follow us on google news

Τι μας συμβουλεύει ο ειδικός για τη νηστεία της Σαρακοστής

Η περίοδος που διανύουμε μέχρι το Πάσχα αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να κάνουμε detox εκμεταλλευόμενοι τα δημοφιλή εδέσματα της Σαρακοστής. Ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος & διατροφολόγος μας καθοδηγεί χαρτογραφώντας οφέλη και παγίδες για την υγεία.

Συνέντευξη στην Αλεξία Σβώλου του Γιάννη Χρύσου, κλινικού διαιτολόγου & διατροφολόγου

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη νηστεία της Σαρακοστής για να αποτοξινωθούμε από το junkfood και το πολύ κρέας;

Φυσικά η νηστεία είναι μέσο αποτοξίνωσης. Από θρησκευτικής άποψης, η νηστεία αποτελεί το μέσο κάθαρσης της ψυχής και του σώματος. Παραδοσιακά, αναφερόταν στον αποκλεισμό των ζωικών προϊόντων που είχαν καταναλωθεί εντονότερα κατά την περίοδο της αποκριάς. Όμως στις μέρες μας, το κρέας δεν είναι πια το μεγαλύτερο πρόβλημα μας. Τα υπέρ-επεξεργασμένα και έτοιμα τρόφιμα είναι το κυριότερο αίτιο για τα προβλήματα υγείας που μας ταλαιπωρούν. Πράγματι λοιπόν η νηστεία μπορεί να μας βοηθήσει να αποτοξινωθούμε από τα ζωικά προϊόντα, αλλά σε αυτά θα πρόσθετα και όλα εκείνα τα έντονα επεξεργασμένα και έτοιμα τρόφιμα. Ας προσπαθήσουμε να αποτοξινωθούμε, επιλέγοντας πρωτογενή και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, ώστε να απολαύσουμε και τα περισσότερα οφέλη.

Ποιό είναι το μυστικό για να μην πάρουμε κιλά από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουμε;

Πολλοί είναι αυτοί που νηστεύουν, καταναλώνοντας μόνο πατάτες τηγανιτές, ψωμιά, μπισκότα, παξιμάδια, μακαρονάδες και κουλούρια. Με μία τέτοια διατροφή, η αύξηση του βάρους είναι αναπόφευκτη. Για να το αποφύγετε, προσπαθήστε να οργανώσετε τα γεύματα της ημέρας. Στα σνακς, εστιάστε στα φρούτα και στους ξηρούς καρπούς και στα κυρίως γεύματα βάλτε περισσότερες φορές εβδομαδιαίως όσπρια και θαλασσινά. Καταναλώστε ένα ελαφρύ δείπνο με λαχανικά και ρύζι, κινόα ή πατάτες βραστές και ψητές. Έτσι θα έχετε γεύματα που μπορούν εύκολα να συντηρηθούν ώστε να μην χρειάζονται καθημερινή παρασκευή, ενώ παράλληλα θα σας κρατάνε χορτάτους και υγιείς.

Στην νηστεία αυτή μπορούν να συμπεριληφθούν και μερικές υπερτροφές (superfoods); Μιλήστε λίγο γι αυτές.

Η νηστίσιμη διατροφή απαρτίζεται κυρίως από SuperFoods. Ξεκινάμε από τα όσπρια. Όλα τα όσπρια είναι καρποί που μπορούν μόνοι τους να αποτελέσουν πλήρη γεύματα. Περιέχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, και σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Προκαλούν έντονο και παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού και η τακτική τους κατανάλωση εξυπηρετεί την καλή υγεία και φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Ακολουθεί το ταχίνι, το οποίο είναι 100% αλεσμένο σησάμι. Προστίθεται σε όλα τα γεύματα, είτε ως υλικό επάλειψης ψωμιού, ως συνοδευτικό φρούτων ή ως συστατικό για σούπες λαχανικών, dressing σαλάτας κ.α. Σημειώστε ότι η συστηματική του χρήση έχει συσχετισθεί με την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, προστασία της επιδερμίδας αλλά και γενικότερης θρέψης του οργανισμού, αφού περιέχει φυτικές πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και άλλα μικροστοιχεία.

