Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βιταμίνη D, δε σχετίζεται μόνο με την υγεία των οστών μας (πράγμα εξαιρετικά σημαντικό … αλλά όχι το μοναδικό πλεονέκτημά της), αλλά και με τη γενικότερη υγεία του οργανισμού, την καλή του λειτουργία, την υγεία των μυών (και την καλύτερη απόδοσή τους κατά την άσκηση), την βέλτιστη καρδιακή λειτουργία – και επίσης πράγμα εξαιρετικά σημαντικό για τους δρομείς συγκεκριμένα αλλά και τους αθλούμενους γενικότερα – την καλύτερη και αποδοτικότερη άσκηση !
Η “βιταμίνη των οστών” είναι πολύ πιο σημαντική από όσο πιστεύουμε για την υγεία και την καλή λειτουργία του οργανισμού μας, και είναι πολύ πιο επιτακτική η σωστή λήψη της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ !
(!!!) : Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθει το 2009 στα Αρχεία της Εσωτερικής Ιατρικής, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, παρουσιάζει ανεπάρκεια στη βιταμίνη D.
(!!!) : Μια ακόμα έρευνα του 2008 που έγινε από ερευνητές της Cooper Clinic στο Dallas, αποκάλυψε πως η συντριπτική πλειοψηφία των δρομέων (ποσοστό που αγγίζει το 75 %) έχουν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.
*** Μιλώντας για “δρομείς” αναφερόμαστε σε άτομα που διανύουν απόσταση τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων / εβδομάδα !
Γιατί Ειδικά οι Δρομείς έχουν Ανάγκη τη Βιταμίνη D ;
Η βιταμίνη D είναι γνωστή για τα οφέλη της ως προς την υγεία των οστών μας – και ειδικά για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση.
(!!!) : Είναι γεγονός, πως ακόμα και σε περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από χρόνια κατάγματα, η λήψη βιταμίνης D ως διατροφικό συμπλήρωμα, βοήθησε στην σημαντική μείωση του κινδύνου μελλοντικών καταγμάτων !
Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν το γεγονός, πως η λήψη βιταμίνης D, μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συχνότητα των τραυματισμών κατά την προπόνηση. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2012 επιβεβαιώθηκε πως τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό ενεργοποιούν έναν βιοπαράγοντα στον οργανισμό που αυξάνει κατακόρυφα την επικινδυνότητα φλεγμονών (η έρευνα αφορούσε αποκλειστικά σε δρομείς και τα συμπεράσματα της ιατρικής διατροφολόγου Linda Samuels αναφερόταν σε μυικούς τραυματισμούς κατά την προπόνηση) !
Η βιταμίνη D λοιπόν είναι σημαντικότατος παράγοντας για την ανάπτυξη του μυικού ιστού και την αποφυγή μυικών τραυματισμών κατά την άσκηση. Η βιταμίνη αυτή θεωρείται επίσης βασικό “εργαλείο” για την επίτευξη πολλών σημαντικών διεργασιών του οργανισμού, μερικές εκ των οποίων και :
- η σωστή μεταβολική λειτουργία
- η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
- η αποφυγή φλεγμονών και τραυματισμών των μυών
- η καλύτερη και πιο ανεβασμένη ψυχολογία
- η αποφυγή κατάθλιψης
- η καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους
(!!!) : Επιστημονικές μελέτες συνδέουν την έλλειψη βιταμίνης D με σοβαρά νοσήματα όπως η κατάθλιψη, οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, η υπέρταση, ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία αλλά και με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου !
Με άλλα λόγια , αυτό που θα πρέπει όλοι οι αθλούμενοι (δρομείς ή μη) να γνωρίζουν, είναι πως η βιταμίνη D ενισχύει την καλύτερη αθλητική απόδοση και επίδοση, και πιο συγκεκριμένα :
- ενεργοποιεί τη μυική διέγερση
- διεγείρει το νευρικό σύστημα που είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά “μυνημάτων” από τα διάφορα μέρη του σώματος προς τον εγκέφαλο
- αναστέλλει την παραγωγή πρωτεϊνών που ευθύνονται για αντιδράσεις σε καταστάσεις χρόνιων ασθενειών (όπως η αρθρίτιδα)
- ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και δυναμώνει τον οργανισμό
(!!!) : Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει μια ακόμα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Sports Health”. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, τα επίπεδα της βιταμίνης D των περισσοτέρων αθλητών είναι χαμηλά, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η μέγιστη αθλητική απόδοση και η μεγαλύτερη μυική δύναμη !
