλατφόρμας απευθείας από τα φαρμακεία, όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας. 

Νέο στέλεχος του ιού της γρίπης

Οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται εύκολα, με νέα στελέχη να αναδύονται και να αλλάζουν τα δεδομένα.  Σήμα επαγρύπνησης στέλνει  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μεταφέροντας την πληροφορία από το Υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας για εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα γρίπης  από νέα παραλλαγή του ιού Α (Η1Ν1) που προήλθε από χοίρους. Το  προ ενός μηνός καταγεγραμμένο περιστατικό στην Ολλανδία δεν είναι το μοναδικό στον κόσμο καθώς υπάρχουν σποραδικά κρούσματα σε ανθρώπους που μολύνθηκαν με την ίδια παραλλαγή και σε άλλες χώρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Διεθνή Κανονισμό Υγείας (International Health Regulations) κάθε κρούσμα σε άνθρωπο που οφείλεται σε νέο στέλεχος του ιού της γρίπης μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία και γι αυτό θα πρέπει να γίνεται σχετική αναφορά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

Το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης στην Ολλανδία εντοπίστηκε τυχαία κατά την διάρκεια παρακολούθησης ασθενή, που νοσηλευόταν με αναπνευστικό νόσημα.

Ο ασθενής δεν είχε έρθει σε άμεση επαφή με χοίρους, ενώ τα πέντε άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί του, όπως έδειξε η ιχνηλάτηση δεν  εμφάνισαν κανένα  σύμπτωμα γριπώδους συνδρομής. Το εν λόγω κρούσμα, καταχωρήθηκε σαν «ένα μεταξύ των σποραδικών» με τον κίνδυνο για την κοινωνία  να θεωρείται χαμηλός. 

Οι νέες παραλλαγές πάντοτε τραβούν το επιστημονικό ενδιαφέρον γιατί μπορεί να έχουν μεγαλύτερη μολυσματικότητα, δηλαδή να προκαλούν αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων και επιπλέον μπορεί να προκαλούν σοβαρότερη νόσο, γεγονός  που σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. 

Το ενδιαφέρον πάντως των πολιτών για τον αντιγριπικό εμβολιασμό είναι μεγάλο κυρίως για δύο λόγους.

  • Καταρχάς η πανδημία μάς έχει κάνει πιο ευαισθητοποιημένους σε τέτοια ζητήματα, όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο.
  • Επιπλέον, οι εμμένουσες ελλείψεις ορισμένων φαρμάκων στα φαρμακεία –που περιλαμβάνουν και πολλά σιρόπια για τον βήχα, εισπνεόμενα σκευάσματα και αντιβιοτικά-έχουν αυξήσει την εγρήγορση των πολιτών, που επιλέγουν να επενδύσουν  στην  πρόληψη μέσω του εμβολιασμού ώστε να μην χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν  μετά, αν αρρωστήσουν αναζητώντας ένα φαρμακευτικό σκεύασμα για τους ηλικιωμένους της οικογένειας ή για τα παιδιά τους από φαρμακείο σε φαρμακείο και από γειτονιά σε γειτονιά.

Ενίοτε αυτό το «σαφάρι» υποχρεώνει πολλούς γονείς  να αλλάζουν  ακόμα και δήμο, με συνέπεια η ταλαιπωρία τους να αγγίζει…ταβάνι.

Για την αποφυγή αυτής της ταλαιπωρίας ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υπόσχεται ότι μέχρι την 15η Νοέμβρη θα λειτουργεί η νέα εφαρμογή που ετοιμάζεται για τα κινητά μας τηλέφωνα,   η οποία θα μάς λέει αν υπάρχει το φάρμακο ή όχι, που αναζητούμε ή ποιο είναι εκείνο, το αντίστοιχο όμοιο, που μπορούμε να αγοράσουμε από το φαρμακείο. Όπως εξηγεί ο υπουργός Υγείας μέχρι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ελλείψεων που είναι παγκόσμιο και όχι ελληνικό θα περιορίζονται οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων. 

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content