Ο κορονοιός δεν πήγε διακοπές, αλλά βρίσκεται μαζι με τους 10.714 αθλητές και τους εκατοντάδες χιλιάδες των θεατών στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
της Αλεξίας Σβώλου
Οι λοιμώξεις εξακολουθούν να κάνουν… πάρτι στο Παρίσι και αυτο το μικροβιακό πάρτι δεν αφορά μόνο το κολοβακτηρίδιο και την λεπτοσπείρωση που κολυμπούν μαζί με τους αθλητές στον ποταμό Σηκουάνα. Και άλλα παθογόνα δηλώνουν παρόντα στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ενημερώνει πως τουλάχιστον 40 αθλητές απο τους 10.714 συμμετέχοντες στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν βρεθεί έως τώρα θετικοί στα μοριακά τεστ για τον κορονοϊό.
Η συμβίωση μας με τον κορονοϊό μετά τη λήξη του παγκόσμιου συναγερμού και την λήξη της πανδημίας φαίνεται να συνεχίζεται χωρίς να υπάρχουν σημάδια περαιτέρω υποχώρησης. Σε ένα γεγονός παγκοσμίου βεληνεκούς όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, όπου διαγωνίζονται μαζί 10.714 αθλητές απο 206 χώρες, παρουσία 20.000 διαπιστευμένων δημοσιογράφων, 45.000 εθελοντών και εκατοντάδων χιλιάδων θεατών από όλα τα μέρη του κόσμου, είναι λογικό πως οι ιώσεις θα καταγράψουν έξαρση, καθώς στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της μετακίνησης τόσο μεγάλων πληθυσμών ταξιδιωτών, είναι αδύνατον να απομονωθούν τα σποραδικά περιστατικά.
Έτσι λοιπόν το παρασκηνιακό ρεπορτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων -δηλαδή οτιδήποτε δεν έχει σχέση με το αμιγές αθλητικό κομμάτι -συνεχίζει να είναι πλούσιο. Απ’ όλα έχει ο μπαξές! Πρώτα απ’ όλα τις επικίνδυνες λοιμώξεις από τα βρώμικα νερά του ποταμού Σηκουάνα, αλλά και τον κορονοϊό που προσβάλλει θεατές και αθλητές -ελπίζουμε με ήπια συμπτώματα και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση σε όλους τους νοσούντες και τους ασυμπτωματικούς. Ακολουθεί το σίριαλ αντιδράσεων που έχει δημιουργηθεί μετά τους αγώνες πυγμαχίας με τη συμμετοχή διεμφυλικών ατόμων, τα οποία χτύπησαν με πρωτοφανή αγριότητα τις γυναίκες συναγωνιστριές τους.
Σίγουρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 θα μείνουν στην ιστορία τόσο για τις αθλητικές επιδόσεις, τα χρυσά μετάλλια, τις επιτυχίες της Ελλάδας -για εμάς- τις προσδοκίες και τις αποτυχίες που δεν πρέπει να αποθαρρύνουν τους αθλητές, καθώς όπως όλοι οι Ολυμπιονίκες γνωρίζουν ο δρόμος για την επιτυχία είναι στρωμένος με πολλές αποτυχίες.
Αξέχαστο πάντως θα μείνει το παρασκηνιακό ρεπορτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων που παραμένει εν εξελίξει, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσπάθειες των αθλητών και δεν έχουμε δει την τελετή λήξης η οποία μπορεί να μας επιφυλάσσει νέες προκλήσεις. Εν αναμονή όλων αυτών των εξελίξεων, ας δούμε προς ώρας τους Αγώνες μέσα απο τα μάτια του Γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, Dr. Tedros Adhanom Gehbreyesus, που συνοψίζει το νόημα τους σε λίγες γραμμές λέγοντας:
«Παρότι η πανδημία covid-19 δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια υγειονομική απειλή, οι Ολυμπιακοί αγώνες του Παρισιού δεν λαμβάνουν χώρα σε καθεστώς διεθνούς εκεχειρίας αλλά με φόντο πολλές κρίσεις σε εξέλιξη. Οι συγκρούσεις στην λωρίδα της Γάζας, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κρίση στο Σουδάν και ο φόβος μιας γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή ρίχνουν την σκιά τους σε αυτό το μέγιστο αθλητικό γεγονός. Οι Ολυμπιακοί αγώνες αποτελούν ένα Φάρο χαράς, φωτός και ελπίδας σε ένα σκοτεινό και διχασμένο κόσμο, αλλά δεν πρόκειται να κάνουν τα προβλήματά μας να εξαφανιστούν. Μας θυμίζουν ωστόσο ότι είμαστε μέρος της ανθρωπότητας και πως όσα μας ενώνουν είναι περισσότερα απο αυτά που μας χωρίζουν.
Εντέλει οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι πολλά περισσότερο από μια αθλητική διοργάνωση. Μας δείχνουν τι μπορούμε να πετύχουμε όταν ενωνόμαστε και τι είδους κοινωνίες μπορούμε να χτίσουμε όταν αντιμετωπίζουμε τον συνανθρωπο μας με το ήθος του αθλητή. Όταν η Ολυμπιακή φλόγα σβήσει στο Παρίσι την προσεχή Κυριακή θα συνεχίσει να φωτίζει σαν αχτίδα ελπίδας την οικουμένη.»