follow us on google news

Τρέμουλο στους μυς: Συνήθη, ή σοβαρά αίτια και αντιμετώπιση

Το τρέμουλο στους μυς ονομάζεται και μυική σύσπαση. Οι μύες αποτελούνται από ίνες, τις οποίες ελέγχουν τα νεύρα. Η διέγερση, ή η βλάβη σε ένα νεύρο μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις των μυϊκών ινών.

Το τρέμουλο στους μυς συνήθως δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα στο νευρικό σύστημα και θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Τρέμουλο στους μυς: Γιατί μπορεί να τρέμει ένας μυς – Πιθανές σοβαρές ασθένειες

Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν τρέμουλο στους μυς. Οι μικρές μυικές συσπάσεις είναι συνήθως το αποτέλεσμα λιγότερο σοβαρών αιτιών, που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Κοινές αιτίες μυικών συσπάσεων, που δεν είναι σοβαρές

  • Τρέμουλο στους μυς μετά από σωματική δραστηριότητα: Το γαλακτικό οξύ συσσωρεύεται στους μυς που εργάζονται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Συχνότερα επηρεάζει τα χέρια, τα πόδια και την πλάτη.
  • Μυικές συσπάσεις από άγχος: Μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε μυ στο σώμα.
  • Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και άλλων διεγερτικών μπορεί να προκαλέσει μυικές συσπάσεις σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.
  • Τρέμουλο στους μυς από έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών: Συμβαίνει συχνά στα βλέφαρα, τις γάμπες και τα χέρια. Οι συνήθεις τύποι διατροφικών ελλείψεων περιλαμβάνουν ανεπάρκειες βιταμίνης D, βιταμίνης Β και ασβεστίου.
  • Μυικές συσπάσεις από αφυδάτωση: Ειδικά στους μεγαλύτερους μυς του σώματος, όπως πόδια, χέρια και κορμό.
  • Τρέμουλο στους μυς από τη νικοτίνη στα τσιγάρα και άλλα προϊόντα καπνού: Μπορεί να προκαλέσει μυϊκό σπασμό, ειδικά στα πόδια.
  • Μυικοί σπασμοί στο βλέφαρο ή στην περιοχή γύρω από το μάτι, όταν υπάρχει ερεθισμός στο σημείο αυτό.
  • Τρέμουλο στους μυς από ανεπιθύμητες ενέργειες σε ορισμένα φάρμακα: Τέτοια συνήθως είναι τα κορτικοστεροειδή και των χάπια οιστρογόνων. Συχνότερα επηρεάζει τα χέρια και τα πόδια.

Αυτές οι κοινές αιτίες μυϊκών σπασμών είναι συνήθως μικρές καταστάσεις που επιλύονται εύκολα. Το τρέμουλο στους μυς υποχωρεί μετά από μερικές ημέρες.

Ωστόσο, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι κάποιο φάρμακο που παίρνετε σας προκαλεί μυικούς σπασμούς. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χαμηλότερη δοσολογία, ή να σας μεταφέρει σε άλλο φάρμακο. Θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι έχετε κάποια διατροφική ανεπάρκεια.

Πιο σοβαρά αίτια για τα οποία μπορεί να τρέμει ένας μυς

Ορισμένοι μυϊκοί σπασμοί μπορεί να προκληθούν από πιο σοβαρές αιτίες. Αυτές οι διαταραχές σχετίζονται συχνά με προβλήματα με το νευρικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Μπορεί να βλάψουν τα νεύρα που συνδέονται με τους μυς, οδηγώντας σε συσπάσεις. Μερικές από τις σπάνιες αλλά σοβαρές καταστάσεις περιλαμβάνουν:

  • Μυικές δυστροφίες: Είναι μια ομάδα κληρονομικών ασθενειών που βλάπτουν και αποδυναμώνουν τους μυς με την πάροδο του χρόνου. Πιο συχνά προκαλούν τρέμουλο στους μυς του προσώπου, του λαιμού, των γοφών και των ώμων.
  • Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση: Επίσης γνωστή ως νόσος του Lou Gehrig. Είναι μια κατάσταση που σκοτώνει σταδιακά τα νευρικά κύτταρα. Οι σπασμοί μπορεί να επηρεάσουν τους μυς σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά συνήθως ξεκινούν στα χέρια και τα πόδια.
  • Μυική ατροφία της σπονδυλικής στήλης: Βλάπτει τα κινητικά νευρικά κύτταρα του νωτιαίου μυελού, επηρεάζοντας τον έλεγχο της κίνησης των μυών. Μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις και στην γλώσσα.
  • Σύνδρομο Isaac: Επηρεάζει τα νεύρα που διεγείρουν τις μυϊκές ίνες, με αποτέλεσμα συχνές μυϊκές συσπάσεις. Οι σπασμοί εμφανίζονται συχνότερα στους μύες των χεριών και των ποδιών.

Το τρέμουλο στους μυς συνήθως δεν είναι κάτι επείγον, αλλά μια σοβαρή υποκείμενη ιατρική κατάσταση μπορεί χτυπήσει “καμπανάκι”. Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας εάν οι μυικοί σπασμοί γίνουν χρόνιο, ή επίμονο πρόβλημα.

Τρέμουλο στους μυς: Αντιμετώπιση

Κατά κανόνα δεν απαιτείται κάποια θεραπεία για το καθαυτό τρέμουλο στους μυς. Οι σπασμοί τείνουν να υποχωρούν χωρίς θεραπεία μέσα σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία εάν μία από τις πιο σοβαρές καταστάσεις προκαλεί τις συσπάσεις των μυών σας. Ανάλογα με την διάγνωση, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ορισμένα φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως:

  • κορτικοστεροειδή (βεταμεθαζόνη και πρεδνιζόνη)
  • μυοχαλαρωτικά (καρισοπροδόλη και κυκλοβενζαπρίνη)
  • νευρομυϊκούς αποκλειστές (ινοβοτουλινοτοξίνη Α και η ριμαβοτουλινοτοξίνη B)

Πηγή: iatropedia.gr

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content