follow us on google news

Workshop για λειτουργία Κλινικών Επιζώντων Καρκίνου στο Ε.Σ.Υ

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024. Η Κλινική Επιζώντων Καρκίνου που λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» και η προοπτική επέκτασης του πιλοτικού εγχειρήματος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), βρέθηκαν στο επίκεντρο ειδικού workshop που υλοποιήθηκε στον εξειδικευμένο χώρο συν-δημιουργίας, καινοτομίας και παραγωγής ιδεών της EY Ελλάδος, EY wavespace™ Athens, στις 7 Μαρτίου 2024, με τη συνεργασία της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Bristol Myers Squibb Ελλάδας, της EY Ελλάδoς, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.

Στη δομημένη συζήτηση που βασίστηκε στη μεθοδολογία «Design Thinking» την Κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους και η Γεν. Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Λίλιαν Βιλδιρίδη.

Κεντρικό ρόλο στο workshop είχαν η Καθηγήτρια Ογκολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και Διευθύντρια της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν», κ. Αμάντα Ψυρρή, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής Χειρουργικής, κ. Νικόλαος Αρκαδόπουλος και η Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, κ. Πόπη Καλαϊτζή, χάρη στο όραμα και στη συνεργασία των οποίων ξεκίνησε τη λειτουργία της η Κλινική Επιζώντων Καρκίνου το 2023. Ο Ο.ΔΙ.Π.Υ. εκπροσωπήθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Βασίλη Μπαλάνη και η Ε.Ο.Π.Ε. από την Πρόεδρο του Δ.Σ., κ. Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, Ογκολόγο-Παθολόγο.

??????????

Εκ μέρους των διοργανωτών του workshop συμμετείχαν από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου ο κ. Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος Δ.Σ., από την Bristol Myers Squibb η κ. Ελισάβετ Προδρόμου, Γενική Διευθύντρια και η κ. Ελένη Δημητρίου, Oncology & Innovative Medicines Business Unit Director και από την Ernst & Young (EY) ο κ. Γιώργος Μητρόπουλος, Επικεφαλής Τομέα Υγείας και Βιοεπιστημών και η κ. Τζούλια Πουρναρά, Εταίρος και Health & Life Sciences Law Leader στη συνεργαζόμενη με την EY Ελλάδος δικηγορική εταιρεία Πλατής – Αναστασιάδης και Συνεργάτες.

Το πρώτο μέρος του workshop αποσκοπούσε στην ανάδειξη του ρόλου των Κλινικών Επιζώντων Καρκίνου, παγκοσμίως, και παρουσιάστηκαν καλές και νέες πρακτικές από το εξωτερικό. Ακολούθως, η Καθηγήτρια κ. Ψυρρή και η κ. Καλαϊτζή παρουσίασαν τις κύριες υπηρεσίες της πρωτοβουλίας στο «Αττικόν», καθώς και τις περιοχές εστίασης. Ανέδειξαν, επίσης, τις προκλήσεις και τα διδάγματα της πιλοτικής λειτουργίας τα οποία αποτέλεσαν τη βάση ώστε οι συμμετέχοντες να σκιαγραφήσουν από κοινού το όραμα για την επόμενη ημέρα.

Τόσο οι εκπρόσωποι της Πολιτείας, όσο και το σύνολο των συμμετεχόντων αναγνώρισαν ότι η ποιότητα ζωής των επιζώντων καρκίνου οφείλει να αποτελέσει αναπόσπαστη προτεραιότητα της ογκολογικής φροντίδας. Στην κατεύθυνση αυτή καταγράφηκε ομόφωνη σύσταση για τη διερεύνηση των προϋποθέσεων καθιέρωσης της Κλινικής Επιζώντων στο νοσοκομείο «Αττικόν» ως Κέντρου Αριστείας, με βάση το οποίο θα αναπτυχθεί ένα πανελλαδικό δίκτυο αντίστοιχων κλινικών.

Αναφορικά με τα προτεινόμενα βήματα για την ενίσχυση και την επέκταση του έργου, οι συμμετέχοντες προέκριναν την καταγραφή και προτυποποίηση ενός οργανωτικού μοντέλου με βάση την εμπειρία της κλινικής επιζώντων του «Αττικόν», τη διαστασιολόγηση των πόρων που θα χρειαστούν και τη διερεύνηση αντίστοιχων χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς και την αξιολόγηση της ψηφιακής τεχνολογίας, ως επιταχυντή. To δεύτερο μέρος του workshop επικεντρώθηκε στην ανάδειξη των ευκαιριών και των προκλήσεων που συνοδεύουν τους παραπάνω πυλώνες, καθώς και στις διαστάσεις του ρόλου που κάθε ένας από τους εμπλεκόμενους εταίρους μπορεί να αναλάβει.

