follow us on google news

Πως βράζουμε τα αυγά. Ο χρόνος για μελάτα και σφιχτά βραστά αυγά

Καλωσορίσατε στην τέχνη του βρασίματος αυγών, μια απλή, αλλά συχνά παρεξηγημένη διαδικασία που μπορεί να μετατρέψει το απλό αυγό σε ένα λεπτό γαστρονομικό δημιούργημα.
Βραστά αυγά

Είτε προτιμάτε τα αυγά σας μαλακά βρασμένα με τον κρόκο τους να ρέει ελεύθερα πάνω στο φρυγανισμένο ψωμί σας, είτε σκληρά βρασμένα για να τα απολαύσετε σαν σνακ ή σε μια πλούσια σαλάτα, το κλειδί για την επιτυχία κρύβεται στη λεπτομέρεια της προετοιμασίας και στο χρόνο βρασίματος.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τα βήματα που απαιτούνται για το τέλειο βρασμό αυγών, δίνοντας σας συμβουλές και τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε την ιδανική υφή και γεύση κάθε φορά. Πάρτε τα κουτάλια σας, προετοιμάστε τα μπολ σας με παγωμένο νερό, και ας ξεκινήσουμε το μαγείρεμα.

 1. Τοποθετήστε τα αυγά σε μια στρώση στον πάτο ενός κατσαρόλας.
 2. Καλύψτε τα αυγά με νερό τουλάχιστον 2-3 εκατοστά πάνω από αυτά.
 3. Προσθέστε μια πρέζα αλάτι στο νερό αν θέλετε να είναι πιο εύκολο να τα ξεφλουδίσετε αργότερα.
 4. Ανεβάστε το νερό να βράσει σε έντονη φωτιά.
 5. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει δυνατά, σβήστε τη φωτιά και σκεπάστε την κατσαρόλα.
 6. Αφήστε τα αυγά να μείνουν στο ζεστό νερό για τους εξής χρόνους, ανάλογα με το πόσο βραστά τα προτιμάτε:
  • 4-6 λεπτά για μαλακά βραστά αυγά,
  • 10-12 λεπτά για μέτρια βραστά,
  • 14-17 λεπτά για σκληρά βραστά αυγά
 7. Βγάλτε τα αυγά με μια κουτάλα και βάλτε τα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για τουλάχιστον ένα λεπτό για να σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος και να κρυώσουν ώστε να είναι πιο εύκολο να τα ξεφλουδίσετε.
 8. Ξεφλουδίστε και απολαύστε τα βραστά σας αυγά.

Αυγά Μελάτα

Τα αυγά μελάτα είναι μια παραδοσιακή συνταγή που υπάρχει σε πολλές παραλλαγές σε όλο τον κόσμο. Είναι γνωστά για την απολαυστική υφή και την ιδιαίτερη γεύση που προσφέρουν σε πληθώρα πιάτων, από πρωινά μέχρι σαλάτες και σνακ.

Το βράσιμο των αυγών μελάτα ακολουθεί τη βασική διαδικασία του βρασίματος αυγών αλλά με έναν σημαντικό διαφοροποιητικό παράγοντα: το χρόνο βρασμού. Αυτά τα αυγά βράζονται αρκετά ώστε ο κρόκος να είναι ελαφρώς σφιχτός αλλά ακόμα να διατηρεί μια κρεμώδη υφή και ένα έντονο κίτρινο χρώμα, ενώ το ασπράδι πρέπει να είναι πλήρως στερεοποιημένο και μαγειρεμένο.

Η λέξη “μελάτα” προέρχεται από την εμφάνιση του κρόκου όταν είναι σε αυτή τη μορφή – ο κρόκος έχει μια μελιούχα, σχεδόν συρόπιαστη υφή. Τα αυγά μελάτα είναι ιδανικά για εκείνους που απολαμβάνουν τη γευστική ισορροπία μεταξύ του μαλακού και του σκληρού βρασμένου αυγού. Επιπλέον, είναι πολύ δημοφιλή σε ψητά σάντουιτς, ως προσθήκη σε ραμέν πιάτα, και σε διάφορες άλλες εκδοχές γευμάτων που ζητούν μια κρεμώδη προσθήκη.

Για να βράσετε αυγά μελάτα, ακολουθήστε τις βασικές οδηγίες βρασμού παραπάνω, αλλά προσέξτε τον χρόνο βρασμού να είναι στα 6-7 λεπτά για να επιτύχετε την κατάλληλη υφή. Αφήστε τα αυγά να κρυώσουν σε παγωμένο νερό για να διατηρήσετε τη μελάτα υφή του κρόκου και να αποφύγετε το υπερβολικό μαγείρεμα από τη θερμότητα που παγιδεύεται μέσα στο κέλυφος.

Αυγά Σφιχτά και Σκληρά

Τα αυγά σφιχτά είναι αυγά που έχουν βραστεί έτσι ώστε τόσο το ασπράδι όσο και ο κρόκος τους να είναι πλήρως σφιχτά και στερεοποιημένα, χωρίς καμία ρευστότητα. Αυτό επιτυγχάνεται με το βράσιμο τους για αρκετό χρόνο, συνήθως περίπου 10-12 λεπτά αφότου το νερό έχει αρχίσει να βράζει, ανάλογα με το μέγεθος του αυγού.

