follow us on google news

Αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας

Την δέσμευση τους να καταπολεμήσουν τη μηνιγγίτιδα- που εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή δημόσια υγειονομική απειλή  ειδικά στην Αφρική- εκφράζουν οι ηγέτες πολλών χωρών σε μία εκδήλωση που συνδιοργανώνουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Η εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στο Ινστιτούτο Παστέρ της Γαλλίας υποστηρίζεται από πληθώρα αθλητών οι οποίοι πρόκειται να συμμετάσχουν στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού

Μετά την ανάπτυξη και διάθεση ενός νέου εμβολίου που καλύπτει πέντε οροτύπους του μηνιγγιτιδόκοκκου στις χώρες της Αφρικής, οι ηγέτες  των κρατών καταστρώνουν έναν οδικό χάρτη για την εξάλειψη της μηνιγγίτιδας έως το 2030. Σε αυτό τον οδικό χάρτη περιλαμβάνεται η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση της μηνιγγίτιδας καθώς και η αποκατάσταση για τους ασθενείς που έχουν νοσήσει και έχουν υποστεί  σοβαρές αναπηρίες.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα προκαλεί το θάνατο σε κάθε έναν από τους έξι ανθρώπους που νοσούν  ειδικά στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Την ίδια ώρα κάθε ένας στους πέντε ασθενείς που επιβιώνουν υφίσταται σοβαρές ακόμα και ισόβιες  αναπηρίες οι οποίες τρολαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού, όπως  επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Dr . Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Η δέσμευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να νικήσει την μηνιγγίτιδα μέχρι το 2030 δεν πρόκειται μόνο να σώσει πολλές ζωές διεθνώς αλλά και να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες υγείας  και έμμεσες δαπάνες από την απώλεια της παραγωγικότητας των ασθενών που γλιτώνουν μεν αλλά μένουν με αναπηρία.Η μηνιγγίτιδα είναι μία σοβαρή ενίοτε και θανατηφόρος νόσος η οποία εξελίσσεται ραγδαία προκαλώντας σοβαρό υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Επιπλέον μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε άνθρωπο,  οποιαδήποτε  ηλικίας σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Ωστόσο το μεγαλύτερο φορτίο σηκώνουν οι πληθυσμοί 26 χωρών που ανήκουν στην λεγόμενη ζώνη της μηνιγγίτιδας και βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική.

Εάν οι ασθενείς δεν λάβουν θεραπεία η μηνιγγίτιδα οδηγεί στο θάνατο το 50 % των περιστατικών που έμειναν χωρίς θεραπεία. Η ανάπτυξη των εμβολίων άλλαξε δραματικά την εικόνα των επιδημιολογικών  εξάρσεων και στην Αφρική περιορίστηκαν πολύ οι εξάρσεις της μηνιγγίτιδας Α επισημαίνει η Dr Sania Nishtar, Επικεφαλής της συμμαχίας για τα εμβόλια Gavi. 

Τα νέα αποτελεσματικά εμβόλια που στοχεύουν σε πέντε οροτύπους του μηνιγγιτιδόκοκκου, όπως είναι το εμβόλιο το οποίο έγινε πρόσφατα διαθέσιμο στην Νιγηρία θα διανεμηθεί σε όλες τις χώρες υψηλού κινδύνου που περιλαμβάνονται στην λεγόμενη ζώνη της μηνιγγίτιδας εντός της προσεχούς πενταετίας με τη βοήθεια  της συμμαχίας Gavi.

Ο Οδικός χάρτης για την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας μέχρι το 2030 αποτελεί μία πρωτοποριακή προσέγγιση που επιτρέπει σε όλους τους εταίρους να συνεργαστούν ώστε να αντιμετωπίσουν όλες τις παραμέτρους της ασθένειας.

Εάν λάβει την σωστή χρηματοδότηση και εφαρμοστεί πλήρως ο οδικός χάρτης θα μπορέσει να προλάβει την εκδήλωση 3 εκατομμυρίων κρουσμάτων μηνιγγίτιδας και να σώσει 900.000 ανθρώπους έως το 2030,  εξοικονομώντας από τέσσερα έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιατρικά κόστη  και δισεκατομμύρια δολάρια σε έμμεσες δαπάνες σε ορίζοντα δεκαετίας.

Ο οδικός χάρτης που καταστρώθηκε και εγκρίθηκε το 2020 περιλαμβάνει πέντε πυλώνες μεταξύ των οποίων ανήκουν, η πρόληψη των επιδημικών εξάρσεων  και ο έλεγχος τους, η διάγνωση και η θεραπεία κάθε κρούσματος μηνιγγίτιδας, η επιτήρηση της ασθένειας,  η Φροντίδα αποκατάστασης των ασθενών  και η προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Αυτή η προσέγγιση δεν εξασφαλίζει  μόνο την πρόληψη νέων επιδημικών κυμάτων, αλλά και την σωστή αντιμετώπιση των ανθρώπων που έχουν νοσήσει με μηνιγγιτιδόκοκκο έχουν επιβιώσει και έχουν υποστεί αναπηρίες όπως είναι η απώλεια της ακοής ή ακόμα και ακρωτηριασμοί δακτύλων ή και ολόκληρου πέλματος ή της παλάμης.

Με τους Παραολυμπιακούς αγώνες να λαμβάνουν χώρα προσεχώς στο Παρίσι η Γαλλία άδραξε την ευκαιρία για να διαδώσει το μήνυμα της ανάγκης για την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας αλλά και της  στήριξης των ασθενών που επιβιώνουν με αναπηρίες χρησιμοποιώντας σαν πρεσβευτές σε αυτή την καμπάνια τους Παραολυμπιακούς αθλητές.

Οι αναπηρίες που υφίστανται οι ασθενείς οι οποίοι νόσησαν με μηνιγγίτιδα επηρεάζουν την υγεία τους, την ευεξία τους, την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την επαγγελματική τους αποκατάσταση και το εισόδημα τους

«Η Γαλλία είναι περήφανη που φιλοξενεί το πρώτο συνέδριο αναφορικά με τον οδικό χάρτη για την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας μέχρι το 2030. Οι στόχοι του συνεδρίου είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι και πρωτοποριακοί και εκτιμώ ότι θα συμβάλουμε ώστε όλοι οι εταίροι να συνεργαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  για να μπορέσουμε να τους πετύχουμε», επισημαίνει ο Επικεφαλής του γραφείου τύπου του υπουργείου υγείας και πρόληψης, Frédéric Valletoux, 

Το συνέδριο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Γαλλία είναι το πρώτο στο είδος του αναφορικά με την μηνιγγίτιδα  και υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, τη Συμμαχία για τα εμβόλια Gavi, το Ινστιτούτο  Pasteur και τη UNICEF. 

Η επιτυχημένη εφαρμογή του Οδικού Χάρτη μπορεί να επιταχύνει την πρόοδο για την ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης σήψης και πνευμονίας που προκαλούνται απο το ίδιο βακτήριο το οποίο ευθύνεται για τη μηνιγγίτιδα. Επίσης μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της μικροβιακής αντοχής.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Πρωταθλητές οι έφηβοι μας στην παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης και την ανθυγιεινή διατροφή, όπως δείχνει νέα έρευνα

Κακά μαντάτα φέρνει η νέα έρευνα του ΠΟΥ, σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ για την υγεία των εφήβων, με την Ελλάδα να είναι 2η στην παχυσαρκία των 15χρονων εφήβων, 40η στις 44 χώρες στην έλλειψη άσκησης και στην 4η χαμηλότερη θέση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content