follow us on google news

Μέτρα διεθνώς για να μην ξεφύγει (ξανά) κάποιο παθογόνο από εργαστήριο!

Οι θεωρίες (συνωμοσίας) του κόσμου αλλά και της επιστημονικής κοινότητας καλά κρατούν αναφορικά με την προέλευση του κορονοϊού Sars Cov2, με το ενδεχόμενο ο ιός να διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο να παραμένει πιθανό όσο ποτέ άλλοτε.

της Αλεξίας Σβώλου

Την πιθανότητα ενός τέτοιου ατυχήματος (με ή χωρίς σκοπιμότητα) υποστηρίζει μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, σύμφωνα με την οποία ο ιός, που προκάλεσε την πανδημία Covid 19 μοιάζει να έχει «μη φυσική» προέλευση. Όπως επεσήμανε  η συγγραφέας της μελέτης, Τσαντίνι Ράινα ΜακΙντάιρ, καθηγήτρια παγκόσμιας βιοασφάλειας και επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος βιοασφάλειας στο Ινστιτούτο Kirby του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, η μη φυσική μετάδοση του ιού προκύπτει ως ιδιαίτερα αληθοφανές σενάριο, καθώς τα πρώτα κρούσματα της Covid-19 που αναφέρθηκαν στη Γουχάν της Κίνας στις 30 Δεκεμβρίου του 2019 ήταν όλα σε κοντινή απόσταση από δύο πιθανές «εστίες», το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Γουχάν.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν διεξήγαγε πειράματα που αφορούσαν τον κορονοϊό τύπου SARS σε νυχτερίδες από το 2010, όπως ήταν ήδη διεθνώς γνωστό. Ένας, μάλιστα, από τους ιούς των νυχτερίδων που μελετήθηκαν στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν έχει ταύτιση 96,1% με τον SARS-CoV-2, κάτι που αποκαλύφθηκε μόλις άρχισε η πανδημία. Επιπλέον, το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν βρισκόταν μόλις 12 χιλιόμετρα μακριά από την Αγορά Θαλασσινών Χουανάν, με την οποία συνδέθηκαν ορισμένα από τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα. Την θεωρία της «διαρροής» ενίσχυσε το γεγονός ότι-για άγνωστους λόγους-το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν αφαίρεσε μια μεγάλη βάση δεδομένων για ιούς που περιείχε περίπου 20.000 δείγματα από νυχτερίδες και ποντίκια, τα οποία προηγουμένως ήταν προσβάσιμα στο κοινό. Επιπλέον φαίνεται ότι εκεί υπήρξαν «κακές» διαδικασίες βιοασφάλειας, με ορισμένους επιστήμονες να μην ακολουθούν τα κατάλληλα πρωτόκολλα προστατευτικού εξοπλισμού κατά τον χειρισμό νυχτερίδων, με συνέπεια οι νυχτερίδες να τους δάγκωσαν!

Η γενετική ανάλυση του ιού έδειξε ότι ο SARS-CoV-2 μοιράζεται το 96% του DNA του με τους κορονοϊούς που βρίσκονται στις νυχτερίδες, ωστόσο, ακόμα δεν έχει εντοπιστεί κανένας ζωικός ξενιστής ή ενδιάμεσο ζώο που να υποστηρίζει μια ζωονοσογόνο προέλευση του κορονοϊού. Η πρόσφατη έρευνα δεν μπορεί βέβαια να αποδείξει ότι ο ένοχος ιός για την Covid-19 διέρρευσε από ένα από τα δύο εργαστήρια στο Γουχάν. Ωστόσο, υποστηρίζει επίσης ότι οι παράγοντες κινδύνου που περιγράφονται σε όλη την αξιολόγηση δεν μπορούν να απορριφθούν.

Όπως παραδέχονται οι επιστήμονες στην Κίνα, α ατυχήματα στα εργαστήρια είναι συνηθισμένα και, εάν το εν λόγω παθογόνο είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό, είναι πιθανό ένας τυχαία μολυσμένος εργαζόμενος να προκαλέσει επιδημία στην κοινότητα. Το γεγονός ότι η πρώτη ομάδα κρουσμάτων ήταν κοντά σε ένα παγκοσμίως κορυφαίο εργαστήριο κορονοϊών, το οποίο είναι γνωστό ότι πειραματιζόταν σε ιούς που μοιάζουν με τον SARS, καθώς και σε ένα δεύτερο εργαστήριο που επίσης εργαζόταν σε κορονοϊούς, υποδεικνύει μια  μη φυσική προέλευση.