Τα θαλασσινά είναι το μόνο ζωικό τρόφιμο της νηστείας, τα οποία όμως περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολυακόρεστα λιπαρά, που είναι απαραίτητα για την προάσπιση της υγείας. Η πρόσληψη τους στην σύγχρονη διατροφή δεν είναι αρκετή, ενώ η επάρκεια τους έχει συσχετισθεί με την αντιμετώπιση της φλεγμονής, την καλή εγκεφαλική λειτουργία και τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων.

Τα βασικά λοιπόν συστατικά μίας νηστήσιμης διατροφής είναι πρωτογενή τρόφιμα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χωρίς πρόσθετα. Αυτά είναι τα superfoods που έχουμε ανάγκη για την προαγωγή της υγείας και την μακροζωία.

Στα εορταστικά τραπέζια, τα φαγητά έρχονται στο κέντρο και τα μοιραζόμαστε. Ποια είναι τα μυστικά για να φάμε όσο χρειαζόμαστε και να μην τσιμπολογήσουμε και φάμε πολύ περισσότερο;

Ξεκινήστε με την δημιουργία του πιάτου σας. Μην τσιμπάτε από την μέση. Αποφασίστε ποια τρόφιμα θέλετε να καταναλώσετε και βάλτε τα στο πιάτο σας. Στόχος είναι να γνωρίζετε την συνολική ποσότητα που φάγατε και όχι να περιοριστείτε. Μπορείτε να «φουσκώσετε» λίγο περισσότερο το πιάτο, όπως επίσης να προσθέσετε όσα σας άρεσαν περισσότερο, αφού το αδειάσετε. Εστιάστε σε επιλογές της ημέρας, που δεν τρώτε τακτικά. Παράλληλα όμως να θυμάστε ότι θα τα βρείτε και πάλι σύντομα.

Δώστε μας λίγες συμβουλές για την λαγάνα, γιατί το πολύ ψωμί ξέρουμε ότι παχαίνει και μερικά tips για να αξιοποιήσουμε την λαγάνα που περισσεύει.

Η λαγάνα είναι το ψωμί των ημερών. Η ιδιαιτερότητα από πλευράς παρασκευής εντοπίζεται στην μη χρήση μαγιάς με αποτέλεσμα να μην φουσκώνει και να έχει αυτό το επίπεδο σχήμα, το οποίο της δίνει και την τραγανή υφή. Ο λόγος όμως που είναι αγαπητή σε όλους, είναι επειδή μας παραπέμπει αυτόματα σε ένα τραπέζι ανοιξιάτικο, οικογενειακό, φιλικό με ιδιαίτερες γεύσεις και πολύ καλή διάθεση. Για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση, κόψτε το κομμάτι που θεωρείτε ότι σας αναλογεί και σας ικανοποιεί και συνοδεύστε τις πιο ωραίες γεύσεις σας. Ιδανικά την. προτείνω το πρωί με ταχίνι και το μεσημέρι με ταραμοσαλάτα.

Δώστε μας και μερικά tips για το ταχίνι και τον χαλβά ώστε να τα εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή σε ποσότητες που δεν απειλούν το σωματικό βάρος και με έξυπνο τρόπο για να το χαρούν και τα παιδιά.

Σε ένα σημείο που θα ήθελα να εστιάσετε την προσοχή και την προσπάθεια σας, είναι η υιοθέτηση όλων αυτών των διατροφικών συνηθειών της Καθαράς Δευτέρας και της νηστήσιμης περιόδου, καθόλη την διάρκεια του έτους. Δεν εννοώ φυσικά την αποχή από τα ζωικά τρόφιμα. Θα ήθελα ιδανικά όμως να περιοριστεί η κατανάλωση του κρέατος, να αυξηθεί η κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και οσπρίων. Παράλληλα, να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο το αίσθημα της απόλαυσης, όπως συμβαίνει και την Καθαρά Δευτέρα. Να συνεχίσετε να έχετε στα σνακ σας ένα κομμάτι χαλβά, είτε σκέτο στην δουλειά, είτε μικρά κομμάτια χαλβά πάνω σε μους γιαουρτιού για ακόμα περισσότερη απόλαυση και θρέψη. Για το ταχίνι αρκεί να διαλέξετε την γεύση που σας αρέσει και η απόλαυση θα πιάσει κορυφή!

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content