follow us on google news

Τι γνωρίζουμε για τον νέο κορονοϊό που ανακάλυψαν Κινέζοι επιστήμονες της Γουχάν σε νυχτερίδα

Ακριβώς 5 χρόνια μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος της covid 19 στην Ελλάδα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, καταπιανόμαστε με έναν νέο κορονοϊό που ανακάλυψαν Κινέζοι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, σε νυχτερίδες.

της Αλεξίας Σβώλου

Η σημειολογία των λέξεων αρκετές φορές λειτουργεί από μόνη της. Έτσι η ανακοίνωση μέσω μιας ερευνητικής δημοσίευσης των επιστημόνων του Εργαστηρίου Ιολογίας της Γουχάν στην Κίνα πως ανακάλυψαν νέο κορονοϊό στις νυχτερίδες, ο οποίος μοιάζει με τον κορονοϊό που προκάλεσε την πανδημία covid 19, σίγουρα προκαλεί από προβληματισμό μέχρι έκκριση κρύου ιδρώτα.

Πέρασαν 5 χρόνια από τότε που η πόλη της Γουχάν και το διαβόητο πλέον Εργαστήριο Ιολογίας της, από το οποίο πιθανώς ξέφυγε και το πανδημικό στέλεχος, ήταν οι λέξεις που κυριαρχούσαν σε κάθε διάλογο, είτε μεταξύ επιστημόνων είτε μεταξύ πολιτών της διπλανής πόρτας, που παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πώς ξεκίνησε η covid 19 πανδημία και μόνο επικρατούσες θεωρίες υπάρχουν, με την θεωρία πως ο ιός ξέφυγε κατά λάθος να είναι από τις επικρατέστερες.

Πάμε να δούμε τι αφορά η νέα ανακάλυψη που ήρθε στο φως καταρχάς από δημοσίευμα του Bloomberg. Οι επιστήμονες στο Εργαστήριο Ιολογίας της Γουχάν ανακάλυψαν ένα νέο στέλεχος κορονοϊού σε ζώο ξενιστή νυχτερίδα, που μπορεί να διεισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα με παρόμοιο τρόπο με τον ιό SARS-CoV-2, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κρούσμα σε άνθρωπο. Έτσι οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Συγγενής με τον κορονοϊό του Συνδρόμου MERS

Ο νέος κορονοϊός HKU5-CoV-2 μπορεί να «μπει» στα ανθρώπινα κύτταρα μέσω του ανθρώπινου πρωτεϊνικού υποδοχέα ACE2, τον οποίο χρησιμοποιεί για την εισβολή του και ο πανδημικός κορονοϊός. Επιπλέον, ανήκει στην ίδια οικογένεια των ιών που είχαν προκαλέσει το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας MERS στη Μέση Ανατολή, που είχε αποβεί θανατηφόρο για αρκετούς ασθενείς.

Καθησυχαστικά τα CDC των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell, ο νέος κορονοϊός εντοπίστηκε στις ρινικές εκκρίσεις μιας νυχτερίδας που ανήκει στο γένος Pipistrellus. Ένα ερευνητικό πείραμα έδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Καθώς δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα σε ανθρώπους, τα Αμερικανικά CDC εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία και πως οι επιστήμονες θα παρακολουθούν με προσοχή την ιική δραστηριότητα.

Φυσικά παρότι μέχρι στιγμής δεν εγείρεται ανησυχία για την ανθρωπότητα, η εμπλοκή του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν σε αυτή τη νέα ανακάλυψη αρκεί για να ενσκήψουν με προσοχή οι επιστήμονες στα νέα δεδομένα, αναλύοντας κάθε λεπτομέρεια. Πάντως πολλοί ερευνητές θεωρούν ότι η γρίπη και οι ιοί της γρίπης όπως το στέλεχος H5 της γρίπης των πτηνών θα έπρεπε να μάς απασχολούν περισσότερο γιατί είναι εδώ, προβάλλουν ανθρώπους και προκαλούν σοβαρές νοσήσεις. Αυτή την άποψη επικροτούν μεταξύ άλλων, η Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας και Επιδημιολογίας Amira Roess, στο George Mason University’s College of Public Health των ΗΠΑ, που έχει δουλέψει με συναδέλφους του από όλο τον κόσμο για να κατανοήσουν την ιική δραστηριότητα του κορονοϊού που προκάλεσε το σύνδρομο MERS.

Να σεβόμαστε την άγρια ζωή και να μην αλληλεπιδρούμε μαζί της, το μήνυμα των ειδικών

Σύμφωνα με την Amira Roess όσο περισσότερα γνωρίζουμε γι αυτούς τους κορονοϊούς, τόσο το καλύτερο, ενώ σε ερευνητικά πειράματα, τα αντιικά που «δουλεύουν» στην αντιμετώπιση του πανδημικού κορονοϊού έχουν αποτέλεσμα και στο νέο στέλεχος. Επίσης, ο Dr. Alex Greninger, καθηγητής παθολογίας στο Medical Center του University of Washington, επεσήμανε ότι πιθανότατα στις νυχτερίδες βρίσκονται πολλοί κορονοϊοί και δεν χρειάζεται να φοβόμαστε για κάθε τέτοια νέα ανακάλυψη. Οι κορονοϊοί 229E, NL63, OC43 and HKU1 κυκλοφορούν ανάμεσα μας και προκαλούν συνήθως το γνωστό κρυολόγημα.

Θα έπρεπε λοιπόν να ασχολούμαστε με αυτούς και με τους ιούς της γρίπης που συνδέονται με δεδομένο φορτίο νοσηρότητας. Επιπλέον οι επιστήμονες τονίζουν ότι μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ και την διακοπής της οικονομικής στήριξης των προγραμμάτων δημόσιας υγείας μέσω του USAID, θα πρέπει να ενισχυθούν οι διεθνείς συνεργασίες μεταξύ ερευνητών. Επίσης καλό είναι θυμόμαστε ότι τα είδη της άγριας ζωής αποτελούν μια δεξαμενή που κουβαλά ιικό φορτίο και όσο τα σεβόμαστε και περιορίζουμε τις επαφές μας μαζί τους, τόσο το καλύτερο και για τους ανθρώπους και για τα είδη της άγριας ζωής.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Pharma News
Αλεξία Σβώλου

Ο ΠΟΥ συμπεριλαμβάνει στον Κατάλογο των Εξαρτησιογόνων Ουσιών υπό διεθνή εποπτεία, 5 ψυχοδραστικές ουσίες και 1 μυοχαλαρωτικό

Την ανάγκη να τεθούν υπό διεθνή εποπτεία 5 ψυχοδραστικές ουσίες που αποτελούν συνθετικά οπιοειδή και ημι-συνθετικά κανναβιδοειδή για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ανακοινώνει ο

Skip to content