Οι ειδικοί συνιστούν καθημερινή έκθεση στον ήλιο – τουλάχιστον 15 με 20 λεπτά – ώστε να λαμβάνει ο οργανισμός την πολύτιμη βιταμίνη ! Απαιτείται η χρήση κοντομάνικης μπλούζας ώστε να είναι τα χέρια γυμνά και να μπορούν να απορροφήσουν την πολύτιμη “βιταμίνη του ήλιου” και φυσικά η ΜΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΗΛΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ! Για το λόγο αυτό, η έκθεση στον ήλιο, δε θα πρέπει να γίνεται τις ώρες εκείνες της ημέρας που είναι επικίνδυνη η ηλιακή ακτινοβολία !
Ακόμα όμως και μέσα στο χειμώνα – που είναι συντριπτικά περισσότερες οι συννεφιασμένες μέρες – υπάρχει τρόπος ώστε ο οργανισμός να λαμβάνει την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D … και αυτός είναι είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων !
Πώς να Βελτιώσω τα Επίπεδα της Βιταμίνης D στον Οργανισμό μου ;
Το πρώτο βήμα είναι να γίνει η απαιτούμενη εξέταση ώστε να καθοριστούν τα ακριβή επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό σας ! Μια ειδική εξέταση θα μπορέσει να μας ενημερώσει αν λαμβάνουμε την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης που απαιτείται για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.
(!!!) : Τα ιδανικά επίπεδα βιταμίνης D είναι μεταξύ 50 και 100 nmol / L !
Το δεύτερο βήμα είναι η σωστή έκθεση στον ήλιο σε καθημερινή βάση (και σύμφωνα πάντα με τις συνθήκες που προαναφέραμε). Περίπου 15 με 20 λεπτά ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ (ή έστω 3 φορές την εβδομάδα) είναι αρκετά για να βοηθήσουν στην παραγωγή της πολύτιμης βιταμίνης από τον οργανισμό μας.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Για την καλύτερη απορρόφηση των ωφέλιμων ηλιακών ακτίνων και την παραγωγή βιταμίνης D συνίσταται ή ΜΗ χρήση αντηλιακής προστασίας και η άμεση επαφή της ηλιακής ακτινοβολίας με την επιδερμίδα (χωρίς μεσολάβηση ρούχων). Ωστόσο, εάν αυτό δεν είναι εφικτό και για την καλύτερη προστασία από την υπεριώδη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία, συνίσταται η χρήση αντηλιακής προστασίας ! Ακόμα και με τη χρήση αντηλιακού ο οργανισμός συνεχίζει να παράγει βιταμίνη D (αν και σε μικρότερη ποσότητα) !
Το τρίτο βήμα είναι η σωστή και κατάλληλη διατροφή. Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D – που μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά ακόμα και για τις συννεφιασμένες μέρες του χρόνου που ο οργανισμός δε λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας !
Μερικά από τα πιο ωφέλιμα τρόφιμα είναι :
- η σαρδέλα
- ο ξιφίας
- ο σολομός
- ο τόνος
- τα αυγά (και ειδικά ο κρόκος)
- τα μανιτάρια
- το γάλα (εμπλουτισμένο με βιταμίνη D)
- τα δημητριακά (εμπλουτισμένα με βιταμίνη D)
- ο χυμός πορτοκάλι (εμπλουτισμένος με βιταμίνη D)
ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Υπάρχουν και ειδικά συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να σας συστήσει ένας γιατρός σε περίπτωση που η έκθεση στον ήλιο και η διατροφή δεν είναι επαρκείς και άρα κρίνει απαραίτητη την επιπλέον ενίσχυση του οργανισμού !
ΠΡΟΣΟΧΗ : Μην υπερβαiνετε ΠΟΤΕ (χωρις τη συμφωνη γνωμη του γιατρου σας) τα 2000 IU βιταμινης D ημερησιως ! Η υπερβολικη ληψη βιταμινης D μπορει να ειναι επιβλαβης για τον οργανισμο και την υγεια του ατομου !
Τέλος, το τέταρτο βήμα, είναι η επαρκής λήψη 2 πολύ βασικών συστατικών. Τα συστατικά αυτά είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη Κ. Από τη μία το ασβέστιο (που βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο tofu και στον εμπλουτισμένο χυμό πορτοκάλι) και από την άλλη η βιταμίνη Κ (που βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά), σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D, λειτουργούν σωστά για την καλύτερη προστασία των οστών !
Πηγη: health-fitness.gr