follow us on google news

Πόσο επικίνδυνοι είναι οι φθαλικοί εστέρες, που ανιχνεύτηκαν σε προϊόντα ένδυσης κινέζικης πλατφόρμας

Σαν να μην έφταναν οι κίνδυνοι από λοιμώδεις ασθένειες και παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορεί να μολύνουν το φαγητό το οποίο τρώμε, τώρα μαθαίνουμε ότι υπάρχουν επικίνδυνα για την υγεία συστατικά και σε είδη ένδυσης και υπόδησης, καθώς και σε παιχνίδια και αξεσουάρ, που κάνουν κακό στην υγεία. Νέα υγειονομική απειλή αποτελούν οι φθαλικοί εστέρες που ανιχνεύτηκαν στα προϊόντα δημοφιλούς κινέζικης πλατφόρμας.

Μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους σε 93 προϊόντα της δημοφιλούς κινέζικης πλατφόρμας Shein, βρέθηκαν επικίνδυνα τοξικά συστατικά στα μισά προϊόντα ένδυσης και υπόδησης, που εξετάστηκαν. Πρόκειται για φθαλικούς εστέρες, που διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού προκαλώντας μια σειρά σοβαρών βλαβών.

Τα επίπεδα στα οποία ανιχνεύτηκαν οι φθαλικοί εστέρες ήταν υπερβολικά πάνω από τα νόμιμα όρια για την ασφάλεια των καταναλωτών. Όπως εξηγεί ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, «δεν μιλάμε για λίγη παραπανίσια ποσότητα, στα προϊόντα της πλατφόρμας αλλά για συγκεντρώσεις τουλάχιστον 100 φορές πάνω από τα νόμιμα όρια».. Ένα συγκεκριμένο ζευγάρι παιδικών παπουτσιών βρέθηκε να περιέχει φθαλικές ενώσεις 428 φορές πάνω από το αποδεκτό όριο! Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που εντοπίστηκε ποτέ στις συγκεκριμένες επιθεωρήσεις τις οποίες διεξάγουν οι αρχές της Σεούλ για την προστασία των καταναλωτών. Επιπλέον, αρκετές δερμάτινες τσάντες που πωλούνται από την πλατφόρμα Shein βρέθηκαν να έχουν επίπεδα φθαλικών εστέρων έως και 153 φορές πάνω από το νόμιμο όριο.

Ουσίες που «μαλακώνουν» το πλαστικό

Σύμφωνα με τον ειδικό, οι φθαλικοί εστέρες ανήκουν στην κατηγορία των «πλαστικοποιητών», είναι δηλαδή χημικές ουσίες που προστίθενται σε προϊόντα για να δώσουν εύκαμπτη υφή, αντοχή, ευελιξία, και να μαλακώσουν τα πλαστικά, ώστε να αποφεύγονται οι φθορές, τα σπασίματα και τα τσακίσματα. Οι φθαλικοί εστέρες μπορούν να περάσουν διαδερμικά στον οργανισμό, μέσω της επαφής με ρούχα και υποδήματα, αλλά και μέσω της στοματικής κοιλότητας όταν πρόκειται για παιχνίδια που τα νήπια και τα παιδιά βάζουν στο στόμα τους. Οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες προκαλούν καρδιαγγειακά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, μεταβολικό σύνδρομο, κάποιες μορφές καρκίνου και διαταραχές στο αναπαραγωγικό σύστημα, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε στειρότητα. Όπως λέει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι οι φθαλικοί εστέρες μοιάζουν πολύ σε επίπεδο χημικής δομής με την ορμόνη τεστοστερόνη. Όταν λοιπόν συσσωρεύονται στον οργανισμό, το σώμα «μπερδεύεται» και σταματά την παραγωγή τεστοστερόνης. Έτσι επέρχεται ορμονική ανισορροπία και γι αυτό αυτές οι ενώσεις θεωρούνται ενδοκρινικοί διαταρράκτες.

Και στα πλαστικά μπουκάλια

Οι φθαλικοί εστέρες υπάρχουν και σε πλαστικά μπουκάλια και μπιμπερό και εδώ και αρκετά χρόνια η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είχε σημάνει συναγερμό για το τι μπορεί να συμβεί όταν πίνουμε συστηματικά υγρά μέσα από τέτοια μπουκάλια, που έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές και έχουν θερμανθεί, αν για παράδειγμα έχουν ξεχαστεί μέσα στο αυτοκίνητο. Λόγω της κλιματικής αλλαγής και της σταδιακής αύξησης της θερμοκρασίας, τα μπουκάλια που αφήνουμε μέσα στα οχήματά μας θερμαίνονται τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, οπότε μικρο-σωματίδια από το πλαστικό διαχέονται μέσα στο υγρό που περιέχουν και μπορούν να καταλήξουν στον οργανισμό μας.

Το κακό με τους ενδοκρινικούς διαταρράκτες είναι ότι αποτελούν τοξικές ουσίες που δεν δείχνουν άμεσα την επικινδυνότητα τους, όπως επισημαίνει ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Αυτό τους καθιστά ύπουλη απειλή για την υγεία, αφού για να επέλθει η βλάβη στον οργανισμό πρέπει να περάσουν χρόνια και έτσι δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή ούτε η επικινδυνότητά τους ούτε ή συσχέτισή της πάθησης με τον αληθινό υπαίτιο.

Απαραίτητο το πλαίσιο αυστηρών ελέγχων ποιότητας

Τα συστατικά αυτά περνούν κατά κανόνα μέσω της δερματικής επαφής στο δέρμα και ο μόνος τρόπος για να αμυνθούμε ενάντια σε αυτόν τον κίνδυνο είναι οι ενδελεχείς έλεγχοι των φθηνών προϊόντων ένδυσης και υπόδησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχων που δεν υπάρχει στις τρίτες χώρες όπως είναι η Κίνα. Η προειδοποίηση των ειδικών για τι μπορεί να κρύβουν τέτοια πολύ φθηνά προϊόντα αποτελεί ένα γενικότερο μήνυμα για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως καταναλωτές. Πρέπει να εκπαιδευτούμε να μην χρησιμοποιούμε σαν μοναδικό κριτήριο την τιμή, χωρίς να εστιάζουμε καθόλου στην ποιότητα. Είναι βέβαια λογικό στην εποχή μας λόγω των μνημονίων, της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και της ακρίβειας, να βρίσκουμε ελκυστικά τα προϊόντα που έχουν εξευτελιστικά χαμηλές τιμές. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι από το 2015 μέχρι και το 2019 μειώθηκε κατά 30% έως 40% το ΑΕΠ της χώρας μας και αντιστοίχως η αγοραστική μας δύναμη έπεσε στα Τάρταρα! Ειδικά η νεολαία αγοράζει πολλά προϊόντα από πλατφόρμες της Κίνας όπως η Temu, η Shein και η Panda Buy. Τα προϊόντα τους είναι πολύ δημοφιλή σε όλα την Ευρώπη και την Αμερική, αλλά θα πρέπει να είμαστε ως καταναλωτές πιο υποψιασμένοι όταν αγοράζουμε προϊόντα «των 5 ευρώ»….

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content