follow us on google news

Ευτυχισμένοι οι μεγαλύτεροι και όχι οι νέοι, όπως δείχνουν νέες έρευνες

Την παραδοσιακή εικόνα πως οι νέοι είναι πιο ξέγνοιαστοι και ευτυχισμένοι, ενώ οι μεγαλύτεροι έχουν πολλά στο κεφάλι τους έρχονται να ανατρέψουν νέες έρευνες, που επιβεβαιώνουν ότι η νέα γενιά δεν έχει πλέον καλή ψυχική υγεία. Και πώς απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις για να ξαναβρούν οι νέοι το κέφι και την αισιοδοξία τους.

Ανησυχητικά ευρήματα για την ευζωία της γενιάς Ζ, των νέων μας, φανερώνει νέα μελέτη που δείχνει ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι από τους μικρότερης ηλικίας. 

Η γενιά Ζ περιλαμβάνει τα άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012 και ακολουθεί τους millennials, τα άτομα δηλαδή που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996. Η έρευνα –που έρχεται να κάνει τη μεγάλη ανατροπή σε όσα πιστεύαμε, φανερώνει ότι οι baby boomers, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν από το 1946 έως και το 1964, αλλά και η γενιά Χ που τους ακολούθησε, δηλαδή οι σημερινοί 60άρηδες και 50άρηδες είναι πιο ευτυχισμένοι. Τι έγινε λοιπόν και …πέταξε «το γλυκό πουλί της νιότης», για να δανειστούμε σαν λογοπαίγνιο τον τίτλο του διάσημου θεατρικού έργου του Τένεσι Ουίλιαμς, που στην  πατρίδα μας ανέβηκε στο σανίδι με πρωταγωνιστή τον αξέχαστο Γιάννη Φέρτη τον οποίο πρόσφατα χάσαμε; 

Οι συσσωρευμένες κρίσεις που βιώσαμε-ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα-καθώς περάσαμε 10 πέτρινα χρόνια μνημονίων- μαζί με την γεωπολιτική ανασφάλεια, τις εμπόλεμες εκρήξεις (Ουκρανία, Μέση Ανατολή) την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, δημιούργησαν μία νέα συνθήκη όπου οι νέοι άνθρωποι δεν νιώθουν ικανοποίηση ευτυχία, ούτε ασφάλεια. Δεν θα μπορούσαμε να μη σχολιάσουμε επί του θέματος ότι έχει αλλάξει ο τρόπος που αλληλεπιδρούν, ζουν και κοινωνικοποιούνται τα παιδιά και οι έφηβοι.  Έχει χαθεί εκείνη η εποχή της αθωότητας, η εποχή της αλάνας και της γειτονιάς ή της πλατείας, όπου παίζαμε μαζί με τις φίλες και τους φίλους μας ξένοιαστοι μετά το σχολείο. Μπορεί το διαδίκτυο να φέρνει κοντά τους  ανθρώπους, να δημιουργεί και να συντηρεί φιλίες ανάμεσα στην Αμερική και την Ελλάδα ή την Αυστραλία και την Αφρική αλλά σίγουρα παρότι μάς κάνει πολύ πιο ενημερωμένους δεν μπορεί να μάς κάνει πιο ευτυχισμένους. Όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας, η έξαρση της βίας μεταξύ των ανήλικων, η έλλειψη κινήτρων, οι φόβοι για το μέλλον, η ανεργία, η κατάρρευση θεσμών που έγινε μέσα στην πανδημία, η οργή την οποία συντηρούν οι κοινωνικές ανισότητες, η απώλεια οράματος, οι επιδοματικές πολιτικές (που έθρεψαν την απώλεια οράματος), η δυσκολία εύρεσης εργασίας, η απαξίωση των σπουδών με την κατάργηση της αριστείας σε επίπεδο εκπαίδευσης και την άρνηση αξιολόγησης των εκπαιδευτικών (!), επιδρούν καταλυτικά στον ψυχισμό των νέων μαζί με τους εθισμούς (στο διαδίκτυο, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, το τσιγάρο). Ακόμα και η αλλοίωση του παραδοσιακού φλερτ, όταν το φλερτ γίνεται διαδικτυακά με sexting και χάνει την διαπροσωπική του αξία, όλα αυτά αφήνουν ανεξίτηλα αρνητικό σημάδι στην ψυχή των ανθρώπων και κυρίως των νέων, που το αίμα τους βράζει  και ετοιμάζονται να ανοίξουν τα φτερά τους, για να πετάξουν. Αλλά να πετάξουν για πού;

