follow us on google news

Έστω και τώρα να εμβολιαστούν οι ευπαθείς για τη γρίπη και τον κορονοϊό

«Δεν  γίνεται να χάνονται ανθρώπινες ζωές αφού έχουμε στα χέρια μας εμβόλια και αντιικά φάρμακα» είναι το μήνυμα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ..

Ο κορονοϊός δεν πρόκειται να φύγει  και παράλληλα  αντιμετωπίζουμε ένα επιθετικό κύμα γρίπης τύπου Α που δίνει βαριές νοσήσεις.

της Αλεξίας Σβώλου

Ήρθε η ώρα ο κόσμος να ακούσει τους ειδικούς στο ζήτημα του εμβολιασμού και όσοι έχουν ευπαθή υγεία να εμβολιαστούν έστω και τώρα για την γρίπη και τον κορονοϊό και να μη δίνουν βάση στην συνωμοσιολογία και σε άλλες αντιδραστικές φωνές.

Το μήνυμα αυτό στέλνει ο νέος υπουργός Υγείας Αντώνης Γεωργιάδης μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, την καθηγήτρια εντατικής θεραπείας – πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου και τον καθηγητή προληπτικής υγείας και επιδημιολογίας και πρόεδρο του ΕΟΔΥ  Χριστάκη Χατζηχριστοδούλου με τον τελευταίο να επισημαίνει πως είναι πλέον ερευνητικά αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι που νόσησαν από κορονοϊό αλλά δεν εμβολιάστηκαν ποτέ έχουν χαμηλότερη ανοσία σε σύγκριση με αυτούς που έκαναν το εμβόλιο και δεν νόσησαν η νόσησαν πριν ή μετά.

Μάλιστα για να δώσει το σύνθημα στους αντιδρώντες ότι ήρθε η ώρα να συμφιλιωθούμε και να σταματήσουμε τις συγκρούσεις , ο νέος υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα προβεί άμεσα σε νομοθετική πρωτοβουλία για την διαγραφή των προστίμων για τους ηλικιωμένους που δεν εμβολιάστηκαν όταν τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα και η πανδημία ήταν στα φόρτε της.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά η διασωληνώσεις και οι θάνατοι παρουσιάζουν κάμψη κατά σχεδόν σχεδόν  50%  ωστόσο κανένας θάνατος δεν είναι αποδεκτός όταν έχουμε στα χέρια μας όπλα όπως το εμβόλιο και τα αντιικά φάρμακα, τονίζει η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Και επειδή εκεί έξω αντιμετωπίζουμε ένα κοκτέιλ ιώσεων που έχει δημιουργήσει μικρή  πίεση στις κλινικές των νοσοκομείων πρέπει να εμβολιαστεί ο κόσμος ειδικά ο κόσμος που κινδυνεύει. 

Για τον κορονοϊό έχουν γίνει

  • 210.000 εμβόλια κι
  • έχουν κλειστεί  60.000 ραντεβού,  ενώ
  • έχουν εμβολιαστεί και 2.900.000 συμπολίτες μας για την γρίπη με άνω των  1.700.000 εμβολίων να έχουν πραγματοποιηθεί στα φαρμακεία.

Γι’ αυτό άλλωστε το υπουργείο υγείας μελετά τη δυνατότητα να γίνονται τα επικαιροποιημένα ετήσια εμβόλια του κορονοϊού και στα φαρμακεία καθώς κάτι τέτοιο θα διευκολύνει την διενέργεια τους.

Τα δεδομένα που έχουμε από τους σκληρούς δείκτες του ΕΟΔΥ  είναι συντριπτικά: Έτσι όπως εξηγεί η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου  από τα 90 άτομα που διασωληνωθεί καν σε αυτήν την περίοδο για τον κορονοϊό μόνο δύο ήταν εμβολιασμένα. Στην  γρίπη όπου φέτος κάνει θραύση ο ιός Η1Ν1 τύπου Α ενώ πέρσι είχε έξαρση ο ιός τύπου Α Η3Ν2, από τα 12 άτομα που πέθαναν μόνο ένας ήταν εμβολιασμένος και από τους 49 ασθενείς που εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας μόνο δύο ήταν εμβολιασμένοι  όπως αναφέρει  ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Στις επόμενες κινήσεις του υπουργείου υγείας περιλαμβάνεται  η δημιουργία ενός δικτύου με ιατρεία long covid  σε κάθε νοσοκομείο όπως αναφέρει η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου προσθέτοντας πως ουσιαστικά στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα πέντε ιατρεία. Επίσης έχει ήδη ξεκινήσει και καταγραφή  στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για το αποτύπωμα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού καθώς πρέπει να γίνει μία μελέτη κόστους οφέλους αφού αναμένουμε την άφιξη του πρώτου εμβολίου  για αυτόν τον ιό στην Ελλάδα  Μέσα στο κοκτέιλ των ιώσεων που έχει προκαλέσει  πίεση στα νοσοκομεία συμπεριλαμβάνεται ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός,  ο εντεροϊός που προκαλεί γαστρεντερίτιδες και  ο στρεπτόκοκκος Α από προκαλεί διεισδυτική νόσο.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Πολιτική Υγείας
Medly Newsroom

Συνάντηση του Υπουργού Υγείας με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Υπουργείων αναφορικά με την

Top 15
Medly Newsroom

Η ατζέντα στη σύσκεψη του πρωθυπουργού και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση για να διαπιστώσουμε την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η κυβέρνησή μας και είμαστε υπερήφανοι γιατί προχωρούμε τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Skip to content