Η χώρα μας δοκιμάζεται από το δημογραφικό που συνεχίζει να εξελίσσεται με ταχύτητα και είμαστε ένας από τους πιο γηρασμένους λαούς της Ευρώπης. Μπροστά σε αυτό το δεδομένο που δεν αλλάζει από τη μία στιγμή στην άλλη, ο Κωνσταντίνος Πάντος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγής Ιατρικής, μαιευτήρας-γυναικολόγος εξειδικευμένος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή υπογραμμίζει πως κάθε ζευγάρι πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα όπως ισχύει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη αντί να εφαρμόζουμε έναν οριζόντιο κόφτη για την ηλικία, που δημιουργεί εμπόδια για την μητρότητα. Και με αυτή την αφορμή μάς διηγείται την ιστορία της 58χρονης Μαρίας Φωτοπούλου, που αυτές τις ημέρες φέρνει στον κόσμο δίδυμα.

της Αλεξίας Σβώλου
Η χώρα μας πρωτοστατεί στις αντιφάσεις και τα οξύμωρα. Έτσι και στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, παρότι το δημογραφικό «τρέχει» με μεγάλη ταχύτητα, το ηλικιακό όριο για την γυναίκα που θέλει να γίνει μητέρα έχει θεσπιστεί αυστηρά στα 54 έτη. Κάθε γυναίκα που είναι έστω και κατά μια ημέρα μεγαλύτερη δεν μπορεί να κάνει εδώ υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και πρέπει να φύγει εκτός Ελλάδας, όπου υπάρχει μεγαλύτερο όριο ή καθόλου. Στο σημείο αυτό ο Κωνσταντίνος Πάντος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγής Ιατρικής, μαιευτήρας-γυναικολόγος εξειδικευμένος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μάς συστήνει την 58χρονη Μαρία Φωτόπουλου και μάς διηγείται την διδακτική της ιστορία, δείχνοντας μια διαφορετική, προσέγγιση για την τεκνοποίηση με την βοήθεια της Ιατρικής, πιο επωφελή για μια χώρα με τόσο έντονο Δημογραφικό.
Η Μαρία Φωτοπούλου είναι μια 58χρονη Ελληνίδα που πρόκειται να φέρει στον κόσμο δίδυμα. Με τον σύζυγό της κατά 10 χρόνια νεότερο έχουν ήδη αποκτήσει ένα παιδί μέσα στην πανδημία. Τότε, το 2021, λόγω των περιοριστικών μέτρων, που είχαν ληφθεί για την covid 19, δεν πρόλαβε να υποβληθεί σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, πριν κλείσει τα 54 έτη. Έχασε την προθεσμία και αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην γειτονική Αλβανία, όπου δεν υπάρχει ηλικιακό όριο.
Στην Ελλάδα με τον ισχύων «κόφτη» αν είσαι 54 ετών και μιας ημέρας δεν έχεις δικαίωμα να υποβληθείς σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η Μαρία Φωτοπούλου αναγκάστηκε να ταξιδέψει εκτός Ελλάδας και απέκτησε στην Αλβανία το πρώτο της παιδί, ένα αγοράκι, καθώς 4 χρόνια πριν η πατρίδα μας της έκλεισε την πόρτα. Ο Κωνσταντίνος Πάντος θυμάται την απορία και το παράπονο του συζύγου της, τότε μόλις 44 ετών να τον ρωτά: «Γιατρέ δηλαδή εγώ που είμαι 44 ετών, σε αυτή την ηλικία δεν μπορώ να γίνω πατέρας; Μου απαγορεύει το κράτος να γίνω πατέρας;»

Τι να πεις σε έναν άνθρωπο που σε ρωτά κάτι τέτοιο, διερωτάται ο Κωνσταντίνος Πάντος.
Σε ηλικία 58 ετών η Μαρία πήγε ξανά στην Αλβανία για εξωσωματική γονιμοποίηση και ετοιμάζεται να γεννήσει διδυμάκια. Η Αλβανία δεν έχει ηλικιακά όρια στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ενώ υπάρχουν και χώρες σαν τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία όπου κάθε γυναίκα και κάθε ζευγάρι εξετάζεται εξατομικευμένα ή σαν τις ΗΠΑ όπου η εξωσωματική γονιμοποίηση επιτρέπεται μέχρι την ηλικία των 55ετών και μετά είναι αναλόγως της σύστασης του γιατρού. Όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν γυναίκες ηλικίας για παράδειγμα 55 ετών ή 57 ετών που είναι σε πολύ καλή κατάσταση, μακράν καλύτερη από άλλες γυναίκες νεότερες τους. Γι αυτές τις γυναίκες ο οριζόντιος ηλικιακός κόφτης μοιάζει άδικος και η εξατομικευμένη προσέγγιση για κάθε γυναίκα (και κάθε ζευγάρι) αποδεικνύεται πιο επωφελής.
Άλλωστε ζούμε στην εποχή της εξατομικευμένης Ιατρικής και της προσωποποιημένης θεραπείας –δεν θα έπρεπε να εφαρμόζουμε παντού στην ιατρική την εξατομικευμένη προσέγγιση;
Θα περίμενε κανείς από μια χώρα με τόσο έντονο Δημογραφικό, όπως η Ελλάδα, να μην διώχνει τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά. Να μην τα υποχρεώνει να φεύγουν στο εξωτερικό, αυξάνοντας την ταλαιπωρία, το κόστος, την αγωνία….
Θα περίμενε κανείς λιγότερες αντιφάσεις και περισσότερη στήριξη στις γυναίκες και τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν οικογένεια.