Αντιστρέφοντας την εικόνα, η έρευνα δείχνει ότι όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο πιο σίγουρος και ικανοποιημένος είναι από τη ζωή του. Συγκεκριμένα, όσοι είναι γύρω στην ηλικία των 60 ετών είναι πιο πιθανό να είναι πιο ευτυχισμένοι και σύμφωνα με μια έτερη πρόσφατη μελέτη, έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση 

συνολικά από τους περισσότερους νέους. Οι ψυχίατροι επισημαίνουν ότι στην εποχή μας οι ηλικιωμένοι τείνουν να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία από τους νέους οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα προαναφερθέντα φαινόμενα των καιρών.  Επιπλέον οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη σταθερότητα στην καθημερινότητά τους. Παράλληλα, οι μεγαλύτεροι άνθρωποι νιώθουν ευτυχία –δηλαδή ικανοποίηση-με όσα έχουν (καταφέρει να κερδίσουν ή χτίσουν), ενώ οι νεότεροι συνδέουν την ευτυχία με τις προσδοκίες τους. Κι αν οι προσδοκίες δεν ευοδωθούν, τότε έρχεται η απογοήτευση. Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι στους μεγαλύτερους ανθρώπους, η ωριμότητα σε όλα τα επίπεδα βοηθά να έχουν λιγότερες εγκεφαλικές διακυμάνσεις που επηρεάζουν τη διάθεση. Επίσης η εμπειρία που «χτίζεται» με τα χρόνια δρα προστατευτικά, ειδικά όταν ζούμε σε αβέβαιους καιρούς και ερχόμαστε αντιμέτωποι με κρίσεις.

Προφανώς τα ευρήματα αυτά περιγράφουν και αποτυπώνουν «φροντισμένους» ώριμους ανθρώπους, με σχετικά καλή υγεία και καλή ψυχική υγεία. Δεν αντικατοπτρίζουν την κατάσταση των μοναχικών ευάλωτων ηλικιωμένων, ούτε των ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο. Όσο όμως η κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές  εξαπλώνουν τα δίχτυα τους στους νέους και στους νέους ενήλικες τόσο οι ωριμότεροι θα δηλώνουν πως ζουν καλύτερα και πως αντλούν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους, ειδικά αν φροντίζουν να γεράσουν υγιείς, να παραμείνουν ενεργοί και σε καλή φόρμα. 

Τι έδειξε για τους νέους στην Ελλάδα η μελέτη της Breathe Hellas 

Διαφωτιστική για την πίεση που ασκείται στην ψυχική υγεία των νέων είναι η νέα μελέτη της Οργάνωσης Breathe Hellas που διεξήχθη τον Μάιο 2021. Όπως επισημαίνει η κλινική ψυχολόγος και επιστημονική υπεύθυνη της Breathe Hellas, Λίλη Πέππου, διαπιστώθηκε ότι το 42% των ατόμων 17-24 ετών και το 30% των ατόμων 25-39 ετών στην Ελλάδα έχουν στρες που απαιτεί βοήθεια από κλινικό επαγγελματία. Επιπλέον το 49% των ατόμων 17-24 ετών βρέθηκαν να έχουν κατάθλιψη μέτριου προς σοβαρού βαθμού και το 40% άγχος μέτριου προς σοβαρού βαθμού. Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας και από τη Μονάδα Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής», με την ευγενή υποστήριξη της Breathe Hellas. Τη συνολική επιστημονική ευθύνη έχουν οι καθηγητές Κυριάκος Σουλιώτης και Μαρίνα Οικονόμου. Η Breathe Hellas είναι μια πρωτοβουλία για την ψυχική υγεία την οποία ίδρυσε η Τατιάνα Μπλάτνικ. Η επόμενη μελέτη της Breathe Hellas που επικεντρώνεται στην ψυχική ευημερία των νέων μετά την Covid-19 έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τον Μάιο 2024.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content