follow us on google news

67χρονος πρώην μαραθωνοδρόμος ο πρώτος ασθενής, που έλαβε  το πειραματικό mRNA εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα

Η ανάπτυξη ενός θεραπευτικού εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα και η έναρξη της πρώτης κλινικής μελέτης σε ασθενείς, αποτελούν  ένα αισιόδοξο ορόσημο στην ιστορία της επιστήμης. Και το ορόσημο γίνεται ακόμα πιο ελπιδοφόρο όταν συνοδεύεται από εξαιρετικά θετικές δηλώσεις του πρώτου ασθενή που εντάχθηκε στην κλινική μελέτη.

της Αλεξίας Σβώλου

Ο πρώτος ασθενής που υποβλήθηκε στην θεραπεία με το πειραματικό θεραπευτικό mRNA εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα εξέφρασε την αισιοδοξία του- όντας ο ίδιος πρώην ορειβάτης και μαραθωνοδρόμος- ότι σε τρία χρόνια θα είναι τόσο καλά ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει στον Μαραθώνιο του Λονδίνου. 

Πρόκειται για έναν 67χρονο Βρετανό ο  όποιος υποβλήθηκε πρώτος στο θεραπευτικό εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα που ανέπτυξε η εταιρεία Biotech με την γνωστή τεχνολογία mRNA την οποία μάθαμε από τα εμβόλια του κορονοϊού. 
Ο Βρετανός ασθενής είναι πρώην ορειβάτης 

και πρώην μαραθωνοδρόμος που έχει τρέξει και στον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας. Αφού έλαβε τις έξι ενέσεις που περιλαμβάνει η πειραματική θεραπεία, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα μπορέσει σε 3 χρόνια να συμμετάσχει στον Μαραθώνιο του Λονδίνου  και δήλωσε ότι η εμπειρία του ήταν πολύ καλύτερη από αυτήν της χημειοθεραπείας, με πολύ λιγότερες παρενέργειες.

Το εμβόλιο αυτό είναι γνωστό με την κωδική ονομασία BNT116 και στοχεύει το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα (ΜΜΚΠ, NSCLC), το συνηθέστερο τύπο καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος αντιστοιχεί στο 80%  των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα, παγκοσμίως. Στόχος του είναι να εξαλείψει τα καρκινικά κύτταρα και παράλληλα να εμποδίσει την επανεμφάνισή τους εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει αυτά τα καρκινικά κύτταρα και να οργανώνει στοχευμένη επίθεση για την εξολοθρεύσει τους. Η κλινική δοκιμή φάσης 1, η πρώτη μελέτη του BNT116 σε ανθρώπους, έχει ξεκινήσει σε 34 ερευνητικά ιδρύματα σε επτά χώρες: το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Τουρκία.

Συνολικά περίπου 130 ασθενείς -από ασθενείς πρώτου σταδίου, πριν από εγχείρηση ή ακτινοβολίες, μέχρι και προχωρημένου σταδίου ή με μεταστατικό καρκίνο- θα κάνουν το εμβόλιο παράλληλα με ανοσοθεραπεία.

Τα θεραπευτικά εμβόλιο για τον καρκίνο δεν αποτελούν πρόληψη,  χορηγούνται μόνο σε ασθενείς και κάνουν συγκεκριμένα δύο δουλειές: Πρώτα απ’ όλα εξολοθρεύουν τα καρκινικά κύτταρα. Επιπλέον εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό και  συγκεκριμένα εκπαιδεύουν 5  δισεκατομμύρια  κύτταρα του ανοσοποιητικού να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και να τα σκοτώνουν.

Πάμε να δούμε πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο θεραπευτικό εμβόλιο της BionTech: Το εμβόλιο χρησιμοποιεί αγγελιοφόρο RNA (mRNA), όπως τα εμβόλια κατά της Covid-19, και λειτουργεί εφοδιάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα με καρκινικούς δείκτες από τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα,  για να εκπαιδεύσει τον οργανισμό ώστε να επιτίθεται σε καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες.Στο σημείο αυτό θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι τα θεραπευτικά εμβόλια  για τον καρκίνο του πνεύμονα λειτουργούν πάντα σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία και η ανοσοθεραπεία αφορά την χορήγηση φαρμάκων με την μορφή μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Ο συνδυασμός αυτός πετυχαίνει επιλεκτική στόχευση των καρκινικών κυττάρων και εξολόθρευσή τους και έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και σαφώς λιγότερες παρενέργειες από την χημειοθεραπεία.
Το μεγάλο πρόβλημα με τα καρκινικά κύτταρα είναι ότι ανέκαθεν είχαν την ικανότητα να καμουφλάρονται  από το ανοσοποιητικό σύστημα και να περνάνε κάτω από το ραντάρ του. Η εξέλιξη της ιατρικής με αυτά τα νέα επιτεύγματα καταφέρνει να ακυρώσει το καμουφλάζ, να αναγνωρίσει τα καρκινικά κύτταρα και να πυροδοτήσει μία ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον τους. 

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content