follow us on google news

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το σύνδρομο long flu

Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να μην έχει ακούσει έστω και μια φορά για το «long covidσύνδρομο», που ταλαιπωρεί για εβδομάδες, μήνες ή και ακόμα μεγαλύτερα διαστήματα το 30% των ανθρώπων οι οποίοι νόσησαν με κορονοϊό.  

της Αλεξίας Σβώλου

Μετά λοιπόν από αυτή την ιατρική οντότητα, που μελετήθηκε εκτενώς, χάρη στον τεράστιο αριθμό των κρουσμάτων covid 19 που καταγράφηκαν παγκοσμίως, οι επιστήμονες στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην έτερη διαδεδομένη λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, την γρίπη και μας συστήνουν το «σύνδρομο long flu», δηλαδή την  «παρατεταμένη γρίπη» ή την «μακρά γρίπη», που μάς ταλαιπωρεί με συμπτώματα διαρκείας. 

Όπως το πασίγνωστο «long Covid», έτσι και το έως πρόσφατα άγνωστο «long flu» είναι αμφότερα δύο σύνδρομα με παρατεταμένα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς μετά την ανάρρωσή τους και την επιστροφή στο σπίτι, εφόσον χρειάστηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Η μεγάλη εμπειρία που αποκτήθηκε με το long covid σύνδρομο οδήγησε στην διερεύνηση των παρατεταμένων επιπτώσεων της γρίπης, με δύο νέες μελέτες που διενεργήθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον να ρίχνουν  φως σε αυτό τον νέο ιατρικό όρο, ο οποίος εισέβαλε  στην ζωή μας. 

Το σύνδρομο long covid, από το οποίο ξεκίνησαν όλα, παρουσιάζεται έως και στο 30% των ασθενών με λοίμωξη covid 19 και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ταλαιπωρεί περίπου 36 εκατ. ανθρώπους στην Ευρώπη και το 14% των ενηλίκων στις ΗΠΑ. Παράλληλα ταλαιπωρεί και τους λιλιπούτειους ασθενείς που νόσησαν με κορονοϊό. Αναφερόμενος στην νέα ιατρική οντότητα της μακράς γρίπης, ο  καθηγητής Μικροβιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής επισημαίνει ότι η βασική διαφορά του συνδρόμου longflu είναι πως εστιάζει κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα, ενώ το long covid αφορά κυρίως το καρδιολογικό σύστημα. Τα συμπτώματα του long flu περιλαμβάνουν χρόνιο βήχα, δύσπνοια, ρινική καταρροή, αίσθηµα κόπωσης και  πονοκέφαλο, ανήκουν δηλαδή και στο νευρολογικό φάσμα και επιμένουν μετά την ανάρρωση ή επιστρέφουν μία ή δύο εβδομάδες μετά την αποδρομή της ίωσης για ημέρες ή και εβδομάδες. 

Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής, καταρχάς δεν πρέπει να υποτιμούμε την ίδια την γρίπη,  η οποία είναι μια σοβαρή νόσος που ταλαιπωρεί τους ασθενείς με υψηλό πυρετό, αναπνευστική δυσχέρεια, καταβολή δυνάμεων και  κίνδυνο επιπλοκών. Γι αυτό άλλωστε είναι πολύ σημαντικό μα προλαμβάνουμε τις λοιμώξεις μέσω του εμβολιασμού και το σύνδρομο long flu, όπως και το long covid αποτελούν έναν επιπρόσθετο λόγο να διαδοθεί ακόμα πιο δυνατά το μήνυμα του  εμβολιασμού.   

Η βασική διαφορά των δύο συνδρόμων όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι ότι ενώ το long covid έχει πιο  επιθετικό και γενικευμένο χαρακτήρα, μπορεί δηλαδή να επηρεάσει διάφορα όργανα του σώματος, όπως είναι οι πνεύμονες, η καρδιά, ο εγκέφαλος και τα νεφρά, το long flu περιορίζεται κυρίως στον πνεύμονα και σε νευρολογικά συμπτώματα.

Ο κίνδυνος εμφάνισής του συνδρόμου είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε άτομα με συννοσηρότητες ή σοβαρή νόσηση, άρα οι άνθρωποι που χρειάστηκαν νοσηλεία είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν μακρά γρίπη. Επιπλέον όπως δεν είναι σωστό να παίρνουμε αψήφιστα τη γρίπη, δεν πρέπει να την περνάμε στο πόδι, χωρίς ξεκούραση, ενυδάτωση, σωστή διατροφή, επαρκή ύπνο και φαρμακευτική αγωγή αν χρειάζεται (αναλγητικά ή ότι άλλο απαιτηθεί), γιατί έτσι δημιουργούνται κατάλληλες συνθήκες να μάς ταλαιπωρήσουν εμμένοντα συμπτώματα. 

Η πρώτη έρευνα για το long flu του Πανεπιστημίου της  Οξφόρδης δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicin, αναλύοντας τα δεδομένα 100.000 ασθενών με covid 19 ή γρίπη.  Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 42% των ασθενών με κορονοϊό και το  30% των ασθενών με γρίπη παρουσίασαν συμπτώματα, (δύσπνοια, κόπωση, πονοκεφάλους για έως και 6 μήνες μετά τη μόλυνση. 

Η άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον δημοσιεύθηκε στο Lancet Infectious Diseases.

Η μελέτη  εξέτασε την πορεία της υγείας 81.280 ασθενών που είχαν νοσηλευθεί σε νοσοκομεία των ΗΠΑ εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, καθώς και άλλων 10.385 που νοσηλεύτηκαν λόγω γρίπης. Στα περιστατικά long flu τα προβλήματα αφορούσαν κυρίως το αναπνευστικό και περιλάμβαναν χρόνιο βήχα κόπωση και αναπνευστική δυσχέρεια εξαιτίας της ίνωσης στους πνεύμονες. Συνεπώς για να περιορίσουμε τον κίνδυνο (και για) long flu, κάνουμε προληπτικά εμβόλιο αν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα και αν νοσήσουμε μένουμε σπίτι μέχρι την αποδρομή της γρίπης. 

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content