follow us on google news

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Με την πλατφόρμα για τον αντιγριπικό εμβολιασμό στο φαρμακείο να έχει μόλις ανοίξει για τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ήρθε η ώρα να μάθετε τα πάντα για το πότε πρέπει να κάνετε το εμβόλιο, πόσα εμβόλια υπάρχουν και τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ταυτόχρονο εμβολιασμό έναντι της γρίπης  και του κορονοϊού.

της Αλεξίας Σβώλου

Ο Νοέμβριος όσο προχωρά είναι ο μήνας που πρέπει να γίνει και ο αντιγριπικός εμβολιασμός για τα ευπαθή άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Για τις ομάδες αυτές το αντιγριπικό εμβόλιο είναι δωρεάν και πλέον άνοιξε και η πλατφόρμα με την οποία όσοι ανήκουν στις προτεινόμενες ομάδες -για τις οποίες υπάρχει η σύσταση του εμβολιασμού από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών -μπορούν με το ΑΜΚΑ τους να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο και στο φαρμακείο χωρίς να απαιτηθεί συνταγογράφηση από γιατρό. 

Ο ιός της γρίπης είναι ένας ιός που μεταλλάσσεται εύκολα -αυτό το γνωρίζουμε- και γι’ αυτό ο εμβολιασμός πρέπει νάνοι ετήσιος  και κάθε χρόνο στο ξεκίνημα της σεζόν έναρξης της εποχικής γρίπης, η ανοσία είναι χαμηλή.

Στα χρόνια του κορονοϊού δηλαδή όσο διήρκεσε  η έξαρση της πανδημίας ο κόσμος  φοβήθηκε ήταν και πολύ περισσότερο συνεπής με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ωστόσο αυτή τη στιγμή η ανοσία είναι χαμηλή και τα ευπαθή άτομα πρέπει να προστατευτούν.

Παραδοσιακά στη χώρα μας οι νοσηλείες από γρίπη ξεκινούν μετά τα μέσα Δεκέμβρη με ορόσημο τη γιορτή του Αγίου Ελευθερίου,  όποτε με δεδομένο ότι μετά τον εμβολιασμό χρειαζόμαστε περίπου 15 μέρες για να επιτευχθεί η ανοσία αν από τα μέσα και προς τα τέλη Νοεμβρίου κάνουμε το εμβόλιο τόσο το καλύτερο.  Κι αυτό επειδή η αποκτηθείσα ανοσία πρέπει να διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου ή ακόμα  και τις αρχές Μαρτίου με το κύμα της γρίπης να δίνει και τότε αυξημένα περιστατικά.

Μέχρι τώρα η παρατεταμένη καλοκαίρια που μας βοηθά να κυκλοφορούμε πολλές ώρες της ημέρας σε ανοιχτούς χώρους και να μη συνωστιζόμαστε τουλάχιστον για κοινωνικούς λόγους έχει βοηθήσει να διατηρούνται σε  χαμηλά ποσοστά  τα κρούσματα. Επίσης η παρατεταμένη καλοκαίρια δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν κινδυνεύουμε και βοηθά στην όψιμη έναρξη της γρίπης.

Φέτος διαθέτουμε πληθώρα εμβολίων και τα παραδοσιακά εμβόλια της γρίπης αλλά και τα πιο ενισχυμένα τα οποία συστήνονται  για άτομα άνω των 60 ετών και άνω των 65 ετών αντίστοιχα. Αντί ωστόσο ο κόσμος να διερωτάται ποιο εμβόλιο της γρίπης να κάνει, το βασικό όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες της  Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, είναι να κάνει το εμβόλιο.

Θυμίζουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και την ίδια μέρα μαζί με το εμβόλιο του κορονοϊού, απλά σε άλλο ανατομικό σημείο δηλαδή σε άλλο μπράτσο. Η διατήρηση ενός διαστήματος μερικών εβδομάδων από τον έναν εμβολιασμό στον  άλλον αφορά τα εμβόλια που περιέχουν εξασθενημένο ζώντα ιό -κάτι που δεν ισχύει ούτε για τα Covid  εμβόλια ούτε για τα εμβόλια της γρίπης.

Ηχηρό μήνυμα για τον έγκαιρο αντιγριπικό εμβολιασμό απευθύνουν οι επιστήμονες και στο υγειονομικό προσωπικό το οποίο παραδοσιακά δεν εμβολιάζεται επαρκώς για την γρίπη,  με εξαίρεση τα χρόνια έξαρσης του κορονοϊού όπου ο κόσμος φοβήθηκε περισσότερο.

Όπως τέλος θυμίζει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής ΕΚΠΑ  Μαρία Θεοδωρίδου δεν έχουν σταματήσει οι προσπάθειες να αναπτυχθεί ένα κοινό εμβόλιο για τον κορονοϊό και την γρίπη δηλαδή ένα εμβόλιο που με ένα τσίμπημα ή σε άλλη μορφή (όχι ενέσιμη) θα προστατεύει και από τις δύο λοιμώξεις. Υπάρχουν τέτοια πειραματικά εμβόλια, είναι σε εξέλιξη οι  έρευνες, αλλά  δεν έχουμε ακόμα κάτι στα χέρια μας για κλινική χρήση.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content