follow us on google news

Με καθυστέρηση 20ετίας δημιουργούνται Κέντρα Αριστείας για καρκίνους στην χώρα μας

Το ακρωνύμιο ΝΕΤ, στην ογκολογία, αφορά μια σπάνια κατηγορία καρκίνων που λέγονται νευροενδοκρινείς και καταγράφονται 7 περιστατικά σε 100.000 πληθυσμού.

Πρόκειται για όγκους που δημιουργούνται σε διάφορα όργανα και για την διάγνωση και σωστή θεραπεία των ασθενών έχει δημιουργηθεί Κέντρο Αριστείας στο Λαϊκό νοσοκομείο που παρακολουθεί τουλάχιστον 1500 ασθενείς.

της Αλεξίας Σβώλου

Μία ομάδα εμπνευσμένων γιατρών με επικεφαλής τον καθηγητή παθολογίας ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ Γρηγόρη Καλτσά κατάφερε να δημιουργήσει με καθυστέρηση ετών στο Λαϊκό νοσοκομείο το πρώτο Κέντρο Αριστείας για τους νευροενδοκρινείς όγκους, μία σπάνια κατηγόρια καρκίνων που εντοπίζονται κυρίως στο γαστρεντερικό σύστημα  και στους πνεύμονες.

Να σημειωθεί ότι στην Αμερική και στην Ευρώπη τα Κέντρα Αριστείας που συνδυάζουν πολλές ειδικότητες σε ομάδες γιατρών ώστε να αντιμετωπίζουν νοσήματα που δεν άπτονται μονάχα μίας ιατρικής ειδικότητας έχουν ξεκινήσει από το 2000 τουλάχιστον δηλαδή μία εικοσαετία νωρίτερα με την Κύπρο να διαθέτει δικό της κέντρο αριστείας για τους σπάνιους ΝΕΤ όγκους πριν την Ελλάδα. 

Όπως εξηγούν ο Υπεύθυνος του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νευροενδοκρινών Νεοπλασμάτων στο Λαϊκό Νοσοκομείο Γ. Καλτσάς και η παθολόγος- ογκολόγος Άννα Κουμαριανού, διευθύντρια ΕΣΥ στην Αιματολογική- Ογκολογική Μονάδα του νοσοκομείου Αττικόν,  οι νευροενδοκρινείς όγκοι αφορούν κυρίως το γαστρεντερικό σύστημα και τον πνεύμονα και ένα μικρό ποσοστό τους που φτάνει το 10% σχετίζεται με προϋπάρχοντα γενετικά σύνδρομα.

Έχουμε στην Ελλάδα τουλάχιστον 110 ασθενείς που νοσούν από το πιο συχνά σχετιζόμενο σύνδρομο ΜΕΝ 1 ενώ εμπλέκονται σε μικρόμετρο ποσοστό κι άλλα σύνδρομα και σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς είναι μικρότερης ηλικίας, με τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις να ξεκινούν από την ηλικία των 15 ετών. Το κέντρο στο Λαϊκό νοσοκομείο παρακολουθεί τουλάχιστον 1.500 ασθενείς.

Στο υπόλοιπο 90% των πασχόντων δεν υπάρχει συσχέτιση με κάποιο υποκείμενο σύνδρομο και σε αυτήν την περίπτωση για την πλειονότητα των ασθενών τα άτομα που προσέρχονται για υπηρεσίες περίθαλψης είναι μεγαλύτερης  ηλικίας, κοντά στα 50 έτη. 

Στα μεγαλύτερης ηλικίας περιστατικά,  η καθυστέρηση στη διάγνωση είναι μεγάλη, με τους ασθενείς να περνούν κατά μέσο όρο από 12 δομές υγείας μέχρι να διαγνωστούν.

Πρόσφατα ξεκίνησε  στο Λαϊκό νοσοκομείο  και η λειτουργία του πρώτου Συλλόγου Ασθενών με νευροενδοκρινείς όγκους μία προσπάθεια που χαροποιεί την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και όλους τους συλλόγους που υπάγονται σε αυτή όπως είναι ο Σύλλογος Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ Αθηνών που εδώ και χρόνια μάχεται για την δημιουργία Κέντρων Αριστείας για κάθε Ογκολογικό νόσημα, όπως αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ Αθηνών Ζωή Γραμματόγλου.

Όπως επισημαίνει από τη δική της μεριά η επιμελήτρια Β’ Ενδοκρινολογίας στο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης του Λαϊκού Νοσοκομείου Μαρίνα Τσώλη, οι θεραπείες για τους νευροενδοκρινείς όγκους (ΝΕΤ) περιλαμβάνουν τα ανάλογα σωματοστατίνης, στοχευμένες θεραπείες, χημειοθεραπεία και αγωγή για τα συμπτώματα, με τις στοχευμένες θεραπείες και τις χημειοθεραπείες να είναι διαθέσιμες και σε χάπι, κάτι που διευκολύνει πολύ τους ασθενείς.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Πολιτική Υγείας
Medly Newsroom

Η Δημόσια Υγεία καλείται να εξισορροπήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Το θέμα της δημόσιας υγείας ως οριζόντιας πολιτικής κυριάρχησε σε όλο το συνέδριο και συζητήθηκε σε ξεχωριστή στρογγυλή τράπεζα με τους Γιάννη Τούντα, Αναστασία Μπαρμπούνη, Αντιγόνη Λυμπεράκη και Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Μάρθα Καϊτανίδη.

Επικαιρότητα Υγείας
Medly Newsroom

Σημαντική παρουσία της Αιματολογικής Μονάδας της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Αιματολογικό Συνέδριο.

Aπό την Πέμπτη 13 Ιουνίου έως την Κυριακή 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη το ετήσιο Ευρωπαϊκό Αιματολογικό Συνέδριο, η μεγαλύτερη επιστημονική συνάντηση στην Ευρώπη που

Skip to content