Στο workshop συμμετείχαν εκ μέρους της BMS o κ. Γιώργος Τσιακαλάκης, Corporate & Government Affairs Lead, o κ. Κώστας Φιλιππίδης, Oncology & Cardiology Franchise Lead και ο κ. Γιώργος Καρακώστας, Oncology Franchise Lead. Η ΕΥ εκπροσωπήθηκε, επίσης, από τον κ. Αλέξανδρο Βέρο, ΕΥ wavespace™ Leader, την κ. Σοφία Ντούλου, EY wavespace™ Experience Designer και την κ. Ζωή Πρίφτη, EY wavespace™ Associate.

Κατά την ολοκλήρωση του workshop, η Καθηγήτρια Ογκολογίας κ. Αμάντα Ψυρρή επισήμανε πως «καθώς το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνεται σε ολοένα περισσότερους τύπους καρκίνου, η πρόκληση της ποιότητας ζωής έρχεται πλέον στο επίκεντρο της ογκολογικής φροντίδας. Αυτή την αρχή υπηρετεί η Κλινική Επιζώντων Καρκίνου στο Αττικό Νοσοκομείο». Από την πλευρά της η κ. Καλαϊτζή συμπλήρωσε ότι «ουσιαστικά είναι μία προσπάθεια να υποστηριχθούν οι ασθενείς με καρκίνο ολιστικά και δια βίου, ακολουθώντας τις καλύτερες πρακτικές που εφαρμόζονται παγκοσμίως και μάλιστα από την Ιατρική Σχολή, γεγονός που εξασφαλίζει παροχές και συμβουλές υψηλότατου επιστημονικού περιεχομένου».

Η κ. Ελισάβετ Προδρόμου, Γενική Διευθύντρια της Bristol Myers Squibb, σημείωσε ότι «ο ρόλος μας ως μία ηγέτιδα βιο-φαρμακευτική εταιρεία στην ογκολογία επεκτείνεται πέρα από την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες. Είμαστε ένα αναπόσπαστο μέρος του οικοσυστήματος της ογκολογικής φροντίδας και υπό τον ρόλο αυτό δεσμευόμαστε να υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που οραματίζονται και υπηρετούν την αναβάθμισή της στη χώρα». Ο κ. Γιώργος Μητρόπουλος, Επικεφαλής Τομέα Υγείας και Βιοεπιστημών της EY Ελλάδος τόνισε ότι «η EY Ελλάδος έχει αναλάβει έναν καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία οικοσυστημάτων συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικών πρωτοβουλιών και δημοσίων φορέων στον χώρο της υγείας. Πιστεύω ότι και σε αυτή την περίπτωση το οικοσύστημα που δημιουργείται θα επιτύχει τον σκοπό του, επιταχύνοντας την πραγματοποίηση μίας ολιστικής προσέγγισης στη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών», ενώ ο Πρόεδρος της ΕΛΛ.Ο.Κ. κ. Γιώργος Καπετανάκης χαιρέτισε την πρωτοβουλία και συμπλήρωσε ότι «το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Καρκίνο το οποίο έχει εξαγγείλει η Πολιτεία, συνιστά μία μοναδική ευκαιρία να φωτιστούν πεδία όπως η ποιότητα ζωής των ασθενών και να απαντηθούν μέσα από καινοτόμα έργα, όπως η λειτουργία Κλινικών Επιζώντων».

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Πρωταθλητές οι έφηβοι μας στην παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης και την ανθυγιεινή διατροφή, όπως δείχνει νέα έρευνα

Κακά μαντάτα φέρνει η νέα έρευνα του ΠΟΥ, σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ για την υγεία των εφήβων, με την Ελλάδα να είναι 2η στην παχυσαρκία των 15χρονων εφήβων, 40η στις 44 χώρες στην έλλειψη άσκησης και στην 4η χαμηλότερη θέση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Σχετικά Άρθρα

Επικαιρότητα Υγείας
Medly Newsroom

Διεθνής ημέρα κλινικών μελετών η 20η Μαΐου

Στις 20 Μαΐου κάθε έτους, η Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών εορτάζεται σε ανάμνηση της πρώτης κλινικής μελέτης από το 1747, για την θεραπευτική αντιμετώπιση του σκορβούτου

Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Εξαιρετικά σπάνια η θανατηφόρα εξέλιξη μετά την προσβολή ενός παιδιού από παρβοϊό

Εύλογη ανησυχία έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός νηπίου 3,5 ετών που προσβλήθηκε από παρβοϊό, σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, με άλλα 11 νήπια να βρίσκονται θετικά στον ίδιο ιό σε μια απρόσμενη συρροή κρουσμάτων στις εγκαταστάσεις του παιδικού σταθμού. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο περιστατικό τονίζουν οι ειδικοί, καταγράφοντας τα συμπτώματα και τις ομάδες πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο.

Skip to content