Μετά την υποχώρηση της χειρότερης πανδημίας της σύγχρονης εποχής όλος ο κόσμος περιμένει από την επιστημονική κοινότητα να βελτιώσει τη βιοασφάλεια στο μέλλον. Είναι πολύ σημαντικό να μην επαναλαμβάνονται ανθρώπινα λάθη και να ενισχυθούν τα πρωτόκολλα, ώστε να μην ζήσουμε μια νέα πανδημία. Παρότι η δημοσίευση της μελέτης από την Αυστραλία προκάλεσε κύμα σκεπτικισμού-με σημαντικότερο αντεπιχείρημα, την άποψη του Ντέιβιντ Ρομπέρτσον, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Ιών της Γλασκώβης στο Τμήμα Βιοπληροφορικής, πως τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι περισσότερο υποκειμενικές απόψεις παρά πραγματική επιστήμη, κόσμος οφείλει να προετοιμαστεί. Για την αποτροπή τέτοιων λαθών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επικαιροποιεί προς το αυστηρότερο τις συστάσεις του προς τα εργαστήρια διεθνώς, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος βιολογικών κινδύνων.

Από ευρήματα της έγκυρης επιστημονικής επιθεώρησης «The Lancet», Microbe, τέτοιου είδους ατυχήματα, διαρροής παθογόνων από εργαστηριακές εγκαταστάσεις έχουν συμβεί τουλάχιστον 20 φορές. Όλοι βέβαια γνωρίζουμε πως τα εργαστήρια είναι άκρως απαραίτητα στην επιστήμη-και την καθημερινή ζωή- για την έγκαιρη διάγνωση νοσημάτων, την επιτήρηση παθογόνων μικροοργανισμών στην κοινότητα, καθώς και την ανάπτυξη γρήγορων τεστ, νέων φαρμάκων και εμβολίων. Για να αποφευχθεί το «λάθος», απαιτούνται άρτια εξοπλισμένες και κατασκευασμένες εγκαταστάσεις, με αδιάβλητα πρωτόκολλα ασφαλείας, διαφανείς διαδικασίες και άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό. Οι νέες συστάσεις του ΠΟΥ περιλαμβάνουν ενισχυμένα μέτρα κυβερνοασφάλειας, καθώς και αυστηρότερη ασφάλεια στον χειρισμό ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων όπως είναι τα αρχεία των ασθενών. Επίσης περιλαμβάνονται μέτρα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου από τις νέες τεχνολογίες όπως είναι η γενετική τροποποίηση των παθογόνων και η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), ενώ καταρτίζονται και ειδικά πρωτόκολλα ασφαλείας για τις περιπτώσεις κρίσεων, όπως είναι οι εμπόλεμες συρράξεις, η κοινωνική αναταραχή και οι φυσικές καταστροφές που εντείνονται από την εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή.

Το νέο πλαίσιο συστάσεων βιοασφάλειας που κατήρτισε ο ΠΟΥ βοηθά όλα τα κράτη-ειδικά εκείνα που στερούνται μέτρων ασφαλείας, να χειρίζονται με τον βέλτιστο τρόπο τα παθογόνα, που μπορούν να προκαλέσουν επιδημικές εξάρσεις ή ακόμα και πανδημίες. Άλλωστε όλα τα κράτη μέλη συνυπέγραψαν την δέσμευση της ενδυνάμωσης για την αντιμετώπιση των εργαστηριακών βιολογικών κινδύνων, στην τελευταία Παγκόσμια Σύνοδο. Στην κατάρτιση των νέων αυστηρότερων οδηγιών, συμμετείχαν όλοι οι θεσμικοί φορείς, όπως είναι η Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα του ΠΟΥ πάνω στην βιοασφάλεια (TAG-B).  

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η επόμενη πανδημία δεν θα περιμένει να βελτιώσουμε τα συστήματα υγείας που διαθέτουμε

Μέσα στο 10μηνο του 2024, 17 επιδημικές εξάρσεις επικίνδυνων λοιμωδών ασθενειών έχουν ήδη καταγραφεί και η χρονιά δεν έχει ακόμα τελειώσει. Κάθε επιδημική έξαρση αναδεικνύει

Skip to content