follow us on google news

Πιστεύω στη σύμπραξη των ανθρώπων που μπορούν να συνεισφέρουν

Ρίτα Πικρού-Μωραϊτάκη, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης & Ποιότητας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ) και Περιφερειακή Σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής, στον Κεντρικό Τομέα - συνέντευξη στην Αλεξία Σβώλου

Την Ρίτα Πικρού-Μωραϊτάκη την γνωρίζω από τότε που ήμασταν παιδιά. Κι αν μου ζητούσαν να την  περιγράψω με λίγα λόγια θα έλεγα ‘η πιο σκληρά εργαζόμενη γυναίκα και μητέρα που ξέρω.

Πολυπράγμων, δουλευταρού, ικανή, οραματίστρια και γλυκιά μανούλα, βάζει στόχους και τους πετυχαίνει. Και σε ό,τι κάνει είναι πάντα κοντά στον συνάνθρωπο.

Στο Όραμα Ελπίδας, για τα παιδιά με καρκίνο εργάστηκε στο πλευρό  της αείμνηστης Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Ως πρόεδρος του ΕΚΑΠΤΥ, του φορέα Αξιολόγησης και Ποιότητας στην Υγεία και ως Περιφερειακή Σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής, στον Κεντρικό Τομέα εργάζεται ώστε να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, που τόσο την έχουμε ανάγκη.   

Διανύουμε μία μεταβαλλόμενη εποχή με πολλές αβεβαιότητες και εστίες αναταραχής και διχασμού. Πως μπορούμε να διασφαλίσουμε σε αυτές  τις συνθήκες την κοινωνική συνοχή;

Έχοντας ως πρότυπο και αντλώντας έμπνευση από τους ανθρώπους  που νοιάζονται πραγματικά. Η κοινωνία χάλασε από τους ανθρώπους και θα φτιάξει από τους ανθρώπους.   Το συμφέρον και η αγάπη για την δύναμη πρέπει  να υστερήσουν και πρωταρχικό ρόλο να αναλάβει η  δύναμη για την αγάπη, για τον συνάνθρωπο.   Γι αυτό λοιπόν το μήνυμα μου στους ηγέτες  είναι να «ακούσουν» την ενσυναίσθηση των γυναικών και να νοιαστούν  για το αύριο.  Θα τους έλεγα: Δημιουργήστε ευκαιρίες για όλους και αξιοποιήστε τα ταλέντα κάθε ανθρώπου.  Η μεγαλύτερη προσφορά και ανταμοιβή για εμάς τους ίδιους είναι τι αφήνουμε σαν παρακαταθήκη για το μέλλον της κοινωνίας. 

Στην προεκλογική σας εκστρατεία το σύνθημα σας ήταν «ο άνθρωπος στο επίκεντρο». Με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει πράξη αυτό και σε ποιους τομείς πρέπει να δράσουμε άμεσα ώστε να μπορέσουμε να αμβλύνουμε τις ανισότητες;

Μπορούμε όλοι να ενεργοποιηθούμε, από τη γειτονιά ή τη συνοικία στην οποία ζούμε. Να ξεκινήσουμε να βοηθάμε το Δήμο στον οποίο ανήκουμε σε διάφορες κοινωνικές ή περιβαλλοντικές δράσεις. Επίσης, μπορούμε να συνδράμουμε για την ενίσχυση των αδύναμων οικογενειών ή ατόμων της τρίτης ηλικίας, να κάνουμε χρήση των σημείων ανακύκλωσης για τα απορρίμματα, να ενημερώνουμε το Δήμο μας για τα σημεία ή τους χώρους που χρήζουν επισκευής ή άλλης ενέργειας που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πελατών. Είναι σημαντικό να συμμετάσχουμε στα κοινά όταν μας το ζητούν για να έχουμε λόγο και επιλογή στις αποφάσεις που αφορούν στην καθημερινότητά μας.  

Η ζωή των πολιτών του λεκανοπεδίου δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα τα οποία πρέπει να λυθούν και να αντιμετωπιστούν ολιστικά, με μία μακροπρόθεσμη στρατηγική. Ποιά πιστεύετε ότι είναι τα τρία πρώτα ζητήματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί η περιφέρεια Αττικής ώστε να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών;

