follow us on google news

Το σκοτεινό δημογραφικό της Κίνας και το trafficking  νυφών

Το σκοτεινό δημογραφικό της Κίνας και το trafficking  νυφών

Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που αντιμετωπίζει  σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα. Όλη η Ευρώπη λίγο-πολύ βρίσκεται αντιμέτωποι με την ταχέως εξελισσόμενη γήρανση του πληθυσμού-γεγονός που δικαιώνει  υπό άλλη έννοια  την ονομασία της «γηραιά ήπειρος».  Το δημογραφικό χτυπά και άλλες ηπείρους και κράτη με τεράστιους πληθυσμούς όπως η  Κίνα.

Της Αλεξίας Σβώλου

Στην Κίνα λοιπόν βλέπουμε ένα απροσδόκητο δημογραφικό το οποίο βέβαια έχει πιο σκοτεινές προεκτάσεις καθώς συνδέεται και με εμπορία ανθρώπων.  Ας πιάσουμε όμως το νήμα από την αρχή: Η υπερβολική αύξηση του πληθυσμού οδήγησε τις προηγούμενες δεκαετίες στην εφαρμογή της πολιτικής του ενός παιδιού στην αχανή ασιατική χώρα. Πρόκειται για μια πολιτική  που επέτρεπε στα ζευγάρια στην Κίνα –από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως και 2015- να κάνουν μόνο ένα παιδί. Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής ώθησε πολλά ζευγάρια να προβούν σε άμβλωση των θηλυκών εμβρύων, που ήταν κατά κάποιον τρόπο πιο «ανεπιθύμητα», επειδή σύμφωνα με τον Κινέζικο πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, το αγόρι είναι υπεύθυνο για να φροντίσει τους γονείς του, όταν εκείνοι γεράσουν. Πολλά κορίτσια που γεννήθηκαν εκείνα τα χρόνια  δόθηκαν για υιοθεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ υπήρξαν δυστυχώς και πολλές βρεφοκτονίες θηλυκών νεογνών. Σαν αποτέλεσμα,  προκλήθηκε μεγάλη ανισορροπία στον πληθυσμό των γυναικών και των ανδρών, με συνέπεια στην εποχή μας σε 100 περίπου γυναίκες να  αντιστοιχούν 130 άντρες. Η έλλειψη γυναικών  άφησε χωρίς πιθανή νύφη  περίπου 30 εκατομμύρια έως 50 εκατομμύρια Κινέζους και οδήγησε σε αισθητή μείωση του αριθμού των γάμων. Ενώ το 2023 έγιναν στην Κίνα 7,7 εκατ. γάμοι, το 2024 έγιναν μόνο 6,1 εκατ. αφού οι ανύπαντρες γυναίκες έγιναν δυσεύρετες. Σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε το γεγονός ότι οι περισσότερες Κινέζες πλέον επιθυμούν να σπουδάσουν και να εργαστούν  και όχι να παντρευτούν σε μικρή ηλικία, με συνέπεια η έλλειψη των διαθέσιμων νυφών να γίνεται ακόμα πιο αισθητή.

Ό,τι κάτι σπανίζει,  ανεβαίνει η αξία του και κάπως έτσι οι διαθέσιμες νύφες άρχισαν να βγαίνουν σε… δημοπρασία προς τον καλύτερο πλειοδότη.  Με άλλα λόγια -και με άλλα ήθη κι έθιμα (από τα δικά μας) -οι οικογένειες των ανδρών που επιθυμούν να παντρέψουν τον γιό τους πρέπει να δώσουν χρήματα στην οικογένεια της νύφης και όσο πιο δυσεύρετες γίνονται οι νύφες, τόσο περισσότερα χρήματα πρέπει να δοθούν. Οι οικογένειες των αγροτικών περιοχών αδυνατούν  να δώσουν τα απαιτούμενα ποσά και έτσι ένας μεγάλος αριθμός ανδρών από φτωχά αγροτικά στρώματα δεν μπορεί να βρει σύζυγο. Το φαινόμενο αυτό των καιρών περιγράφεται ως η «εποχή των εναπομεινάντων  ανδρών» και κάπως έτσι οι συνθήκες έγιναν πρόσφορες ώστε να ανθίσει μια εγκληματική δραστηριότητα, που σχετίζεται με το trafficking γυναικών.     

Διάφορα κυκλώματα («μεσιτών») που οργανώνουν εκδρομές για γάμους και άλλες συναφείς δραστηριότητες φέρνουν παράνομα γυναίκες από άλλα κράτη (Μιανμάρ, Καμπότζη,  Βιετνάμ) δίνοντας τους ψεύτικες υποσχέσεις για ευημερία στην Κίνα.  Τα κορίτσια είναι συχνά ανήλικα και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο  η τιμή κατά κεφαλήν  για κάθε διακινούμενη γυναίκα κυμαίνεται από 3000 $ έως 13.000 $. Φυσικά πρόκειται για εγκληματική δραστηριότητα  η οποία εμπεριέχει σεξουαλική βία,  κακοποίηση, εξαπάτηση, εγκλεισμό, εξαναγκασμό σε τεκνοποίηση και πολλά δυσάρεστα πράγματα τα οποία είναι τόσο ανατριχιαστικά που ακόμα και οι κινεζικές Αρχές –οι οποίες δεν φημίζονται για την ευαισθησία τους- άρχισαν να ξυπνάνε και να προβαίνουν σε διώξεις των λαθρεμπόρων.

Το πιο ανατριχιαστικό ωστόσο  σε  όλη αυτή την  ιστορία είναι πως η «αγορά» νύφης μπορεί να γίνει ακόμα και με application στο κινητό τηλέφωνο ή το κομπιούτερ- δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που αγοράζουμε τρόφιμα στο σούπερ-μάρκετ ή παραγγέλνουμε σουβλάκια σε delivery. Και το πιο οξύμωρο είναι πως εξαιτίας του trafficking, άρχισαν να εξαφανίζονται οι διαθέσιμες ανύπαντρες γυναίκες στα κράτη από όπου διακινούνται τα ανύπαντρα κορίτσια. Δράση και αντίδραση θα μου πείτε. Ακριβώς αυτό. Οποιαδήποτε ανισορροπία συμβαίνει στον κόσμο μας –εφόσον  επιχειρείται  να  διορθωθεί με έναν επιθετικό και παράνομο τρόπο- δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα.  Ας αποτελέσει αυτό μια υπενθύμιση πως όλοι τελικά συνδεόμαστε σε ένα παγκόσμιο ντόμινο και πως οι σκοτεινές παρεμβάσεις προκαλούν μεγαλύτερους  κλυδωνισμούς απ’ αυτούς  που βλέπει το ανθρώπινο μάτι, όταν πετάμε ένα βότσαλο σε μια ήρεμη λίμνη.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content