follow us on google news

Στ. Λουκίδης: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα κρούσματα μεταπνευμοϊού στην Κίνα, πρόκειται για γνωστό παθογόνο

Όπως ήταν αναμενόμενο η καταγραφή αυξημένων κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων εξαιτίας ενός παθογόνου, εν προκειμένω του μεταπνευμοϊού στην Κίνα, ζωντάνεψε νωπές ακόμα μνήμες από την covid πανδημία και προκάλεσε συναγερμό στο ευρύ κοινό. Ωστόσο, την ώρα που καταγράφεται και το πρώτο κρούσμα μεταπνευμοϊού στην πατρίδα μας, οι επιστήμονες παραμένουν καθησυχαστικοί, με τον καθηγητή πνευμονολογίας Στέλιο Λουκίδη, πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας να εξηγεί ότι δεν πρόκειται για νέο ή άγνωστο παθογόνο, αλλά για γνωστό εδώ και χρόνια και πως τα στοιχεία από την Κίνα κάνουν αίσθηση κυρίως επειδή εμπλέκεται πάλι η Κίνα, όπως είχε συμβεί πριν 5 χρόνια με τον κορονοϊό. Ο μεταπνευμοϊός μοιάζει με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και βρισκόμαστε στην εποχή των αναπνευστικών ιώσεων, άρα υπάρχει έξαρση, ειδικά της γρίπης.

της Αλεξίας Σβώλου

Τις τελευταίες ημέρες πολλά λέγονται και γράφονται για τον μεταπνευμοϊό, που προκαλεί αυξημένα κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους στην Κίνα και σε άλλες χώρες, ενώ ήρθε και το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Επειδή στην πρώτη ανάγνωση όλο αυτό το σενάριο θυμίζει το ξεκίνημα της covid πανδημίας και όλα όσα ακολούθησαν, είναι απολύτως λογικό να υπάρχει μια γενικευμένη ανησυχία, γιατί όποιος καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός. Ωστόσο εδώ τα πράγματα διαφέρουν. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, «καταρχάς δεν μιλάμε για καινούριο παθογόνο. Τον μεταπνευμοϊό τον γνωρίζουμε από τις αρχές του 2000 και μάλιστα εδώ και χρόνια συμπεριλαμβάνεται στην μοριακή εξέταση ταχείας ανίχνευσης παθογόνων του αναπνευστικού συστήματος (filmarray), που κάνουμε στα άτομα με ενδείξεις ή και συμπτωματολογία και φυσικά βρισκόμαστε στην εποχή έξαρσης των αναπνευστικών ιώσεων. Ήδη καταγράφεται αύξηση τουλάχιστον 30% στην γρίπη και την κορύφωση δεν την έχουμε δει ακόμα, η κορύφωση είναι πάντα πιο μετά τον Ιανουάριο, όταν έχουν ανοίξει και τα σχολεία και υπάρχει αυτή η ανακύκλωση μεταξύ των μαθητών και της οικογένειας και του παππού και της γιαγιάς. Στην πνευμονολογική κλινική μας στο Αττικό νοσοκομείο έχουμε μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες με γρίπη και οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν όχι από άποψη, αλλά επειδή περίμεναν να κάνει βαρυχειμωνιά. Αυτό βέβαια είναι λάθος, η γρίπη έχει συγκεκριμένη επιδημιολογία και πρέπει να κάνουμε το αντιγριπικό εμβόλιο, χωρίς να περιμένουμε να πιάσουν τα κρύα», εξηγεί ο καθηγητής.

Τώρα αναφορικά με τα κρούσματα του μεταπνευμοϊού στην Κίνα, ακούσαμε ότι καταγράφεται αύξηση στις εισαγωγές νοσηλείες και θανάτους, αλλά δεν έχουμε εικόνα σε τι πληθυσμό αντιστοιχούν αυτά. Στις πόλεις της Κίνας ο πληθυσμός είναι τεράστιος, και οι αριθμοί από μόνοι τους δεν λένε κάτι. Πρέπει να ξέρουμε για τι ποσοστό μιλάμε, ώστε να διαβάζουμε τα δεδομένα σωστά. Για παράδειγμα κι εμείς αυτή την στιγμή έχουμε μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες με γρίπη και σε κλινικές νοσοκομείων η πληρότητα φτάνει το 100%. Αν ήμασταν μια χώρα όχι 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά 300 εκατομμυρίων, τα νούμερα θα ήταν διαφορετικά και θα προκαλούσαν τεράστια εντύπωση, προσθέτει ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης.

Στην συμπεριφορά του τώρα ο μεταπνευμοϊός μοιάζει με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και προκαλούν και οι δύο βρογχόσπασμο, δηλαδή σφύριγμα της αναπνοής, όπως εξηγεί ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης. Μοιάζουν φυσικά και οι ευάλωτες ομάδες, δηλαδή τα παιδιά κάτω των 5 ετών, οι ηλικιωμένοι, και τα άτομα με ανοσοκαταστολή και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η λοίμωξη με τον μεταπνευμοϊό προκαλεί συμπτωματολογία γρίπης, κάνει βρογχόσπασμο και αντιμετωπίζεται συντηρητικά, δεν υπάρχει γι αυτόν προληπτικό εμβόλιο. Στο σημείο αυτό θυμίζουμε ότι οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να εμβολιάζονται έναντι της γρίπης και πως στην φαρέτρα προστίθεται και το νέο εμβόλιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Μια και αναφέρουμε αριθμητικά δεδομένα, στην πατρίδα μας φέτος έχουμε σημαντική μείωση κρουσμάτων covid 19, καθώς το 2024 εγκρίναμε την χορήγηση 600 αντιικών θεραπειών ενώ την προηγούμενη χρονιά είχαμε εγκρίνει 2000 αντιικές θεραπείες, αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας. Το μήνυμα συνεπώς για το κοινό είναι να κάνουν οι ευάλωτες ομάδες τα εμβόλια που υπάρχουν για τις αναπνευστικές ιώσεις. Είμαστε λίγο πριν την κορύφωσης της εποχικής γρίπης, το άνοιγμα των σχολείων είναι αυτός ο παράγοντας που πυροδοτεί την αύξηση των κρουσμάτων καθώς τα παιδιά συνωστίζονται στην τάξη και μετά έρχονται σε επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, άρα περιμένουμε κορύφωση των κρουσμάτων.

Καθησυχαστικός και ο ΠΟΥ

Καθησυχαστική ανακοίνωση για τον μεταπνευμοϊό εξέδωσε μόλις και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέγοντας ότι αυτές οι εξάρσεις αυτή την εποχή είναι αναμενόμενες και προκαλούνται από εποχικά παθογόνα του αναπνευστικού συστήματος όπως είναι η γρίπη, ο ιός RSV, ο ανθρώπινος μεταπνευμοϊός (hMPV) και το μυκόπλασμα της πνευμονίας. Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας οι περισσότεροι ασθενείς περνούν τη νόσο με ήπια συμπτωματολογία του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και αναρρώνουν μετά από μερικές ημέρες λαμβάνοντας συμπτωματολογική αγωγή (αντιπυρετικά, υγρά κλπ). Μια μειοψηφία ασθενών με μεγαλύτερη ευαλωτότητα (μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με ανοσοκαταστολή) παρουσιάζουν βαρύτερη κλινική εικόνα και νοσηλεύονται με βρογχίτιδα ή πνευμονία.

.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content