follow us on google news

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον φετινό εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν φέτος έναντι του κορονοϊού, με ποιο εμβόλιο και με πόσες δόσεις

Ακριβώς επειδή ο κορονοϊός εξελίσσεται, με νέα στελέχη να αναδύονται και η ανοσία φθίνει με τον καιρό, συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ο εμβολιασμός των ανθρώπων που έχουν εύθραυστη υγεία (λόγω ηλικίας ή υποκείμενων νοσημάτων ή ανοσοκαταστολής κάθε ηλικίας, με το νέο επικαιροποιημένο μονοδύναμο covid εμβόλιο.

της Αλεξίας Σβώλου

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου και η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη μάς δίνουν όλα τα στοιχεία, που πρέπει να γνωρίζουμε. 

Η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού για τον covid εμβολιασμό άνοιξε την Δευτέρα 16/10 το απόγευμα και τα ραντεβού θα μπορούν να κλείνονται και στα φαρμακεία για την διευκόλυνση των πολιτών.

Η χώρα μας έχει προμηθευτεί 1,6 εκατ. δόσεις εμβολίων της Pfizer  και θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες εμβολιασμού. Το νέο εμβόλιο είναι επικαιροποιημένο, μονοδύναμο και κατά βάση χορηγείται σε μία δόση, πλην ορισμένων εξαιρέσεων που θα αναφερθούν παρακάτω. Το νέο εμβόλιο προστατεύει έναντι της επικρατούσας παραλλαγής XBB1.5 η οποία είναι αυτή με την μεγαλύτερη ανοσιακή διαφυγή έως τώρα και έναντι των υπόλοιπων παραλλαγών που κυκλοφορούν μαζί με την επικρατούσα όμικρον παραλλαγή, όπως εξηγεί η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Οι εμβολιασμοί ξεκινούν άμεσα, για τα παιδιά από τις 25/10 και θα γίνονται σε 352 εμβολιαστικά κέντρα που υπάρχουν στην επικράτεια. Επίσης θα γίνουν και εμβολιασμοί στο σπίτι, όπως πραγματοποιήθηκαν και τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας.  

Το βασικό ερώτημα είναι βέβαια ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν.    

Στο ερώτημα αυτό απαντά η ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, λέγοντας πως αν και κάθε πολίτης μπορεί αφού συμβουλευτεί τον γιατρό του να κάνει το εμβόλιο, η σύσταση αφορά όλους τους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, τα άτομα ηλικίας από 6 μηνών (βρέφη) έως 59 ετών με  υποκείμενα νοσήματα, τους ανοσοκατεσταλμένους (που ο πληθυσμός τους εκτιμάται σε 200.000 περίπου), τις έγκυες γυναίκες και τους επαγγελματίες υγείας. 

Ο στόχος μέσω του εμβολιασμού των ευπαθών (και όσων εκτίθενται πολύ, όπως οι υγιειονομικοί) είναι να επιτευχθεί τέτοια εμβολιαστική κάλυψη ώστε  να μειωθούν οι νοσηλείες και οι θάνατοι κατά 30% όπως έθεσε για την Ευρώπη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Λοιμωδών Νοσημάτων  ECDC. 

Το βασικό σχήμα εμβολιασμού-για άτομα ηλικίας 12 ετών κι άνω αλλά και ηλικίας 5-11 ετών, που έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό είναι με μια δόση. Συστήνονται επιπλέον δόσεις ( έως 3) για τους ανεμβολίαστους ανοσοκατεσταλμένους και τα ανεμβολίαστα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 4 ετών.   

Συνολικά έχουν λάβει έγκριση 3 εμβόλια,

  • της Pfizer,
  • της Modernaκαι
  • της Novavax,  

με το τελευταίο να μην χορηγείται σε ηλικίες κάτω των 18 ετών. Οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν προμηθευτεί εμβόλια της Pfizer.

Σε ότι αφορά την συγχορήγησή του εμβολίου έναντι του κορονοϊού και της γρίπης, μπορεί να χορηγηθεί και την ίδια μέρα αλλά σε διαφορετικό μπράτσο. Πάντως το αντιγριπικό   εμβόλιο καλό είναι να γίνεται κατά το τελευταίο 10ημερο του Νοεμβρίου (αργότερα δηλαδή), ώστε να διαρκέσει η παρεχόμενη προστασία και μέχρι τον Φεβρουάριο που συνήθως διαρκεί η κορύφωση της εποχικής γρίπης. 

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Επικαιρότητα Υγείας
Medly Newsroom

Univators: Skilling Future Digital Innovators

Μέχρι σήμερα 120 φοιτητές, από τα πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Θεσσαλίας και Αιγαίου έχουν παρακολουθήσει το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer.

Skip to content