Η αλήθεια είναι ότι η ζωή στο λεκανοπέδιο έχει πολλά σημεία που πρέπει να βελτιωθούν και τώρα καλούμαστε αυτό να το κάνουμε πράξη στη θητεία μας. Ο πρώτος Τομέας που μου έρχεται στο νου, ο χώρος που αγαπώ και έχω αφιερώσει πολύ χρόνο ως μητέρα από την καθημερινότητά μου, ειδικά όταν τα παιδιά μου ήταν μαθητές είναι αυτός των σχολείων. Τώρα μέσα από την Περιφέρεια, πιστεύω ότι πρέπει να ενεργήσουμε με τέτοιο τρόπο που να οδηγήσει στην αναβάθμιση των υφιστάμενων σχολικών υποδομών για τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και την προώθηση προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Παράλληλα, θα πρέπει να αναβαθμιστεί το δίκτυο αποχέτευσης, να ενισχυθούν τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας  αλλά και να γίνουν δράσεις δενδροφύτευσης και διαχείρισης των σκουπιδιών έτσι ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της Αττικής.  Επίσης, είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς όταν κυκλοφορούν στα οδικά δίκτυα ή βιώνουν δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες, που όπως όλοι γνωρίζουμε αποτελούν πλέον συχνό φαινόμενο. Σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, πρέπει να πραγματοποιούνται ετήσια προγράμματα καθαρισμού, να συντηρούνται τα οδικά δίκτυα, να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες στα δάση μας, σε όσα περιβάλουν την Αττική μας. Είναι σημαντικό μετά τις τόσο μεγάλες περιβαλλοντικές ζημιές, από τις πλημμύρες ή τις πυρκαγιές, να κάνουμε με τις πράξεις μας τέτοιες ενέργειες που να ευαισθητοποιήσουν τα νέα παιδιά μας, τους νέους ανθρώπους που τους καλούμε να επιστρέψουν ξανά στην πατρίδα τους και να συνεισφέρουν και αυτοί στην περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας μας. Το σύνθημα μας θα μπορούσε να αποτυπωθεί στην φράση «Κανένας άνθρωπος μόνος» ξεκινώντας, από τις κακοποιημένες γυναίκες, τους ηλικιωμένους, τους άστεγους. Εντύπωση μου έκανε μετά τις  Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές όταν ήρθε κοντά μου    ένας άστεγος συμπολίτης μας και μου είπε:  «Σας ψήφισα, γιατί  σας έχω δει ότι τρέχετε, ότι ασχολείστε με τον άνθρωπο. Ελάτε να σας πω για την δομή που μένω».  Τον άκουσα προσεκτικά και ήδη επισκέφθηκα την δομή.  Μια ανθρώπινη κοινωνία είναι το ζητούμενο. Και ναι μπορούμε  είναι στο χέρι μας να την δημιουργήσουμε.  Επίσης να μην ξεχάσουμε το κυκλοφοριακό ζήτημα, που αποτελεί μεγάλο βάσανο της καθημερινότητας, αλλά και την ασφάλεια και την παραγωγική πράσινη κυκλική Περιφέρεια για όλους. 

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη μία μεγάλη μεταρρύθμιση στην δημόσια υγεία ώστε το σύστημα υγείας μας που σχεδιάστηκε πριν από 40 χρόνια να μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της εποχής μας και μία απ’ αυτές ανάγκες είναι η πιστοποίηση όλων των υπηρεσιών και των προϊόντων της υγείας και της τεχνολογίας. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για την σημασία της ύπαρξης του φορέα ΕΚΑΠΤΥ και των δράσεων του. Πώς θα συμβάλλει σε αυτή την μεγάλη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Υγεία;

Ο φορέας στον οποίο παρέχω τις υπηρεσίες μου από το Μάρτιο του 2020 λέγεται  Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης & Ποιότητας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ) και διαθέτει τεράστια τεχνογνωσία στο χώρο των πιστοποιήσεων και των αξιολογήσεων σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Μπορεί να υποστηρίξει φορείς του Υπουργείου Υγείας μέσω συνεργασιών και αναθέσεων έργων-μελετών έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του Υπουργείου Υγείας για την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας μέσω της χρήσης συγχρόνων ιατρικών υλικών και τεχνολογιών με απώτερο στόχο την ικανοποίηση των ασθενών – πολιτών. 

Με την ολοκλήρωση της κοινοποίησης του ΕΚΑΠΤΥ από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες, η Ελλάδα θα διαθέτει ένα φορέα ισάξιο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών που  θα είναι πόλος έλξης για παραγωγικές εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδας για πιστοποίηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Η Ελλάδα θα είναι σε θέση, μέσω του ΕΚΑΠΤΥ, να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε θέματα υγείας, τις εξελίξεις στην τεχνολογία των ιατροτεχνολογικών προϊόντων με απώτερο σκοπό  πάντα σκοπό τη δυνατότητα να έχουν οι Έλληνες πολίτες-ασθενείς στη διάθεσή τους προιόντα ασφαλή με καλές επιδόσεις και αποτελεσματικά.

