follow us on google news

Το πρώτο και μοναδικό υπερβαλκανικό Κέντρο για τους οφθαλμικούς  όγκους  παιδιών και ενηλίκων λειτουργεί στην Ελλάδα!

Η χώρα μας καθίσταται σημείο  αναφοράς για την θεραπεία των οφθαλμικών όγκων όπως είναι το οφθαλμικό μελάνωμα και το παιδιατρικό ρετινοβλάστωμα. Με επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ, κορυφαίο υλικο-τεχνολογικό εξοπλισμό και μια άρτια εκπαιδευμένη διεπιστημονική ομάδα ειδικών, το νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ καθίσταται Κέντρο Αριστείας για την διάγνωση και τη θεραπεία των οφθαλμικών όγκων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, συγκεντρώνοντας ένα «κράμα» μηχανημάτων ακριβείας κι επιστημόνων που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

της Αλεξίας Σβώλου

Στην πατρίδα μας τουλάχιστον 10 παιδιά τον χρόνο ηλικίας από μερικών μηνών έως δύο ετών διαγιγνώσκονται με ρετινοβλάστωμα (οφθλαμικός όγκος-παιδιατρικός καρκίνος), ενώ ενδεικτικά, 100 τουλάχιστον ενήλικες διαγιγνώσκονται ετησίως με οφθαλμικό μελάνωμα, που είναι εξαιρετικά επιθετικό και αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως κάνει γρήγορα μετάσταση στο πάγκρεας, η οποία ενέχει υψηλό κίνδυνο να  αποδειχθεί μοιραία για τον ασθενή. Όλα αυτά τα παιδιά και τόσοι άλλοι ασθενείς παιδιατρικοί και ενήλικες ήταν μέχρι πρόσφατα υποχρεωμένοι να φύγουν για το εξωτερικό (κυρίως στην Ιταλία και την Ελβετία) προκειμένου να θεραπευτούν. Η θεραπεία για το ρετινοβλάστωμα μπορεί να κρατήσει και δύο χρόνια με την οικογένεια να πηγαινόερχεται να ταλαιπωρείται και να προκύπτουν στην πορεία πολύ σοβαρά προβλήματα όπως τι θα κάνουν οι γονείς με τις δουλειές τους και ποιος θα φροντίσει τα άλλα παιδιά που μένουν πίσω.

Αυτή η εικόνα που μας περιέγραψε η διευθύντρια του πρώτου και μοναδικού στα Βαλκάνια Κέντρου οφθαλμικής ογκολογίας, Μαρία Πευκιανάκη, μπορεί να αντιστραφεί καθώς δεν υπάρχει πλέον λόγος να «ξενιτεύονται» οι οικογένειες προκειμένου να βρεθεί θεραπεία. Χάρη στη  δημιουργία του Κέντρου στο νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ, από τον περασμένο Ιούνιο,   90 παιδιά που αλλιώς θα έφευγαν στο εξωτερικό με μεγάλη ταλαιπωρία και δυσβάσταχτο κόστος για την πολιτεία (και τους γονείς τους) μπορούν να θεραπευτούν στην πατρίδα τους. Ήδη το κέντρο έχει προσφέρει διάγνωση και θεραπεία σε τουλάχιστον 30-40 ενήλικες με οφθαλμικό μελάνωμα, εμποδίζοντας την υποτροπή της νόσου.

Το κέντρο οφθαλμικής ογκολογίας για παιδιά και ενήλικες δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ με επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ αλλά πέρα από τον κορυφαίας αιχμής τεχνολογικό εξοπλισμό διαθέτει και ένα απόλυτα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Η επικεφαλής, Μαρία Πευκιανάκη που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Philadelphia και στο Πανεπιστήμιο  Harvard της Βοστόνης είναι παιδί δασκάλων και έμαθε στην ζωή της να εκτιμά την εκπαίδευση πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο. Όταν έλαβε την  εκπαίδευση και εξειδίκευση της σε αυτόν τον τομέα, των σπάνιων νοσημάτων, δηλαδή των πιο σπάνιων καρκίνων-αν τους συγκρίνουμε με τον καρκίνο του μαστού και των πνευμόνων -ένιωσε πως είχε πλέον έρθει η ώρα να επιστρέψει στον τόπο της για να προσφέρει εκεί τις γνώσεις της. Έχουμε ασθενείς από την Ελλάδα, από τα Βαλκάνια, από την Ευρώπη. Εκτός από  Έλληνες, μάς έχουν επισκεφθεί Κύπριοι, Αλβανοί, Βούλγαροι Ρουμάνοι  και ασθενείς κι άλλων  εθνικοτήτων. Το Κέντρο διαθέτει τα κορυφαία μηχανήματα για οφθαλμολογική εξέταση στον κόσμο, αλλά το κόστος των εξετάσεων παραμένει προσβάσιμο για όλους, για παράδειγμα μια πολύ εξειδικευμένη εξέταση σε μηχάνημα κόστους 300.000 ευρώ κοστίζει 100 ευρώ. Η ελπίδα των ειδικών είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ θα καλύψει την δαπάνη για την διάγνωση και την θεραπεία των ασθενών εδώ στον τόπο τους, αντί να φεύγουν στο εξωτερικό, οπότε κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανά περιστατικό στους φορολογούμενους πολίτες.

Με την δημιουργία του νέου Κέντρου, μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρα τα Βαλκάνια το νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ επιβεβαιώνει το ανθρωποκεντρικό του όραμα, προσφέροντας τις πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και στον τομέα των σπάνιων νοσημάτων, στο τόπο του ασθενή, ώστε να μην χρειάζεται να αναζητήσει ολοκληρωμένη φροντίδα στο εξωτερικό. Όπως χαρακτηριστικά λένε η διευθύντρια του Κέντρου Μαρία Πευκιανάκη και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Νόσο «Φλόγα» Μαρία Τρυφωνίδη  ο επόμενος στόχος είναι να πειστεί η Πολιτεία να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ το κόστος της διάγνωσης και θεραπείας αυτών των ασθενών που εδώ στην Ελλάδα κυμαίνεται στις 5000 ευρώ ανά περιστατικό, αντί να φεύγουν στο εξωτερικό με κόστος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που επιβαρύνει και τις ίδιες τις οικογένειες (καθώς δεν καλύπτονται όλα τα έξοδα) αλλά και όλους τους έλληνες φορολογούμενους με την πολλαπλάσια δαπάνη.   

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Ιδιωτικά Νοσκομομεία
Medly Newsroom

«Με Απόλυτη Επιτυχία Στέφθηκε το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Αρθροπλαστικών Γόνατος και Ισχίου «MAC 2», στο ΜΗΤΕΡΑ»

Οι τεχνολογικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας με τη χρήση ρομποτικών συστημάτων, συστημάτων ψηφιακής πλοήγησης και επαυξημένης πραγματικότητας καθώς και της τεχνητής νοημοσύνης, βρήκαν πρόσφορο έδαφος

Ιδιωτικά Νοσκομομεία
Medly Newsroom

ΥΓΕΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ: «Στην Καρδιά της Καινοτομίας: Το Παρόν και το Μέλλον της Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής στην Ελλάδα»

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με τίτλο «Στην Καρδιά της Καινοτομίας: Το Παρόν και το Μέλλον της Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής στην Ελλάδα», η οποία

Skip to content