follow us on google news

Τα τέσσερα χρονικά ορόσημα που αλλάζουν την αντίληψη για την υγεία στην Ελλάδα

Τέλος εποχής για εκείνη την παρωχημένη αντίληψη που για πολλές δεκαετίες επικράτησε στην πατρίδα μας συνδέοντας τα προβλήματα υγείας με το νοσοκομείο και εστιάζοντας αποκλειστικά στην (καθυστερημένη συνήθως) θεραπεία. Το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» με τα τέσσερα παρακλάδια του που υλοποιεί η Κυβέρνηση μάς προσφέρουν σε όλους δωρεάν, εύκολα και γρήγορα τη δυνατότητα να προλάβουμε ακόμα περισσότερες μορφές καρκίνου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, προτού προλάβουν να εκδηλωθούν οι σοβαρές επιπλοκές.

Η υλοποίηση του προγράμματος «Προλαμβάνω» υπήρξε προσωπικό όραμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος τονίζει ότι ναυαρχίδα του προγράμματος αποτελούν οι εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού που φέρουν το όνομα της «Φώφης Γεννηματά» και οι οποίες πλέον επεκτείνονται για νεότερες αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες, ώστε να καλύψουν όλο το ηλικιακό φάσμα από τα 45 έτη ζωής έως και τα 74 έτη ζωής.

Στις 8 Μαΐου αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα SMS που ισοδυναμούν με άυλο παραπεμπτικό για την διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας και ό,τι άλλο απαιτηθεί, ενώ στις 13 Μαΐου θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα SMS για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος πλήττει νέες γυναίκες παραγωγικής ηλικίας. Το πρόγραμμα αυτό καλύπτει ακόμα και τη διενέργεια βιοψίας και είναι από τα ακριβότερα που υλοποιήθηκαν ποτέ, ενώ όλοι οι πόροι για τα προγράμματα Προλαμβάνω εξασφαλίστηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας.

Αμέσως μετά, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η αποστολή των SMS για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου με τα περιστατικά να παρουσιάζουν αύξηση και σε νεότερες ηλικίες. Όπως τονίζει η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, το πρόγραμμα αυτό απλοποιεί τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς ξεκινά με ένα self test που θα προμηθευτούμε από τα φαρμακεία, το οποίο ανιχνεύει την αφανή αιμορραγία στα κόπρανα. Μόνο στα άτομα που θα βρεθούν ύποπτα ευρήματα θα διενεργηθεί επεμβατική κολονοσκόπηση, μια εξέταση που λόγω της δυσκολίας στην προετοιμασία του ασθενούς δεν είναι καθόλου δημοφιλής στο κοινό.

Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υλοποιηθεί το τέταρτο πρόγραμμα «προλαμβάνω» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα ενώ όπως εξηγεί η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη θα ακολουθήσουν άλλα δύο προγράμματα, ένα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο του πνεύμονα και ένα για το δερματολογικό καρκίνο ο οποίος αφορά πολλούς συμπολίτες μας, καθώς η Ελλάδα έχει αγροτικό πληθυσμό που είναι εκτεθειμένος όλη μέρα στον ήλιο όπως οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι ψαράδες.

Αναφερόμενος στο ήδη επιτυχημένο σκέλος του προγράμματος για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει πως περισσότερες από 300.00 γυναίκες ηλικίας από 50 ετών έως 69 ετών έχουν επωφεληθεί του προγράμματος και έχουν κάνει την ψηφιακή μαστογραφία με συνέπεια περισσότερες από 20.000 ασθενείς με καρκίνο του μαστού να έχουν διαγνωστεί σε πολύ πρώιμο στάδιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καλύτερη έκβαση της υγείας τους.

Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μεταφέρει την δική του προσωπική εμπειρία λέγοντας πως ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από πολλά χρόνια του είχε πει πως «ό,τι βρίσκεις νωρίς σε αφήνει νωρίς, ενώ ό,τι βρίσκεις αργά σε ακολουθεί για πάντα, με αυτό το για πάντα να μην έχει και μακρά διάρκεια στις περισσότερες περιπτώσεις….»

Αναζητώντας τις αιτίες που μάς έχουν οδηγήσει στο να παραμελούμε την πρόληψη, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι ευθύνεται περισσότερο ο φόβος του τι θα βρούμε, αλλά και οι καθημερινές υποχρεώσεις που μας ωθούν να παραμελήσουμε το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία μας. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει έκκληση σε κάθε πολίτη της χώρας να μην αγνοήσει το επόμενο μήνυμα SMS που θα λάβει στο κινητό του τηλέφωνο, για τη διενέργεια εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου.

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση των προγραμμάτων «Προλαμβάνω» μιλούν και τέσσερις γυναίκες της διπλανής πόρτας, ασθενείς που έχουν νοσήσει με καρκίνο του μαστού για το πώς διαγνώστηκε η κακοήθεια και έδωσαν νωρίς δώσει νωρίς μία μάχη με τον καρκίνο, που την κέρδισαν, κερδίζοντας πίσω την ζωή τους.

Στατιστικά, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στους γυναίκες, με περισσότερα από 7800 νέα περιστατικά να καταγράφονται ετησίως στην πατρίδα μας. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες νεαρής ηλικίας από 24 έως 45 ετών κι ευθύνεται για περισσότερους από 250 θανάτους ετησίως στην πατρίδα μας. Οι νοσήσεις από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και οι θάνατοι μπορούν να εξαλειφθούν με την διενέργεια των προσυμπτωματικών εξετάσεων αλλά και τον προληπτικό εμβολιασμό των κοριτσιών και των αγοριών με το εμβόλιο έναντι του ιού HPV.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι τρίτος σε συχνότητα εμφάνισης και σε συχνότητα θανάτου (από καρκίνο) και δυστυχώς όπως αποδεικνύει και η ιστορία του Βρετανικού Παλατιού, καταγράφει αύξηση στις νεαρές ηλικίες. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τέλος, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις: Αποτελούν στην Ελλάδα την πρώτη αιτία θανάτου με διαφορά και είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου διεθνώς, με τη χώρα μας να κατέχει θλιβερά ρεκόρ στην ενήλικη και την παιδική παχυσαρκία.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content