Για όσους σας γνωρίζουν από κοντά είστε ένας άνθρωπος-πρότυπο, ακούραστη με αυτιά και πόρτα πάντα ανοιχτά στους συμπολίτες μας και με τεράστια όρεξη για δουλειά. Από πού αντλείτε την ενέργεια σας και πώς αντιμετωπίζετε την κούραση όταν αυτή απειλεί να σας καταβάλει;

Πιστεύω στη δύναμη της ψυχής που μας δίνει κουράγιο αλλά και στη συνεργασία. Μέσα από όλα αυτά που έχω κάνει ή σχεδιάζω να κάνω, προσπαθώ να φέρνω σε επαφή άτομα από διαφορετικούς κοινωνικούς ή επαγγελματικούς χώρους. Η μητέρα μου με έχει μάθει να είμαι δίπλα στους συνανθρώπους μου, με ανοιχτή αγκαλιά και αυτιά. Το ευχαριστώ ή η ζεστή χειραψία ή η συγκίνηση στο βλέμμα ενός συνανθρώπου μας μου είναι αρκετό να αφήσω την κούραση μου πίσω γιατί νιώθω ότι ήμουν χρήσιμη για κάποιους και βοήθησα να λυθεί κάποιο πρόβλημα ή ανάγκη που είχαν. Όταν είμαστε ενωμένοι, όλοι ωφελούμαστε. Πιστεύω στο Θεό και στη δύναμη που μας δίνει όταν τον έχουμε ανάγκη. Όταν ενώνω και φέρνω σε επικοινωνία τους ανθρώπους που με περιβάλουν ή συνεργάζονται μαζί μου, νιώθω ότι έχω πετύχει κάτι, μικρό ίσως, αλλά με την προοπτική να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον με  αγάπη και όραμα, μια ανθρώπινη κοινωνία . 

Γνωρίζω βαθιά μέσα μου ότι αντλούμε δύναμη από  τον τρόπο με τον οποίο μας ανέθρεψαν οι γονείς μας. Τις αρχές και τις αξίες μου, μου έδωσαν η  μητέρα μου Τερέζα Πικρού και ο πατέρας μου  Πέτρος Πικρός. Ως άτομα «κουβαλάμε» και μεταδίδουμε τη σωστή ηθική των προγόνων μας και το νόημα της ατομικής ευθύνης στα  παιδιά μας. Θέλω με την ευκαιρία να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους  που «πέρασαν» στην ζωή μου. Κάθε  άνθρωπος  είναι ένα  λουλούδι  στην ανθοδέσμη της ζωής. 

Εκτός από μία επιτυχημένη στην καριέρα της γυναίκα είστε και μια γλυκιά μητέρα με μία υπέροχη οικογένεια. Ποιο μήνυμα θέλετε  να στείλετε σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να παραμένει αρκετά ανδροκρατούμενος, για το πώς πετυχαίνετε να συνδυάσετε μία πολύ απαιτητική επαγγελματική καθημερινότητα με την οικογένειά σας και τις οικογενειακές υποχρεώσεις;

Έχω μάθει από νεαρή ηλικία να θέτω τους στόχους μου και το πρόγραμμα δράσεων μου με τέτοιο τρόπο που να μην αφήνω κενά. Δεν είμαι αναβλητική και προσπαθώ να ολοκληρώνω κάθε υποχρέωση ή ανάγκη ή απαίτηση στο χρονικό πλαίσιο που έχω βάλει για τον εαυτό μου ή χρειάζονται οι συνεργάτες μου ή επιθυμεί η οικογένειά μου. Είμαι πάντα δίπλα σε όποιον με χρειαστεί, όποτε με χρειαστεί. Δεν φοβάμαι να σηκώσω το τηλέφωνο και να ζητήσω τη σύμπραξη αυτών που νομίζω ότι μπορούν να συνεισφέρουν. Κινούμαι σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, αυτό  των τραπεζών ή των χρηματιστηριακών ή της ποιότητας (τα τελευταία 4 χρόνια), με τόλμη και ρίσκο και αποφασιστικότητα.  Ως γυναίκες, θεωρώ ότι είμαστε πιο οργανωτικές, πιο μεθοδικές πολλές φορές λόγω της φύσης μας. Θα ήθελα να κλείσω αυτή την συνέντευξη με μια φράση της αείμνηστης Μαριάννας Βαρδινογιάννη: «Αν υπάρχει αγάπη τότε υπάρχει και ελπίδα. Αν υπάρχει αγάπη, τότε τα αδύνατα μπορούν  να γίνουν δυνατά». 

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content