Για να βράσετε αυγά σφιχτά, θα πρέπει να:

 1. Βάλετε τα αυγά σε μια κατσαρόλα σε μία στρώση και καλύψτε τα με νερό.
 2. Προσθέστε ένα πρέζα αλάτι, το οποίο βοηθά στην ευκολία του ξεφλουδίσματος καθώς και στην πρόληψη της ρωγματικότητας του κελύφους κατά το βράσιμο.
 3. Θερμάνετε το νερό μέχρι να αρχίσει να βράζει έντονα.
 4. Μόλις το νερό βράσει, μειώστε τη φωτιά και αφήστε τα αυγά να βράσουν σε μέτρια ένταση για τον χρόνο που απαιτείται.
 5. Απενεργοποιήστε τη φωτιά και αφήστε τα αυγά να κάτσουν στο ζεστό νερό για λίγο ακόμη αν θέλετε να είναι πιο σφιχτά.
 6. Βγάλτε τα αυγά από το νερό και βυθίστε τα σε παγωμένο νερό για να σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος και να διευκολύνετε το ξεφλούδισμα.

Τα αυγά σφιχτά είναι τέλεια για προσθήκη σε σαλάτες, για κατανάλωση ως υγιεινό σνακ, ή για χρήση σε συνταγές όπως οι πατατοσαλάτες και οι αυγοσαλάτες. Το ξεφλούδισμα τους είναι ευκολότερο όταν είναι πλήρως κρυωμένα.

Ο Απόλυτος Οδηγός για το Βράσιμο του Αυγού

Το βράσιμο του αυγού φαίνεται απλή διαδικασία, αλλά κρύβει πολλές λεπτομέρειες που οδηγούν στην τέλεια υφή και γεύση. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε την επιστήμη πίσω από το βράσιμο του αυγού και θα παρέχουμε συμβουλές για την επίτευξη του ιδανικού αποτελέσματος.

Θερμοκρασία και Χρόνος
Η θερμοκρασία βρασμού του νερού είναι 100°C (212°F) στο επίπεδο της θάλασσας, αλλά μειώνεται καθώς ανεβαίνουμε σε υψόμετρο. Ένα αυγό θεωρείται “σκληρά βρασμένο” όταν τόσο το ασπράδι όσο και ο κρόκος είναι πλήρως στερεοποιημένα, ενώ “μαλακά βρασμένο” όταν το ασπράδι είναι σφιχτό και ο κρόκος ρευστός.

Προετοιμασία
Αρχίστε βάζοντας τα αυγά σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό. Αυτό βοηθά τα αυγά να ζεσταίνονται σταδιακά, αποφεύγοντας το σπάσιμο τους. Προσθέστε μια πρέζα αλάτι για να διευκολύνετε το ξεφλούδισμα.

Διαδικασία Βρασμού
Βάλτε την κατσαρόλα στην εστία και ανεβάστε τη θερμοκρασία μέχρι το νερό να αρχίσει να βράζει. Στη συνέχεια, μειώστε τη φωτιά για να διατηρήσετε ένα ήπιο βρασμό. Ο χρόνος που θα αφήσετε τα αυγά στο νερό εξαρτάται από το πώς τα προτιμάτε: 4-5 λεπτά για μαλακά βρασμένα, 10-12 λεπτά για σκληρά βρασμένα.

Τερματισμός Βρασμού
Μόλις τα αυγά έχουν φτάσει στο επιθυμητό βαθμό βρασμού, βγάλτε τα από το ζεστό νερό και βουτήξτε τα αμέσως σε παγωμένο νερό. Αυτό σταματά τη διαδικασία μαγειρέματος και κάνει το ξεφλούδισμα πιο εύκολο.

Συμβουλές Ξεφλουδίσματος
Για ευκολότερο ξεφλούδισμα, χτυπήστε απαλά το αυγό σε μια σκληρή επιφάνεια και ξεκινήστε το ξεφλούδισμα από τη μεγαλύτερη άκρη, όπου συνήθως υπάρχει μια μικρή αέρινη τσέπη.

Συντήρηση
Τα βρασμένα αυγά μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μέχρι μία εβδομάδα, αν δεν έχουν ξεφλουδιστεί.

Με την παραπάνω μεθοδολογία, έχετε τον έλεγχο για το τέλειο βράσιμο του αυγού, ανεξάρτητα από το προσωπικό σας γούστο ή τις ανάγκες της συνταγής σας. Είτε πρόκειται για ένα γρήγορο και θρεπτικό σνακ, είτε για ένα συστατικό σε μια πιο εξελιγμένη γαστρονομική δημιουργία, τα αυγά βρασμένα στην κατάλληλη υφή μπορούν να αναδείξουν την απλότητα και την πολυπλοκότητα των υλικών σας.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content