follow us on google news

Μ. Θεμιστοκλέους: Στόχος η αναμονή για χειρουργείο να μην ξεπερνά τους 4 μήνες

Τον στόχο να περιοριστεί η αναμονή για τα προγραμματισμένα χειρουργεία –για τα λεγόμενα ψυχρά περιστατικά- στο τετράμηνο από το αισθητά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που ισχύει σήμερα, θέτει το υπουργείο Υγείας με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους να επισημαίνει πως το τετράμηνο αποτελεί έναν αποδεκτό δείκτη για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Ενδεικτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότεροι από 7,6 εκατομμύρια πολίτες περιμένουν για μακρά διαστήματα  να κάνουν ένα προγραμματισμένο χειρουργείο, ενώ σε αρκετές χώρες της Ευρωπαΐκής Ένωσης υπάρχει αναμονή ακόμα και για ογκολογικά περιστατικά και βαριά χειρουργεία, κάτι που δε συμβαίνει στην πατρίδα μας, παρότι τα νοσοκομεία πιέζονται και υπάρχουν αναμονές.

της Αλεξίας Σβώλου

Όπως εξηγεί ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στις αρχές Δεκεμβρίου θα αρχίσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για εκείνους τους ασθενείς που βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό στην αναμονή. Τα χρήματα έχουν εκταμιευτεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και μένουν μόνο οι διαδικαστικές λεπτομέρειες. Ήδη μέσα στις επόμενες μέρες οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται την σχετική πλατφόρμα και να βλέπουν πόση αναμονή υπάρχει ανά νοσοκομείο για τα χειρουργεία.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους υπογραμμίζει  ότι στα ογκολογικά περιστατικά και στα βαριά χειρουργεία έχουμε καταφέρει να μην υπάρχει λίστα αναμονής, όμως η αναμονή είναι πολύμηνη στις επεμβάσεις για καταρράκτη,  αρθροπλαστική γόνατος και αρθροπλαστική ισχίου όπως και χολοεκτομή (δηλαδή αφαίρεση της χολής) καθώς και για κάποιες άλλες επεμβάσεις που λόγω και του αυξημένου δημογραφικού προβλήματος έχουν μεγάλη ζήτηση.

Ο στόχος είναι να μειωθεί η αναμονή στους τέσσερις με 4,5 μήνες και ήδη 50 νοσοκομεία εκ των οποίων 25 μεγάλα και 25 μικρότερα συμμετέχουν στο πρόγραμμα των  απογευματινών  χειρουργείων, ενώ τα πιο μικρής εμβέλειας νοσοκομεία δεν θα συμμετάσχουν. Οι αναμονές είναι μεγαλύτερες στην βόρειο Ελλάδα σε σχέση με την Αττική, καθώς η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η βόρειος Ελλάδα δοκιμάστηκαν σκληρότερα από την πανδημία του κορονοϊού και αναγκάστηκαν να κλείσουν για μακρύτερο διάστημα τις χειρουργικές αίθουσες προκειμένου να μετατραπούν σε κλινικές covid.

Γιατροί σε έλεγχο για υπερσυνταγογράφηση

Αναφερόμενος στο φαινόμενο της υπερσυνταγογράφησης και στο σπάσιμο αυτού του αποστήματος που για χρόνια προκαλούσε πλαστή αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους εξηγεί ότι βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου περίπου 1000 γιατροί. Ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως και οι 1000 γιατροί παραβατούν. Πρόκειται για γιατρούς που έχουν βγει εκτός ορίων συνταγογράφησης και θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι εξηγήσεις είναι ικανοποιητικές. Όταν οι απαντήσεις δεν είναι ικανοποιητικές τότε κινητοποιείται η εξής διαδικασία:

  1. Πρώτα απ’ όλα εφαρμόζονται διοικητικές ποινές με τρίμηνη τουλάχιστον διακοπή δικαιώματος συνταγογράφησης στον ΕΟΠΠΥ, ενώ οι ποινές μπορούν  να φτάσουν έως και την άρση της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος.
  2. Οι διοικητικές ποινές ακολουθούνται από τις ποινές των πειθαρχικών συμβουλίων των κατά τόπους ιατρικών συλλόγων τα οποία επίσης μπορεί να επιβάλλουν βαριές κυρώσεις στα μέλη τους, που προσπαθούν να πλουτίσουν χρησιμοποιώντας το εργαλείο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
  3. Από το όριο των 150.000 € και πάνω το αδίκημα θεωρείται βάσει του ποινικού μας κώδικα κακούργημα και διώκεται ως κακούργημα, οπότε οι γιατροί που έχουν αποκομίσει από την παράνομη δραστηριότητά τους τέτοιου ύψους ποσά, θα κληθούν να λογοδοτήσουν στο δικαστήριο.

Πού και πότε ο ετήσιος εμβολιασμός για τον κορονοϊό

Ο καιρός παραμένει ανοιξιάτικος και  ελάχιστοι συμπολίτες μας έχουν αρχίσει να σκέφτονται τον  προληπτικό  εμβολιασμό  για τις εποχιακές λοιμώξεις και για τον κορονοϊό που δεν γνωρίζει εποχή, με τους ειδικούς ωστόσο να θυμίζουν πως έρχεται η εποχή του εμβολιασμού ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους εξηγεί ότι έχει  ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού για τον covid εμβολιασμό και ότι ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό να γίνεται στο φαρμακείο όπως ισχύει και για τη γρίπη. Επειδή κάθε φιαλίδιο περιέχει ποσότητα για έξι εμβολιασμούς θα πρέπει οι φαρμακοποιοί να συγκεντρώνουν την ομάδα των έξι ανθρώπων που ανήκουν σε ευάλωτη ομάδα πληθυσμού και μετά να προγραμματίζουν τους εμβολιασμούς. Οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν τον Νοέμβριο, με τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους με ανοσοκαταστολή, τις έγκυες και τους επαγγελματίες υγείας να ανήκουν a priori στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού  που πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο για τον κορονοϊό όπως και για τη γρίπη. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2024 -2025 θα προστεθεί στην ιατρική φαρέτρα και το πρώτο εμβόλιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό  ιό (RSV), που και αυτό θα απευθύνεται σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Πολιτική Υγείας
Medly Newsroom

Επίσκεψη του Υφυπ. Υγείας στο νοσοκομείο “Ανδρέας Συγγρός”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επισκέφθηκε σήμερα το νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο

Skip to content